Θεραπεία περιεδρικού συριγγίου με laser - τα νέα δεδομένα

Γράφει ο Dr. Δημήτρης Κανέλλος Χειρουργός – Θεσσαλονίκη Ειδικευμένος στο Βερολίνο Διδάκτωρ Α.Π.Θ. www.kanellos.gr


Το περιεδρικό συρίγγιο

Το περιεδρικό συρίγγιο αποτελεί ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ ορθού (εντέρου) και δέρματος περιπρωκτικά. Μπορεί να είναι ανοιχτό και να εμφανίζεται με έξοδο υγρών ή και να προκαλέσει το λεγόμενο περιεδρικό απόστημα.

Το περιεδρικό συρίγγιο είναι μια πάθηση, για τη θεραπεία της οποίας έχουν ακουστεί πολλά. Τα χειρουργεία περιεδρικού συριγγίου έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για δύσκολη ανάρρωση με πόνο και κίνδυνο ακράτειας.

Πλέον όμως, οι επεμβάσεις για την πάθηση αυτή δεν επηρεάζουν το σφιγκτήρα, οπότε δεν υφίσταται κίνδυνος ακράτειας. Επιπλέον, πέρα από ασφαλείς, έχουν γίνει πολύ πιο ανώδυνες. Αυτό οφείλεται στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Θεραπεία περιεδρικού συριγγίου

Οι χειρουργοί παχέος εντέρου και πρωκτού δε χειρουργούν πλέον τα περιεδρικά συρίγγια με το νυστέρι, αλλά με εργαλεία που καυτηριάζουν συγχρόνως, όπως είναι η ηλεκτροδιαθερμία ή το CO2-laser, οπότε η μετεγχειρητική πορεία είναι πιο ανώδυνη και πιο αναίμακτη. Αφαιρείται ένα τμήμα του συριγγίου πρωκτού, ο σφιγκτήρας αφήνεται ανέπαφος, και το υπόλοιπο τμήμα του συριγγίου αντιμετωπίζεται με τεχνικές, όπως το seton, flap, lift και άλλες, ανάλογα με την περίπτωση.

Εναλλακτικά, προσφέρεται πλέον και η ενδοσκοπική λύση, η λεγόμενη επέμβαση FiLaC. Κατά την τεχνική αυτή καυτηριάζεται το συρίγγιο πρωκτού χωρίς να αφαιρείται, με αποτέλεσμα το τραύμα να είναι πολύ μικρότερο (περίπου ένα εκατοστό σε μέγεθος). Αντίστοιχα, και η ανάρρωση του ασθενούς, ο πόνος και η διαδικασία αλλαγών απλοποιούνται.

Ασφαλώς, το laser για το περιεδρικό συρίγγιο δεν είναι κατάλληλο ως μέθοδος για όλους τους ασθενείς. Δεν ενδείκνυται σε προχωρημένα συρίγγια π.χ. μεγάλου μήκους ή πεταλοειδούς σχήματος ή με διακλαδώσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις ενδείκνυνται μόνο οι προαναφερθείσες μέθοδοι.

Την απόφαση για την καταλληλότητα της μεθόδου τη λαμβάνει ο ειδικός ιατρός μετά από την κλινική εξέταση του ασθενούς και πιθανώς την επιπλέον διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων, όπως είναι η μαγνητική τομογραφία ή το ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα.

Ποιες άλλες παθήσεις του πρωκτού θεραπεύονται με laser

Βέβαια, και άλλες παθήσεις του πρωκτού μπορούν να θεραπευτούν με laser, όπως είναι οι αιμορροϊδες (αιμορροϊδοπλαστική με laser – μέθοδος LHP), η κύστη κόκκυγος (μέθοδος SiLaT) κλπ. Ιδιαίτερα για την κύστη κόκκυγος αξίζει να αναφερθεί ότι η πληγή μετά από ενδοσκοπική επέμβαση με laser έχει μέγεθος περίπου ένα εκατοστό, ενώ μετά από ριζική αφαίρεση το μήκους της πληγής θα ήταν κατά μέσο όρο γύρω στα δέκα εκατοστά. Για τις αιμορροϊδες αντί για αφαίρεση, εφαρμόζεται απλώς ο καυτηριασμός τους εσωτερικά με laser, με πολύ πιο εύκολη ανάρρωση, στις περιπτώσεις φυσικά που αυτό ενδείκνυται, όπως είναι π.χ. σε αιμορροιϊδες 2-3ου βαθμού.

Ένας πρωκτολόγος στη Θεσσαλονίκη μπορεί να εφαρμόσει τις εξελιγμένες τεχνικές με laser για τις παθήσεις του πρωκτού σε όλες τις μεγάλες κλινικές της πόλης.

Η διάρκεια νοσηλείας μετά από χειρουργείο περιεδρικού συριγγίου με laser 

H διάρκεια νοσηλείας μετά από χειρουργείο περιεδρικού συριγγίου με laser είναι συνήθως κάποιες ώρες, η δε παραμονή στην κλινική οφείλεται κυρίως στη νάρκωση που απαιτείται για την επέμβαση. Η νάρκωση είναι συνήθως γενική ή επισκληρίδια, ώστε η διαδικασία να είναι ανώδυνη, αλλά και οι χειρισμοί από το χειρουργό να διευκολύνονται, αναφέρει ο Δημήτρης Κανέλλος χειρουργός στο Διαβαλκανικό με εξειδίκευση στις παθήσεις παχέος εντέρου και πρωκτού.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου και για το περιεδρικό συρίγγιο, το οποίο θα πρέπει να θεραπεύεται χειρουργικά, αφού σε αντίθετη περίπτωση προκαλεί περιεδρικό απόστημα, που προκαλεί πόνο, πυρετό και εγκυμονεί κινδύνους για τον ασθενή.

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε