Θεσσαλονίκη: αυτή είναι η καλύτερη βόλτα στα κάστρα και είναι δωρεάν (video)

Θεσσαλονίκη: αυτή είναι η καλύτερη βόλτα στα κάστρα και είναι δωρεάν (video)

Από το Επταπύργιο και τον Πύργο Τριγωνίου ως τα Ανατολικά Βυζαντινά τείχη και τους Κήπους του Πασά
Η Θεσσαλονίκη υπήρξε μια πολυπολιτισμική πόλη, με πλήθος επιρροών από διάφορους λαούς ανά τους αιώνες. Για πολλές δεκαετίες ήταν ένας τόπος συμβίωσης, ένα χωνευτήρι πολλών και διαφορετικών εθνικοτήτων. Τις περιόδους που υπήρξε ειρήνη, η οικονομική ευημερία συνετέλεσε στην ανάπτυξη ενός ιδιαίτερου πολιτισμού και τη διαμόρφωση μιας κοσμοπολίτικης πόλης.Η σύγχρονη πόλη, χαρακτηρίζεται από τους γοργούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να παρατηρούν τη λεπτομέρεια, πιστεύουν ότι τα πάντα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και δε χρειάζονται να ψάξουν άλλο γι’ αυτά. Η πόλη, είναι μία άγνωστη. Πέρα από γενικολογίες, σχεδόν τίποτε δε μάθαμε γι’ αυτήν στο σχολείο. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά! Μας δίνεται η δυνατότητα να μάθουμε την ιστορία της Θεσσαλονίκης με τον καλύτερο τρόπο!  Βιωματικά, μέσω περιπάτων.
Τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης είναι πολλά, το ίδιο και τα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί κανείς. Αυτό όμως που παραμένει κρυφό μυστικό για τους περισσότερους, είναι τι κρύβεται από πίσω. Όλοι έχουν επισκεφτεί τα κάστρα, μα το πότε χτίστηκαν, από ποιους και τι συνέβη, δεν είναι ευρέως γνωστό. Ναι, σχεδόν όλοι μας έχουμε πάει στον Πύργο Τριγωνίου, αλλά πόσα γνωρίζουμε γι’ αυτόν; Αλλά και για τα γύρω αξιοθέατα πόσοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν, πχ ποιο είναι το Ισλαχανέ ή αυτοί οι περίφημοι (κι άγνωστοι) Κήποι του Πασά.
Γι’ αυτό το λόγο, το cityportal.gr σας συστήνει μία απολαυστική βόλτα στα κάστρα και σας προτείνει μια διαδρομή που δεν θα σας κοστίσει απολύτως τίποτε.  Δε χρειάζεστε ούτε καν ξεναγό, παρά μόνο καλή διάθεση και περιέργεια να (ξανα)ανακαλύψετε μαζί μας την αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη. Είναι μια βόλτα στα Βυζαντινά τείχη (τα ανατολικά) και στα πολλά και πολύ ενδιαφέροντα αξιοθέατα της περιοχής. Βυζαντινά τείχη, Κήποι του Πασά, Πύργος Τριγωνίου, Επταπύργιο, Μονή Βλατάδων, πλατεία Αναργύρων και πολλά άλλα ενδιάμεσα αξιοθέατα (Μέσα στο κείμενο υπάρχουν link στα ενδιαφέροντα σημεία για να διαβάσετε εκεί αναλυτικές πληροφορίες για το κάθε ένα, όπως και την ιστορία τους)

Πως θα φτάσετε σε Επταπύργιο, Πύργο Τριγωνίου, Βυζαντινά τείχη, Κήπους του Πασά 

Για να πραγματοποιήσετε τη διαδρομή που σας προτείνουμε:
Α. Αν βρίσκεστε στο κέντρο της πόλης, σας εξυπηρετεί η λεωφορειακή γραμμή 24 Βενιζέλου-Χίλια δένδρα που ξεκινά από την αρχή της Βενιζέλου (Πλατεία Ελευθερίας) και περνά από τα Δικαστήρια, διασχίζει την Εγνατία, περνά μπροστά από το ΑΠΘ και στρίβει από Γ’ Σεπτεμβρίου (Φοιτητική Λέσχη), συνεχίζει επί της Αγίου Δημητρίου και στρίβει από τα νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας. Εδώ επιλέγετε και κατεβαίνετε σε όποια επόμενη στάση σας βολεύει περισσότερο μετά το ΑΠΘ (Ευαγγελίστρια, Νοσοκομείο, Άγιος Παύλος ) και σιγά σιγά ανεβαίνετε προς το επάνω
Β. Από Δυτική Θεσσαλονίκη, σας εξυπηρετεί η γραμμή 18 Άγιοι Ανάργυροι – Κορδελιό που ξεκινάει από το Κορδελιό και περνά από Εύοσμο, Μενεμένη,  Αμπελόκηπους, στρατόπεδο Παύλου Μελά, Τρίγωνο Πολίχνης, Νεάπολη, Νέα Βάρνα, Συκιές και καταλήγει στο Επταπύργιο (κατεβαίνετε στον Τερματικό Σταθμό Οδού Μποσνάκη). Εδώ ξεκινάτε από ψηλά και κατηφορίζετε προς το ΑΠΘΓ. Από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, μπορείτε να επιβιβαστείτε στη γραμμή 23 ΝΣ Σταθμός – Συκιές. Θα σας πάει στο Επταπύργιο και θα κατεβείτε στη στάση Επταπυργίου. Ξεκινάτε τη διαδρομή σας από το πιο ψηλό σημείο, το Επταπύργιο.
Δ. Η τέταρτη  περίπτωση, αυτή να πάτε με τα πόδια ξεκινώντας πάνω από το ΑΠΘ, από τα νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας (θα τη δείτε και στο βίντεο που θα βρείτε στο τέλος του κειμένου). Είναι όμως και η πιο κουραστική, γιατί είναι ανηφορική. Ελάχιστοι θα καταφέρουν να την ολοκληρώσουν αν δεν είναι συνηθισμένοι σε ανηφορικό περπάτημα (υπολογίζουμε πως όλη η διαδρομή που περιγράφουμε είναι σχεδόν 2 ώρες) Χάρτης της διαδρομής – Η καλύτερη βόλτα στα κάστρα έχει άρωμα Βυζαντίου και είναι δωρεάν
Εμείς θα σας κάνουμε μια μικρή σύντομη περιγραφή της διαδρομής Επταπύργιο – Πλατεία Αναργύρων – Πορτάρα – Μονή Βλατάδων – Πύργο Τριγωνίου – Βυζαντινά τείχη – Κήποι του Πασά επιλέγοντας να ξεκινήσουμε από το Επταπύργιο στο οποίο φθάνουμε με μία απο τις γραμμές 18, 23, 24 (ΟΑΣΘ). Μία άλλη εναλλακτική επιλογή αν δεν σας βολεύει η αστική συγκοινωνία είναι να πάρετε ταξί. Να υπολογίσετε πως το ταξί από το Λευκό Πύργο έως το Επταπύργιο δεν θα σας στοιχίσει πάνω από 4 ευρώ.Ο λόγος που επιλέξαμε ως αφετηρία της διαδρομής το Επταπύργιο είναι γιατί στη συνέχεια θα έχουμε μόνο κατηφόρα. Κάτι πολύ σημαντικό για να απολαύσετε τη βόλτα σας.

Η διαδρομή μας ξεκινάει από το Επταπύργιο

Είτε με ταξί είτε με λεωφορείο φθάνουμε στο περίφημο Επταπύργιο ή Γεντί Κουλέ.  Το εμβληματικό φρούριο Επταπύργιο της θεσσαλονίκης γνωστό και με την οθωμανική ονομασία Γεντί Κουλέ (Yedi Kule), δεσπόζει στο πιο ψηλό σημείο της πόλης. Η καταπληκτική θέα της πόλης και του Θερμαϊκού από ψηλά κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Εκτός από φρούριο όμως υπήρξε και η πιο απάνθρωπη φυλακή της Ελλάδας (δεν θα σας πούμε περισσότερα γι’ αυτό το εμβληματικό φρούριο και φυλακή, καλύτερα να διαβάστε εδώ ποιο ήταν το Επταπύργιο ή Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης).
Κατηφορίζοντας τον κύριο δρόμο που είναι η οδός Ελ. Βενιζέλου, περνάμε από ένα πάρκο που “στόλισαν” γκραφιτάδες και φθάνουμε στη Μεγάλη Πορτάρα, την κύρια πύλη για τα Βόρεια Τείχη της πόλης (η είσοδος των αυτοκινήτων για το Επταπύργιο). Δε θα περάσουμε κάτω από την πύλη (ακριβώς δίπλα είναι ο Πύργος Τριγωνίου), γιατί μιας και βρεθήκαμε στην περιοχή θα επισκεφθούμε την Πλατεία των Αγίων Αναργύρων,  σημείο συνάντησης των κατοίκων της περιοχής, με καφέ, ταβέρνες, μπουγατσατζίδικα κι αναψυκτήρια. Στην πλατεία δεσπόζει ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων.
Ακριβώς απέναντι από την εκκλησία, κατεβαίνουμε λίγα σκαλοπάτια για να κάνουμε ένα μίνι περίπατο δίπλα στα Βόρεια τείχη, στο πανέμορφο πάρκο της  πλατείας Στεργίου Πολυδώρου, όπου τα τελευταία χρόνια τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες και φεστιβάλ. Η περιοχή έγινε πόλος έλξης των κατοίκων της πόλης, κυρίως για τα 2-3 μαγαζιά που προσφέρουν γαστρονομικές απολαύσεις. Εδώ θα συναντήσετε και τη δεύτερη Πορτάρα (έξοδος των αυτοκινήτων προς Θεσσαλονίκη-κέντρο) από την οποία θα περάσετε από κάτω και κοιτώντας προς την κατεύθυνση της θάλασσας, περίπου 80 μέτρα δεξιά,  θα βρείτε τη Μονή Βλατάδων, το περίφημο Τσαούς Μοναστήρι, το μοναδικό από τη Βυζαντινή περίοδο το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα.Τα παγόνια είναι το σύμβολο της Μονής. Το παγόνι σύμφωνα με την ορθοδοξία είναι ένα από τα πουλιά του παραδείσου και συμβολίζει την αθανασία. (διαβάστε εδώ για τη Μονή Βλατάδων και την ιστορία της).

Πύργος Τριγωνίου

Bγαίνοντας από τη Μονή Βλατάδων και περπατώντας στον ίδιο δρόμο από τον οποίο ήρθατε, περνάτε ξανά από την Πορτάρα (έξοδο), δίπλα πάντα στα τείχη (αυτή τη φορά από την εξωτερική πλευρά). Σχεδόν 300 μέτρα (ανηφόρα) η απόσταση μέχρι τη μεγάλη Πορτάρα (είσοδο) που αναφέραμε και προηγουμένως, για να φθάσετε στον Πύργο Τριγωνίου. Για να καταλάβετε τις αποστάσεις, αν από το φρούριο του Επταπυργίου θέλαμε να πάμε απευθείας στον Πύργο Τριγωνίου, η απόσταση είναι 500 μέτρα (λιγότερο από 10 λεπτά κατηφόρα) αλλά κάναμε ένα κύκλο. Υπενθυμίζουμε πως θα σας διευκολύνει πολύ ο χάρτης που μπορείτε να δείτε εδώ (έχουμε σημειώσει όλα  τα αξιοθέατα)
Ο Πυργος Τριγωνίου αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό σημείο της περιοχής (διαβάστε εδώ για να μάθετε την ιστορία που έχει ο Πύργος Τριγωνίου ή Πύργος Αλύσεως όπως είναι το σωστό  – η λάθος ονομασία όμως επικρατεί μέχρι σήμερα). Ψηλός κι επιβλητικός, δεσπόζει πάνω από την πόλη. Τα απογεύματα αλλά κυρίως τα βράδια, θα συναντήσετε νεαρόκοσμο και ρομαντικές ψυχές να ρεμβάζουν με καφέ στο χέρι ή μπύρες να απολαμβάνουν τη θέα προς τη θάλασσα (φαίνεται το κέντρο κα η ανατολική πλευρά της πόλης). Κάποιοι είναι ανεβασμένοι πάνω στα κάστρα (κάτι που προφανώς απαγορεύεται, αλλά στην πράξη συμβαίνει καθημερινά). Στο σημείο καταφθάνουν και λεωφορεία με τουρίστες (κυρίως πρωινές ώρες) για να θαυμάσουν τη μαγευτική θέα της Θεσσαλονίκης από ψηλά.
Εδώ θα σας δώσουμε ένα tip, μία διαδρομή που λίγοι τη γνωρίζουν. Κατεβείτε τα σκαλιά από τον Πύργο Τριγωνίου και συνεχίστε να κατεβαίνετε στα επόμενα που θα συναντήσετε. Η κάθοδος μέσα από μία καταπράσινη διαδρομή (δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χαθείτε) καταλήγει στη Λεωφόρο Όχι, ακριβώς πάνω από τα περίφημα Ανατολικά Τείχη που θα έχετε δει εκατοντάδες φορές σε φωτογραφίες της πόλης.

