Θεραπεία rTMS - Θεραπεύστε αποτελεσματικά την κατάθλιψη

«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η κατάθλιψη είναι αυτή που προκαλεί τη μεγαλύτερη αναπηρία στον κόσμο. Παγκοσμίως 350.000.000 άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά στο 1/3 των ασθενών κι έχουν συχνά παρενέργειες, όπως αύξηση βάρους, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ναυτία, υπονατριαιμία, ξηροστομία, καταστολή, ημικρανία, ακαθησία, αρρυθμίες, ορθοστατική υπόταση, υπέρταση και πολλές άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες. Περίπου το 10% των ασθενών σταματούν τα αντικαταθλιπτικά λόγω αυτών των παρενεργειών.

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά βλέπουμε ψυχιάτρους – ψυχολόγους να παραπέμπουν θεραπευόμενους με πολλαπλές αποτυχημένες φαρμακευτικές αγωγές, αλλά και αυτούς που που εμφανίζουν συχνές ή σοβαρές παρενέργειες ή έχουν άρνηση λήψης φαρμάκων σε θεραπεία της κατάθλιψης με rTMS χωρίς τη χρήση αντικαταθλιπτικών.

Η θεραπεία rTMS ή αλλιώς επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός , είναι μια ανώδυνη, μη επεμβατική ιατρική θεραπεία, που λειτουργεί παράγοντας μαγνητικούς παλμούς, οι οποίοι διεγείρουν περιοχές του εγκεφάλου με χαμηλή δραστηριότητα. Στην περίπτωση της κατάθλιψης, η περιοχή του εγκεφάλου που έχει χαμηλή δραστηριότητα είναι ο αριστερός προμετωπιαίος φλοιός. Ο Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός μπορεί να αποκαταστήσει τη δραστηριότητα αυτή μέσω δεκάδων χιλιάδων ηλεκτρομαγνητικών παλμών.

Η κατάθλιψη είναι πραγματική και ξεκινά από τον εγκέφαλο μας

Για την αποτελεσματική θεραπεία της κατάθλιψης με την σύγχρονή ψυχιατρική πρακτική  rTMS ή αλλιώς επαναληπτικό Διακρανιακό Μαγνητικό Ερεθισμό μίλησε στο cityportal.gr, ο Dr. Θεόδωρος Κουτσομήτρος, ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής, με εξειδίκευση στη θεραπεία rTMS στα πανεπιστήμια Harvard Medical School των ΗΠΑ και Maastricht University της Ολλανδίας.


Ερ. Τι είναι ο επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός;

Απ. Είναι μια μη επεμβατική ιατρική θεραπεία, η οποία εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. Χρησιμοποιεί παλλόμενα μαγνητικά πεδία που δημιουργούνται έξω από τον εγκέφαλο, κοντά στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό το παλλόμενο μαγνητικό πεδίο είναι που επιφέρει τα θεραπευτικά αποτελέσματα για τη θεραπεία της κατάθλιψης, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και άλλων νευροψυχιατρικών διαταραχών. Το rTMS είναι εγκεκριμένη θεραπεία σε: Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά και ΗΠΑ.

Το rTMS είναι μια εγκεκριμένη evidence-based θεραπευτική επιλογή απο την Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρεία (APA), το Καναδικό Δίκτυο για Θεραπείες Διάθεση και Άγχους (CNMAT), τις κατευθυντήριες οδηγίες του Maudsley καθώς και του NICE (National Institute for health and Care Excellence) του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εταιρείων Βιολογικής Ψυχιατρικής.

Το 2008 έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Η.Π.Α. ως θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που πάσχουν από ανθεκτική στη θεραπεία μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.


Ερ. Για ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η θεραπεία με rTMS ;

Απ. Ενδείκνυται για οποιαδήποτε μορφή κατάθλιψης: μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο, επιλόχειο κατάθλιψη, υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή καθώς και κατάθλιψη στο πλαίσιο διπολικής συναισθηματικής διαταραχής. Ακόμη έχει επίσημες εγκρίσεις για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, για ψυχικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς οφειλόμενες στη χρήση κοκαΐνης ή άλλων διεγερτικών ουσιών ή χρήση καπνού, για αγχώδεις διαταραχές και για την ημικρανία. Είναι κατάλληλη για τις παρακάτω περιπτώσεις:

Καταθλιπτικό επεισόδιο (F32) και επιλόχειο κατάθλιψη
✤ Υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή (F33)
Διπολική συναισθηματική διαταραχή (F31.5)
Ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχή (F42)
✤ Ψυχικές διαταραχές και διαταραχές  συμπεριφοράς οφειλόμενες στη χρήση κοκαΐνης (F14)
✤ Ψυχικές διαταραχές και διαταραχές  συμπεριφοράς οφειλόμενες στη χρήση άλλων διεγερτικών ουσιών (F15)
✤ Ψυχικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς οφειλόμενες στη χρήση καπνού (καπνιστές) (F17)
Αγχώδεις διαταραχές (F41)
Ημικρανία (G43)

Οι παρακάτω ενδείξεις καθώς και πολλές άλλες, όπως πχ στο φάσμα του αυτισμού ή σε διαταραχές πόνου όπως η ινομυαλγία, εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες με ελπιδοφόρα αποτελέσματα:
✤ Σχιζοφρένεια (F20), κυρίως για τις ακουστικές ψευδαισθήσεις (F20)
✤ Δ/χες χρήσης ουσιών (F10-19), κυρίως αλκοόλ
✤ Δ/χες πρόσληψης τροφής (F50), κυρίως ψυχογενής ανορεξία
✤ Δ/χη μετατραυματικού στρες (F43)

Ερ. Ποια είναι η διαδικασία της θεραπείας;

Απ. Δεν είναι μια θεραπεία, αλλά μια σειρά από θεραπείες και η κάθε θεραπεία rTMS διαρκεί από 3 έως 37 λεπτά /συνεδρία. Η συχνότητα συνήθως είναι 5 συνεδρίες/εβδομάδα, αλλά μπορεί να ποικίλλει. Ο αριθμός θεραπειών ποικίλλει επίσης ανάλογα με το πρωτόκολλο και την κατάσταση του ασθενούς. Στα πρωτόκολλα της κατάθλιψης η διάρκεια της θεραπείας είναι 4-6 εβδομάδες, δηλαδή συνήθως 20 έως 30 συνεδρίες και υπάρχουν εγκεκριμένα πρωτόκολλα, που διαρκούν μόλις τρία λεπτά την ημέρα. Η θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής με rTMS αποτελείται από 29 συνεδρίες που διαρκούν 18 λεπτά η καθεμία. Τέλος, η θεραπεία με rTMS για τη χρήση ουσιών, όπως πχ κοκαΐνη, αποτελείται από 34 συνεδρίες, που διαρκεί 12 λεπτά η κάθε μια.

Πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο του Stanford στις ΗΠΑ συνάδελφοι μελέτησαν ένα μεγάλο δείγμα ανθρώπων με ανθεκτική κατάθλιψη που έκαναν 50 εντατικές συνεδρίες rTMS σε μόλις 5 ημέρες με θεαματικά αποτελέσματα και ποσοστά ύφεσης 90% δηλαδή ό,τι πιο απολεσματικό υπάρχει μέχρι στιγμής για τη θεραπεία της ανθεκτικής κατάθλιψης. To πρωτόκολλο αυτό έχει πλέον επίσημη έγκριση από τον (οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων) FDA των Η.Π.Α. Δυστυχώς, στη χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, δεν καλύπτεται ακόμα από κάποια ασφάλεια ή τον ΕΟΠΠΥ και υπάρχουν ελάχιστα ιατρεία rTMS στην Ελλάδα.


Ερ. Έχει παρενέργειες;

Απ. Ο διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός είναι μια ασφαλής ιατρική θεραπεία με παγκόσμια πρωτόκολλα ασφάλειας που ανανεώνονται συχνά. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει καμία παρενέργεια κι αυτό είναι από τα βασικά πλεονεκτήματα της θεραπείας με rTMS. Μπορεί, όμως, να εμφανιστεί ένας παροδικός πονοκέφαλος ή αυχεναλγία, που έχουν περιγραφεί κυρίως σε παλαιότερα πρωτόκολλα, και περνάνε εύκολα με ελάχιστη δόση παρακεταμόλης (Depon/Panadol). Επίσης, αναφερόμενη παρενέργεια είναι κι ένα οξύ ακουστικό τραύμα καθώς ανάλογα με το πρωτόκολλο το TMS μπορεί να παράγει ήχο 120-140db, η οποία όμως μπορεί να αποτραπεί, φορώντας ωτοασπίδες τόσο ο θεραπευόμενος όσο και ο ιατρός που χειρίζεται το TMS, σύμφωνα με νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχουν γνωστά ρίσκα στην εγκυμοσύνη και δεν υπάρχουν επιπλέον ρίσκα σε εφήβους μικρότερους των 18 ετών. Αν υπάρχει οποιαδήποτε ιατρικό εμφύτευμα, όπως κοχλιακό εμφύτευμα, σιδηρομαγνητικό ξένο σώμα στον εγκέφαλο σε απόσταση 10cm από το πηνίο, τότε δεν ενδείκνυται η χρήση του TMS.


Πως επηρεάζει τη ζωή μας η κατάθλιψη (video)

Θεραπεύστε την κατάθλιψη 

Μπορείτε να επιστρέψετε στην ποιότητα της ζωής σας. Ο επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (rTMS) είναι εγκεκριμένη θεραπεία από διεθνείς οργανισμούς υγείας (FDA, NICE,κ.α.). Με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή, είναι μία μη επεμβατική θεραπεία.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως όσο νεότερος/η είναι ο θεραπευμένος/η που ξεκινάει θεραπεία με rTMS, τόσο αυξάνεται το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας με rTMS και μειώνεται η πιθανότητα υποτροπής στο μέλλον», σημειώνει ο Dr. Κουτσομήτρος


Ιατρικό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο (Ι.Ψ.Κ)

Κατά τα πρώτα 30 χρόνια λειτουργίας του Ι.Ψ.Κ έχουν απευθυνθεί σε αυτό περισσότερα από 300.000 άτομα όλων των ηλικιών. Οι συνάνθρωποι μας αυτοί αντιμετώπιζαν περισσότερο ή λιγότερο κοινά προβλήματα, αλλά είχαν όλοι έναν κοινό στόχο: την αλλαγή, την βελτίωση, το να αισθανθούν καλύτερα και να πάρουν μέσα από την ψυχοθεραπεία την στήριξη και τις απαντήσεις που χρειάζονταν.

Η ομάδα των εξειδικευμένων ψυχοθεραπευτών του Ι.Ψ.Κ (ψυχίατροι, ψυχολόγοι, παιδοψυχίατροι, παιδοψυχολόγοι, και άλλοι ειδικοί της ψυχικής υγείας) παρέχει ολοκληρωμένη διάγνωση και θεραπεία σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων. Οι θεραπευτικές υπηρεσίες του Ι.Ψ.Κ απευθύνονται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

Ο ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής Dr Θεόδωρος Κουτσομήτρος είναι διευθυντής και ιδρυτής του ιατρείου rTMS του Ι.Ψ.Κ. και διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχοθεραπείας. Παράλληλα διατελεί τ. πρόεδρος του τομέα των Νέων Ψυχιάτρων της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, γραμματέας του κλάδου Ψυχοθεραπείας της Πανευρωπαικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Νέων Ψυχιάτρων του Παγκοσμίου Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμοκολογίας. Έχει βραβευτεί με το Πανευρωπαϊκό & το Παγκόσμιο Βραβείο Νέων Ψυχιάτρων της Πανευρωπαϊκής (EPA) & Παγκόσμιας (WPA) της Ψυχιατρικής Εταιρείας και είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Maastricht, της Ολλανδίας.

Ιατρικό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο
Εγνατία 70 – Είσοδος Χαλκέων 16
Τ.Κ 54624
Email: info@psymed.gr
Τηλέφωνο: 2310236236
FAX: 2310236256


Κατεβάστε δωρεάν ένα ιδιαίτερα διαφωτιστικό και διδακτικό comic για την κατάθλιψη και τη θεραπεία της με τίτλο πως να νικήσετε την κατάθλιψη

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως