Θεοδωρίδου: O ιός θα παραμείνει μαζί μας, θα γίνει ενδημικός

«O ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης, θα είναι ακόμα ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού» τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στη βασική προυπόθεση που είναι η πρόληψη της εργαστηριακά τεκμηριωμένης λοίμωξης. Παράλληλα σημείωσε πως το CDC δίνει μηνύματα κλειδιά σχετικά με το συμβαίνει με την πανδημία αναφέροντας πως τα εμβολια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για την παραλλαγή δελτα και πως τα οφέλη υπερτερούν τον παρενεργειών, ενώ σε ορισμένες ομάδες συστήνεται η τρίτη αναμνηστική δόση.

«Σημαντική γνώση και εμπειρία έχει συγκεντρωθεί πλέον 11 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών κατά της covid-19», ανάφερε η κα Θεοδωρίδου.

Η ίδια σημείωσε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέβαλλαν στην έκρηξη των κρουσμάτων και στην επαναμόλυνση ατόμων. Σε αυτό συμβάλλει η μείωση της χημικής ανοσίας μετά την πάροδο των έξι μηνών, όπως είπε.

Τόνισε δε ότι ο βασικός πυλώνας στο εμβολιαστικό σχήμα παραμένει η πρώτη δόση και πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Επίσης, μίλησε για τις παρενέργειες των εμβολίων αναφέροντας πως είναι οι «συχνότερες, δηλαδή αυτές που ξέρουμε από τα εμβόλια που γινόντουσαν ανέκαθεν, όπως είναι πόνος στο χέρι», πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, κεφαλαλγία, και μικρή πιθανότητα εμφάνισης διόγκωσης των λεμφαδένων για 1-4 εβδομάδες και υποχωρεί χωρίς ειδική θεραπεία

Αναφορικά με τις έγκυες γυναίκες που νόσησαν περί τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους, επεσήμανε πως σύμφωνα με μελέτη, ανιχνεύθηκαν εργαστηριακά αντισώματα στον ορό και της μητέρας και του βρέφους.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως