Σύριγγα εμβολίου covid

Θεοδωρίδου: «Όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό με 4η δόση»

Στην τέταρτη δόση του εμβολιασμού αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στα πλαίσια της έκτακτης ενημέρωσης που έγινε από το το Υπουργείο Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα η κ. Θεοδωρίδου είπε πως στις 3/5/2022 με βάση τα τότε δεδομένα είχε διατυπωθεί η πρόταση για δεύτερη αναμνηστική δόση για τους άνω των 70 ετών και διαμένοντες σε ΜΑΦ, αλλά και στους άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Επίσης ανέφερε ότι τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση εμβολιασμού πρέπει να γίνει η τέταρτη δόση, αλλά όχι γι αυτούς που μετά την τρίτη δόση νόσησαν.

Ακολούθως τόνισε πως το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε αυξημένο αριθμό μολύνσεων σε παγκόσμια βάση λόγω της άρσης των περιορισμών και συγκεκριμένων συμπεριφορών.

Στη συνέχεια δήλωσε ότι για τους έχοντες μικρότερες ηλικίες, η τέταρτη δόση δίνει περιορισμένα οφέλη, αλλά εφόσον το επιλέξουν μετά από σύμφωνη ιατρική γνώμη μπορούν να προχωρήσουν.

Διαβάστε επίσης-Live ενημέρωση για τον Εθνικό Σχέδιο εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού

Παράλληλα, σχολίασε πως η βασική προτεραιότητα είναι το προχώρημα των βασικών σταδίων του εμβολιασμού. Υπάρχει μία προσδοκία ότι το Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια, ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Η σχετική πλατφόρμα για τους άνω των 30 ετών άνοιξε από την προηγούμενη Δευτέρα.

Η κα Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε επίσης ότι η επιτροπή εμβολιασμού είχε διατυπώσει την σύσταση για δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα και μένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Είπε ακόμα ότι λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και της ανοσοδιαφυγής του ιού αλλά και των νέων παραλλαγών της Όμικρον και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων παρατηρούμε διεθνώς έναν αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες ευτυχώς λόγω κυρίως του εμβολιασμού οδηγούν σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών. Για τον λόγο αυτό η επιτροπή επανήλθε στην σύστασή της που είναι αμετάβλητη. Η δόση αυτή θα μειώσει την πιθανότητα νοσηλειών. Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού κάτω των 60 ετών η επιτροπή επισημαίνει ότι τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος είναι προσωρινώς περιορισμένα. Αλλά συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων συνιστά να παρέχεται η δυνατότητα 4ης δόσης εξατομικευμένα αν το επιλέξουν με σύμφωνη ιατρική γνώμη. Ο κύριος λόγος του εμβολιασμού, τόνισε, είναι η προστασία από σοβαρή νόσηση.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι έχουν γίνει 332.000 εμβολιασμοί σε άτομα άνω των 60 ετών.

Για τα νέας γενιάς εμβόλια και σε ποια φάση βρίσκονται η κα Θεοδωρίδου απάντησε: «Υπάρχει μια προσδοκία και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστούν απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος να περιμένουν για ένα καλύτερο εμβόλιο του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα. Μακάρι να το έχουμε».

Είπε ακόμα ότι αδικήθηκε η επιτροπή γιατί οι συστάσεις γίνονται εν κενώ. Υπάρχουν μελέτες και εργασίες από το Ισραήλ και τον Καναδά που δείχνουν ότι επιτυγχάνεται ενίσχυση της ανοσιακής αντίδρασης. Τόνισε ότι αισθανόμαστε πιο σταθερά όταν έχουμε αποτελέσματα μετά από μεγαλύτερης διάρκειας παρατήρηση των εμβολίων. Ίσως αναλογιζόμενοι ότι πιο νωρίς από τους άλλους αρχίσαμε την 3η δόση που αποδείχθηκε σωτήρια αυτή σας την αναστολή να εμπιστευθείτε την επιτροπή να την επανεξετάσετε.

Δεν θα γίνει υποχρεωτική η 4η δόση ούτε από το φθινόπωρο, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Διαβάστε επίσης:

ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και το πρόστιμο των 100 ευρώ στους άνω των 60

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως