Θεσσαλονίκη δεύρο έξω!

Θεσσαλονίκη δεύρο έξω!

Με τα καφέ και τα εστιατόρια κλειστά, -την κινητήρια δύναμη σήμερα της πόλης μαζί με τον τουρισμό-  υπάρχουν Θεσσαλονικείς που δυσανασχετούν με το γεγονός ότι ζουν εδώ, ωστόσο η πραγματικότητα παραμένει η ίδια και μάλιστα τραβά την …κατηφόρα.
«Θεσσαλονίκη ανοχύρωτη πόλη», είναι οι τρεις λέξεις που ακούμε και  διαβάζουμε παντού τις τελευταίες μέρες.
Η κυβέρνηση ομολογουμένως,  μετά το πρώτο κύμα που άγγιξε ελάχιστα τη χώρα και την πόλη,  αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ, είχε τον χρόνο να θωρακίσει το σύστημα υγείας ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο δεύτερο κύμα, αλλά …ολιγώρησε.
Η ίδια η πόλη έχει ευθύνες για την υγειονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται; 
– Για τα πάρτι στη Χαλκιδική το καλοκαίρι και στη Θεσσαλονίκη αργότερα, ποιος φέρει την ευθύνη; Σίγουρα και ο καθένας μας προσωπικά.
– Οι τοπικοί άρχοντες γνώριζαν ότι τα λύματα έπαιρναν την …ανιούσα;
– Γιατί προχώρησαν οι όποιες εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης και του εορτασμού του Πολιούχου της πόλης;
– Φταίνε μόνο οι αρμόδιοι ή και οι πολίτες που παραβρέθηκαν χωρίς να τηρούν, στις περισσότερες των περιπτώσεων τα μέτρα ασφαλείας;
– Εάν οι τοπικοί άρχοντες ανησυχούσαν ότι τα μέτρα δεν επαρκούν ή είχαν να προτείνουν κάτι άλλο,  μήπως έπρεπε να ”φωνάξουν” πιο δυνατά για να ακουστούν; (και ας γίνονταν “δυσάρεστοι” στην κεντρική εξουσία)
– Ποιες ήταν οι προσπάθειες των τοπικών αρχών να οχυρώσουν την πόλη; Η πόλη ως διοικητική οντότητα παρεμβαίνει δυναμικά σε καταστάσεις κρίσεις όπως αυτή που βιώνουμε ή κάθεται στη γωνία και απλώς (υπ)ακούει;
– Είναι γεγονός ότι η Περιφέρεια παραχώρησε κλίνες εντατικής και υγειονομικό υλικό μετά το πρώτο κύμα. Δωρεές υπήρξαν επίσης και από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και από ιδιώτες. Ηταν όμως αυτά αρκετά ή μείναμε τελικά στα ημίμετρα;
Σίγουρα θα είχαν γίνει περισσότερα με πλάνο και οργάνωση από τον Μάρτιο ακόμα, παρά τώρα που …τρέχουμε και δεν φτάνουμε..
Σίγουρα οι ευθύνες της κεντρικής εξουσίας είναι μεγάλες για όλα αυτά που ΔΕΝ έγιναν.
Ελλείψεις στα νοσοκομεία σε προσωπικό και υλικά, στη διαχείριση της μετακίνησης των φοιτητών, στον εορτασμό της 26 Οκτωβρίου κ.α.
Από την άλλη πλευρά, η ηγεσία μιας πόλης σε γενικό πλαίσιο θα πρέπει να ορίζει διαχρονικά και ανεξαρτήτως ”χρωμάτων” τους στόχους της  με τέτοιο τρόπο  ώστε να επιτευχθεί  η προαγωγή της υγείας της ασφάλειας και ευημερίας των πολιτών της.
Η πόλη στη δύσκολη αυτή φάση δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ούτε στις υγειονομικές απαιτήσεις των καιρών. Ο κεντρικός σχεδιασμός προέρχεται από την πρωτεύουσα, αλλά θα έπρεπε να ακούγεται και η φωνή του τόπου, η αυτοδιοίκηση που λέμε,  εγκαίρως και όπως αρμόζει στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδος, τη  ”συμπρωτεύουσα”.
Όποιος έχει το πρόβλημα, έχει και την ευθύνη της λύσης του και τίποτα δεν αποσείει τις ευθύνες από εμάς τους Θεσσαλονικείς και Βορειοελλαδίτες. 
Η Θεσσαλονίκη έχασε το 65% του ΑΕΠ της σε 15 χρόνια και σε απόλυτο ποσό ± 75 δις ευρώ
την περίοδο αυτή ή κάθε χρόνο ποσά τη τάξεως των 7-9 δις ευρώ. Η Θεσσαλονίκη βυθίστηκε στο 50%. Από 1η Περιφέρεια έπεσε στην 9η θέση το 2015 χωρίς σημάδια ανάκαμψης. Και όλα αυτά με τα ίδια δεδομένα με όλη τη χώρα και την δεκαετή κρίση.
Η δε ύφεση,  άρχισε σταδιακά από το 2000,  η Κεντρική Μακεδονία έχασε ενεργό πληθυσμό περί των 200.000 κατοίκων ενώ η παραγωγή έχασε το 65% του δυναμικού της σε βάθος 20ετίας. Χάθηκε αντίστοιχα το 65% του ΑΕΠ, των εισοδημάτων και της προστιθέμενης αξίας
Ο δευτερογενής τομέας της περιοχής συρρικνώθηκε σημαντικά ενώ τριτογενής μεγάλου βεληνεκούς δεν υπήρξε ποτέ…κι όμως προχωράμε στον τεταρτογενή…Δεν υπάρχουν ορατά σημάδια ανάταξης της περιοχής.
Οι επενδύσεις, η παραγωγή, το ΑΕΠ και  οι θέσεις εργασίας είναι καθήκον μας για να αποτρέψουμε την περαιτέρω φτωχοποίηση και τις συνέπειες που ήδη βιώνουμε στο πετσί μας. 
Τελικά η Θεσσαλονίκη απλά φιλά τα χέρια των ”ευεργετών της” που βρίσκονται στην Αθήνα;
Χαρά Αγριδιώτη

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως