Θεσσαλονίκη: 25χρονη από την Ηλιούπολη, έσωσε τον πατέρα της από καρδιακή ανακοπή, μέ οδηγίες από το 166

Θεσσαλονίκη: 25χρονη από την Ηλιούπολη, έσωσε τον πατέρα της από καρδιακή ανακοπή, μέ οδηγίες από το 166

Περιέγραψε τα συμπτώματα και οι διασώστες αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί. 
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη thessnews.gr, κινητή μονάδα και ΕΚΑΒ ξεκίνησαν για το σημείο, ενώ ο τηλεφωνητής-διασώστης του 166 τη ρώτησε εάν γνώριζε την ΚΑΡΠΑ. Αν και η κοπέλα δεν γνώριζε, ο διασώστης της είπε πως αν θέλει να βοηθήσει τον πατέρα της, μπορεί να της υποδείξει τον τρόπο, προκειμένου να τον βοηθήσει.
 
Πρόκειται για τη λεγόμενη «Dispather Assisted CPR», την ΚΑΡΠΑ δηλαδή, που γίνεται από κάποιον ανεκπαίδευτο παρευρισκόμενο, με την καθοδήγηση του τηλεφωνητή του ΕΚΑΒ, μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου. Η ΚΑΡΠΑ είναι ένας μηχανικός τρόπος διακίνησης αίματος και οξυγόνου στο ανθρώπινο σώμα (και κυρίως στον εγκέφαλο), όταν η καρδιά σταματήσει να χτυπάει. Περιλαμβάνει θωρακικές συμπιέσεις, δηλαδή επαναλαμβανόμενες συμπιέσεις του θώρακα στο ύψος του στέρνου, με στόχο την συμπίεση της καρδιάς και την μετακίνηση αίματος στον εγκέφαλο.
 
Η κόρη του 56χρονου, ξεκίνησε να εφαρμόζει τις οδηγίες του διασώστη και μετά από πέντε λεπτά έφτασε και το πλήρωμα του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ . Οι διασώστες προχώρησαν σε ΚΑΡΠΑ, με χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και κατάφεραν να ανατάξουν την καρδιακή ανακοπή. Λίγο αργότερα,  έφτασε και κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ και εφάρμοσε το πρωτόκολλο εξειδικευμένης υποστήριξης. Ο 56χρονος διασωληνώθηκε από τη γιατρό του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου όπου και νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
 
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα, αν η νεαρή κοπέλα, δεν είχε το σθένος να εφαρμόσει κάτι για το οποίο δεν είχε εκπαιδευτεί, προκειμένου να σώσει τον πατέρα της. 
 
Οταν δεν γνωρίζουμε ΚΑΡΠΑ
 
Μπορείτε να κάνετε ΚΑΡΠΑ ακόμα και αν δεν έχετε κάνει ποτέ και δεν έχετε εκπαιδευτεί ποτέ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πιέσετε δυνατά και γρήγορα στο κέντρο του θώρακα του θύματος. Δεν πειράζει αν δεν γνωρίζετε τι ακριβώς είναι αυτό που κάνετε, αρκεί να το κάνετε. Αυτές οι πιέσεις στο στήθος του θύματος ονομάζονται θωρακικές συμπιέσεις, και για να είναι αποτελεσματικές, φροντίστε ώστε το θύμα να είναι σε μία σκληρή, επίπεδη επιφάνεια (πχ όχι στο στρώμα ενός κρεβατιού αλλά στο πάτωμα).
 
Γονατίστε μπροστά στο θύμα, βάλτε τις παλάμες σας την μία πάνω στην άλλη, με τις δύο παλάμες σας να βλέπουν προς τα κάτω, και πλέξτε τα δάκτυλά σας.
 
Κρατήστε τα χέρια σας σε ευθεία γραμμή με τους αγκώνες τεντωμένους, και πιέστε στο στήθος του θύματος.
 
Χρησιμοποιήστε για τις συμπιέσεις το δικό σας σωματικό βάρος, παρά τα χέρια σας, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές οι συμπιέσεις και να μην κουραστείτε γρήγορα. Οι θωρακικές συμπιέσεις πιέζουν την καρδιά, που με τη σειρά της προωθεί το αίμα στην κυκλοφορία και στα διάφορα όργανα. Μεταξύ των θωρακικών συμπιέσεων, αφήστε τον θώρακα του θύματος να επανέρχεται, πριν την επόμενη συμπίεση. Στόχος είναι να πετύχετε 100 με 120 συμπιέσεις ανά λεπτό. Συνεχίστε τις συμπιέσεις μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου ή εξειδικευμένου προσωπικού. Αν αισθάνεστε ότι κουράζεστε, αλλάξτε με κάποιον άλλο θέση, ελαχιστοποιώντας την διακοπή των θωρακικών συμπιέσεων. Με την ΚΑΡΠΑ διπλασιάζετε ως και τριπλασιάζετε την πιθανότητα το θύμα να ανανήψει, δηλαδή να επανέλθει.
 
Με πληροφορίες για την ΚΑΡΠΑ από τον Δρ.  Μάριο Δ. Κολιό
Ειδικό Καρδιολόγο – Στρατιωτικό Ιατρό. kolios-kardiologos.gr