Θεοί με φουστανέλες. Αφιέρωμα του Associated Press στην Προεδρική Φρουρά

Θεοί με φουστανέλες. Αφιέρωμα του Associated Press στην Προεδρική Φρουρά

΄΄Μπορεί να είναι οι κοντές, πτυχωτές φουστανέλες, οι μαύρες μεταξωτές καλτσοδέτες και τα παπούτσια με τα πον-πον, αλλά υπάρχει κάτι που αποπνέει μάλλον αγάπη παρά φόβο στην Προεδρική Φρουρά, την πιο γνωστή στρατιωτική μονάδα της Ελλάδας΄΄.
 
Οι Εύζωνες είναι παγκοσμίως γνωστοί, καθώς αντιμετωπίζονται ως αξιοθέατο και φωτογραφίζονται από πλήθος τουριστών..
 
Όλα τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς είναι στρατιώτες που έχουν επιλεγεί με βάση το ύψος και τον σωματότυπό τους  και είναι βαπτισμένοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.
 
Η αποστολή τους είναι να στέκονται φρουροί στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη και έξω από την κατοικία του αρχηγού του κράτους της Ελλάδας, παραμένοντας ακίνητοι ακόμα και ώρες ολόκληρες, όταν δεν εκτελούν τον βηματισμό τους, τη στιγμή δηλαδή που θα αλλάξουν βάρδια με άλλους στρατιώτες.
Οι στρατιώτες μένουν ακίνητοι όσο φρουρούν, όμως τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, λόγω βίαιων διαδηλώσεων και επεισοδίων δίπλα στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο κοινοβούλιο.
 
Η Προεδρική Φρουρά δημιουργήθηκε πριν από 150 χρόνια ως πολεμική δύναμη ενώ σήμερα ο ρόλος της είναι καθαρά συμβολικός και εθυμοτυπικός, κωδικοποιώντας στη φορεσιά τους μια λαϊκή αντίληψη της ελληνικότητας που εξελίχθηκε από τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους πριν από περίπου δύο αιώνες .
 
Το ελληνικό τους όνομα  Ευζώνες σημαίνει καλά ζωσμένοι και είναι μια λέξη ηλικίας 3.000 ετών που επανεντάχθηκε στο λεξιλόγιο της χώρας  τον 19ο αιώνα, καθώς η νεοσύστατη Ελλάς προσπάθησε να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις δόξες της αρχαιότητας.
 
Η στολή  της Προεδρικής Φρουράς εμπνεύστηκε από τις φορεσιές  των ορεινών περιοχών, ενώ η Ελλάδα εξακολουθούσε να βρίσκεται στην οθωμανική τουρκική αυτοκρατορία, παρόλο που η αυθεντική, μακρά εκδοχή του kilt  ίσως πρωτοφορέθηκε από τους Αλβανούς εποίκους της νότιας συμμαχίας με τους Τούρκους.
 
Οι παραδοσιακές φουστανέλες , κατασκευάζονται με ακριβώς 400 πτυχώσεις, που συμβολίζουν τους περίπου τέσσερις αιώνες της τουρκικής κυριαρχίας στους οποίους έφερε το τέλος η επανάσταση, ενώ το περίτεχνα κεντημένο γιλέκο φέρει μυστικά ορθόδοξα χριστιανικά σύμβολα.
 
Οι στολές χρειάζονται μήνες για να φτιαχτούν, με το μεγαλύτερο μέρος τους να είναι χειροποίητο.
 
Με πληροφορίες από το Associated Press