Βυζαντινά τείχη (ανατολικά) και οι Κήποι του Πασά

Τα Ανατολικά Τείχη είναι παράλληλα με την οδό Ελένης Ζωγράφου. Φανταστική η διαδρομή αλλά κι απότομη κατηφόρα, που δικαιολογεί γιατί ξεκινήσαμε την περιήγηση από ψηλά. Ότι και να πουμε για τον περίπατο δίπλα τους θα είναι πολύ λίγο. Επιλέξτε να είναι απογευματόβραδο την ώρα που ανοίγουν τα φώτα. Οι περισσότεροι όταν μιλάνε για τα Βυζαντινά τείχη, αναφέρονται σε αυτά (διαβάστε εδώ πολλά και πολύ ενδιαφέροντα για τα Βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης) Από τη εσωτερική πλευρά τους είναι η Άνω Πόλη με τα γραφικά δρομάκια και τα χαρακτηριστικά λιγοστά εναπομείναντα «Καστρόπληκτα». Έτσι χαρακτηρίζονται τα σπίτια που εφάπτονται ή βρίσκονται ακριβώς μπροστά στο βυζαντινό τείχος της Άνω Πόλης.  (σε άλλες διαδρομές, θα σας ξεναγήσουμε στη Άνω Πόλη και θα σας περιγράψουμε τα άγνωστα δυτικά τείχη της Θεσσαλονίκης).

Απέναντι από τα τείχη υπάρχει το 7ο Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης, το μόνο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Άγιο Παύλο. Μέσα από το πάρκινγκ που βρίσκεται δίπλα στο σχολείο μπορείτε να μπείτε στους Κήπους του Πασά, τo πάρκο της Θεσσαλονίκης – δείγμα Φανταστικής Αρχιτεκτονικής, που θυμίζει έργα του Γκαουντί, ένα μοναδικό χώρο που όμοιός του δεν υπάρχει, από όσο γνωρίζουμε, πουθενά αλλού στην Ελλάδα.(διαβάστε εδώ περισσότερα για τους Κήπους του πασά, τους θρύλους και τα μυστικά τους).

Τα τρία κοιμητήρια και το Ισλαχανέ

Βγαίνοντας από τους Κήπους (ιδανικό μέρος για ένα τέλειο πικ νικ) και συνεχίζοντας κατηφορικά, θα συναντήσουμε ακριβώς μπροστά μας το Αρμένικο κοιμητήριο, αλλά και το νεκροταφείο των Διαμαρτυρομένων. Αριστερά υπάρχει το Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» (αχρείαστο να’ ναι) κι αμέσως μετά, το κοιμητήριο της Ευαγγελίστριας (τυχαία και όχι συμβολικά, τα 3 νεκροταφεία δίπλα στο νοσοκομείο). Τα κοιμητήρια υπενθυμίζουν ότι κάποτε υπήρχε μια εξωστρεφή πόλη-λιμάνι, μια Θεσσαλονίκη πολύγλωσση, πολυπολιτισμική, δυναμική, που ισορροπούσε ανάμεσα στη νεωτερικότητα και την παράδοση.

Τέλος, στη δεξιά πλευρά της διαδρομής που ακολουθήσαμε, βρίσκεται το Ισλαχανέ Πολυχώρος Πολιτισμού της πρώην Σχολής Τεχνών κι Επαγγελμάτων Χαμιδιέ (διαβάστε περισσότερα για το Ισλαχανέ).

Βίντεο με τη διαδρομή

Παρακολουθήστε σε ένα όμορφο βίντεο κάποια κομμάτια από τη διαδρομή αλλά και πολλές άλλες χρήσιμες και διασκεδαστικές πληροφορίες. Στο βίντεο αντίθετα με τη περιγραφή που σας κάναμε,  η διαδρομή ξεκινάει χαμηλά από την πόλη, ανεβαίνει προς τα κάστρα και όσοι αντέξουν, θα φθάσουν στο Επταπύργιο. Μια διαδρομή που επιλέγουν οι αδαείς, ή τα παλληκάρια που δεν υπολογίζουν τις ανηφόρες 😀😀😀

 

Κείμενο Γιώργος Αντωνιάδης / Πέτρος Γραμμενίδης
Χάρτης Μαρία Τριανταφυλλάκη
Φωτογραφία Dimitris Vetsikas Pixabay
Σενάριο παρουσίαση Video: Παναγιώτης Γεωργίου
Σκηνοθεσία Μοντάζ Θοδωρής Αδάμος
Μουσική Επένδυση Infraction – Sky comes falling down
cityportal.gr/ Θεσσαλονίκη, αυτή είναι η καλύτερη βόλτα στα κάστρα και είναι δωρεάν
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε