Θεσσαλονίκη- Γερμανικό… μοντέλο στη λειτουργία των φαρμακείων

Θεσσαλονίκη- Γερμανικό… μοντέλο στη λειτουργία των φαρμακείων

Της Νικολέττας Μπούκα

Τα… φώτα των Γερμανών για το καθεστώς ανοίγματος και λειτουργίας των φαρμακείων θα έχουν την ευκαιρία να δεχθούν οι έλληνες φαρμακοποιοί. Το γερμανικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει ότι ο φαρμακοποιός κατέχει το 51% της ιδιοκτησίας ενός νέου φαρμακείου, θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Γερμανικών Φαρμακευτικών Συλλόγων Ματίας Άρνολντ.
 
Η ομιλία του με θέμα “Φαρμακευτικές υπηρεσίες στη Γερμανία” θα δοθεί κατά τη διάρκεια του 15ου PHARMA point, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”. Το συνέδριο διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
 
“Το λεγόμενο άνοιγμα του φαρμακευτικού επαγγέλματος και το τι θα ισχύσει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων στην Ελλάδα, δηλαδή ποιος θα μπορεί να ανοίγει φαρμακείο, συζητήθηκε ιδιαιτέρως στο διάστημα ψήφισης του τρίτου μνημονίου. Ωστόσο, το ζήτημα έχει μείνει ανοιχτό και παραπέμπεται σε υπουργική απόφαση, η οποία θα βγει εντός του Οκτωβρίου και θα καθορίζει τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων”, εξηγεί στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
 
Παράλληλα, τονίζει ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο επέβαλε ότι φαρμακείο μπορεί να ανοίξει μόνο πτυχιούχος φαρμακοποιός. Η κατάργηση αυτού του νομοθετικού πλαισίου και η παραπομπή του σε υπουργική απόφαση ολοφάνερα δείχνει πρόθεση των συντακτών του μνημονίου να το αλλάξουν.
 
“Αυτό σημαίνει ότι θα επιτρέπεται σε κάθε επιχειρηματία να ανοίγει φαρμακείο και θα επιτρέπεται ο επιχειρηματίας να έχει αλυσίδα φαρμακείων. Η αιτιολόγησή τους είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα ανοίξουν θέσεις εργασίας, θα γίνουν επενδύσεις, θα υπάρξει ανταγωνισμός στις τιμές και άρα όφελος για τον καταναλωτή. Είναι το γνωστό παραμύθι που λέγεται σε κάθε τέτοια περίπτωση”, επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης και προσθέτει ότι “περιμένουμε να δούμε τις διαθέσεις του νέου υπουργού Υγείας, αν έχει σκοπό να το διαπραγματευτεί και μέχρι ποια κατεύθυνση και ανάλογα θα εκτιμήσουμε τι θα κάνουμε”.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι έλληνες φαρμακοποιοί έθεσαν θέμα να εφαρμοστεί και στη χώρα μας ό,τι ισχύει στη Γερμανία. Άλλωστε, η Γερμανία, μέσω της Task force, έχει αναλάβει τον εποπτικό ρόλο στο χώρο της Υγείας, ενώ είναι μια μεγάλη χώρα που δίνει την κατεύθυνση και στις υπόλοιπες.
 
“Θα έχουμε λοιπόν την ευκαιρία στο συνέδριο να μάθουμε από πρώτο χέρι ποιο είναι το γερμανικό μοντέλο, τι ισχύει στη Γερμανία και με ποια λογική γίνεται. Επιπλέον, θα στείλουμε κι ένα μήνυμα και προς το εσωτερικό της χώρας και προς το εξωτερικό ότι: εφαρμόστε ό,τι ισχύει σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα ή αν είναι τόσο καλό αυτό που θέλετε να εφαρμόσετε στην Ελλάδα, γιατί δεν το εφαρμόζετε και στη χώρα σας; Κι αυτό που δεν θέλετε να το εφαρμόσετε στις χώρες σας, γιατί θέλετε να το εφαρμόσετε στην Ελλάδα;”, επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης.
 
Στα θρανία οι φαρμακοποιοί
 
Η δεύτερη πρωτοπορία του φετινού 15ου PHARMA point αφορά την ανακοίνωση της έναρξης προγράμματος δωρεάν μεταπτυχιακών μαθημάτων για φαρμακοποιούς, με στόχο την απόκτηση κάποιων εξειδικευμένων γνώσεων. Η ανακοίνωση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο του στρογγυλού τραπεζιού με τίτλο “Φαρμακευτικές σπουδές: προσαρμογή του περιεχομένου τους στις νέες ανάγκες”, όπου την εισαγωγική παρέμβαση θα κάνει ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας ΑΠΘ Δημήτριος Γκιουλέκας.
 
Ομιλητές, επίσης, θα είναι οι πρόεδροι του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ και του Τμήματος Φαρμακευτικής πανεπιστημίου Πατρών κύριοι Χρήστος Παναγιωτίδης και Σωτήρης Νικολαρόπουλος αντίστοιχα και ο εκπρόσωπος του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ κ. Δημήτριος Ρέκκας.
 
“Στόχος μας είναι διαπιστώσουμε αν αυτά που διδάσκονται στα τμήματα Φαρμακευτικής είναι αυτά που χρειάζονται από την αποφοίτησή τους και μετά οι νέοι φαρμακοποιοί και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να γίνει προσαρμογή τους. Για το λόγο αυτό, με πρωτοβουλία του συλλόγου μας, θα αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2016 μεταπτυχιακά μαθήματα σε φαρμακοποιούς. Θα υπάρχουν κύκλοι μεταπτυχιακών μαθημάτων, οι οποίοι θα έχουν ένα θεματικό αντικείμενο, θα διαρκούν 3-4 μήνες και θα γίνονται στα γραφεία συλλόγου σε κλειστό γκρουπ φαρμακοποιών, που θα έχουν δηλώσει ενδιαφέρον. Ο πρώτος κύκλος θα αναφέρεται σε παθήσεις των πνευμόνων”, εξηγεί ο κ. Θεοδοσιάδης.
 
Αυξημένη προσέλευση
 
Το PHARMA point διοργανώνεται φέτος για 15η συνεχή χρονιά και αποτελεί μία από τις πιο πετυχημένες κλαδικές εκθέσεις που διοργανώνονται στο χώρο της HELEXPO. Συγκεντρώνει κάθε χρόνο γύρω στις 3.000 – 3.500 επισκέπτες απ? όλη τη χώρα, ενώ κεντρικό θέμα του φετινού συνεδρίου είναι “Φαρμακείο: επιστημονική συμβουλή και επιχειρηματικότητα”, δίνοντας έμφαση στο διττό ρόλο του φαρμακοποιού, ως επιστημονικού συμβούλου υγείας και ως επιχειρηματία, όπως το νέο οικονομικό περιβάλλον υπαγορεύει.
 
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα αναπτυχθούν, μεταξύ άλλων, θέματα όπως φαρμακευτική φροντίδα-υπηρεσίες από το φαρμακείο, στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Οι φαρμακοποιοί δημιουργούν το φαρμακείο τού αύριο” και διατροφή ατόμων με ειδικές διατροφικές ανάγκες.
 
Θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα “Διοίκηση φαρμακείου”, σε συνεργασία με το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά.
 
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα λειτουργήσει έκθεση όπου οι εταιρείες-εκθέτες θα έχουν τη δυνατότητα για πιο ουσιαστική επαφή με χιλιάδες φαρμακοποιούς και συμμετοχή στην προσπάθεια τόνωσης της φαρμακευτικής αγοράς.
 
Για το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου, επισκεφτείτε το www.pharmapoint.gr.
 
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» 4 Οκτωβρίου 2015

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως