18 C
Thessaloniki
18.1 C
Athens

Θεσσαλονίκη: Κάλεσμα για κινητοποίηση φοιτητών την Πέμπτη 28/1

Την Τρίτη 26/1 θα γίνουν Γενικές Συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων σε δεκάδες σχολές πανελλαδικά για να αντιδράσουν στο νομοσχέδιο της Υπουργού Παιδείας, κας. Νίκης Κεραμέως.

Στο κάλεσμα των συνελεύσεων είναι η συσπείρωση ώστε να σταματήσουν τα σχέδια για: πανεπιστημιακή αστυνομία, πειθαρχικά και διαγραφές φοιτητών, αποκλεισμό μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Κάλεσμα σε νέα φοιτητική κινητοποίηση την Πέμπτη 28/1 στις 12:00 στο Αγ. Βενιζέλου
Σε νέα πανεκπαιδευτική κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως καλεί την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στις 12:00μ στο Άγαλμα Βενιζέλου καλεί η Κίνηση δυνάμεων-φοιτητών.

Ακολουθεί σχετική ανακοίνωση:

Οι μαζικές πανελλαδικές κινητοποιήσεις της Πέμπτης 21/1 δίνουν το ελπιδοφόρο μήνυμα πως η νεολαία και το φοιτητικό κίνημα μπορούν να βάλλουν φραγμό στην επίθεση-οδοστρωτήρα της κυβέρνησης. Στην πόλη μας, η καταστολή της συγκέντρωσης ήταν έντονη με την αστυνομία να προχωρά στη σύλληψη τριών συμφοιτητών μας. Παρόλ? αυτά, oι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να πραγματοποιήσουν πορεία προς το ΥΜΑΘ , η απαγόρευση έσπασε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδήλωση στην πόλη μετά από μήνες.

Ο αγώνας και οι διαδηλώσεις πρέπει να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν! Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση φαίνεται πολύ αποφασισμένη, με τις σχολές κλειστές, να περάσει το νομοσχέδιο Κεραμέως και να δώσει ένα σημαντικό χτύπημα στην δημόσια και δωρεάν παιδεία, εντείνοντας τον ταξικό αποκλεισμό της νεολαίας από την εκπαίδευση.

Οι κύριοι πυλώνες των μέτρων είναι:

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής:

Το κάθε τμήμα θα ορίζει πλέον μια δική του βάση εισαγωγής, με μέτρο τις μέσες επιδόσεις όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του εκάστοτε επιστημονικού πεδίου. Η αλλαγή αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα την δραστική μείωση των εισακτέων και τον ταξικό αποκλεισμό των μαθητών που προέρχονται από τα πιο φτωχά εργατικά και λαϊκά στρώματα. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τον νόμο Κεραμέως για τις αξιολογήσεις, θα οδηγήσει σε ένα νέο μπαράζ κλεισίματος σχολών και τμημάτων.

Μηχανογραφικό σε 2 φάσεις:

Η εισαγωγή των υποψήφιων θα γίνεται σε 2 φάσεις (θα συμπληρώνουν δύο φορές μηχανογραφικό). Τα τμήματα της πρώτης φάσης, θα έχουν περιορισμένες θέσεις και θα απευθύνονται μόνο στους «άριστους», ενώ θα αποκλείονται τα παιδιά των εργατικών και φτωχών οικογενειών. Οι σχολές της δεύτερης φάσης θα λαμβάνουν μικρότερη ή και μηδαμινή ακόμη χρηματοδότηση, ενώ ταυτόχρονα θα είναι από τις πρώτες που θα κλείσουν ή θα επιβάλουν δίδακτρα, με βάση την εφαρμογή του νόμου σύνδεσης αξιολόγησης – χρηματοδότησης της Κεραμέως, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ τον περασμένο Γενάρη.

Όριο φοίτησης-Διαγραφές

Το όριο φοίτησης ορίζεται στα ν + ½ ν έτη, προετοιμάζοντας έτσι διαγραφές φοιτητών, οδηγώντας μ? αυτό τον τρόπο χιλιάδες φοιτητές εκτός πανεπιστημίων, αποκλείοντας από την εκπαίδευση τα πιο φτωχά κομμάτια της κοινωνίας, που αναγκάζονται να δουλεύουν για να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών. Με την εφαρμογή του, διαμορφώνεται ένα ανταγωνιστικό και εντατικοποιημένο περιβάλλον φοίτησης, όπου οι φοιτητές υπό τον συνεχή φόβο, δεν θα έχουν χρόνο για άλλα ενδιαφέροντα, για κοινωνικοποίηση, πολιτική δράση και συλλογική διεκδίκηση.

Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Ενώ δεν γίνεται κανένας λόγος για πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, η κυβέρνηση είναι αρκετά πρόθυμη να προσλάβει 1.500 αστυνομικούς, όπου θα υπάγονται στην ΕΛΑΣ και θα έχουν παρόμοιο ρόλο με το σπουδαστικό της ασφάλειας στην χούντα. Μαζί με την αναβάθμιση διαφόρων «τεχνικών ασφαλείας» (κάμερες, κάρτες εισόδου κλπ.) και έναν νέο, αυστηρότερο ποινικό κώδικα για τα «αδικήματα» που πραγματοποιούνται μέσα σε αυτόν τον χώρο, θέλουν να ποδοπατήσουν το άσυλο και να επιβάλουν ταφόπλακα στον φοιτητικό συνδικαλισμό, στα μαχητικά μέσα πάλης των συλλόγων (συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις), αλλά και στις αγωνιστικές δυνάμεις που βρίσκονται μέσα στις σχολές. Η πρόσφατη επίθεση στην ΦΕΠΑ από τις δυνάμεις καταστολής στις 30/12, δεν αφήνει περιθώρια να εννοηθεί κάτι διαφορετικό από το τι ρόλο θα παίξει ένα τέτοιο σώμα καταστολής. Έτσι, θα προχωρήσουν πιο γρήγορα τα σχέδιά τους, για να φτιάξουν ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς, για όσους δηλαδή έχουν να πληρώνουν.

Μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες να βάλουμε φρένο στα σχέδια τους!

Από τις συγκεντρώσεις της 14/1 και της 21/1 είναι φανερό πως οι φοιτητικές κινητοποιήσεις αναπτύσσουν μια δυναμική, η οποία πρέπει να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα. Η «Κίνηση δυνάμεων – φοιτητών ενάντια στο ν/σ Κεραμέως» θέλει να συμβάλλει, ώστε να οργανώσουν οι σύλλογοι και οι αγωνιζόμενοι φοιτητές τις δράσεις τους εν όψει των νέων πανελλαδικών κινητοποιήσεων της 28/1.  

Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να περάσει το νέο χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοίδη για τα πανεπιστήμια, ούτε να προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για την ύψωση ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, την καταστολή και την ποινικοποίηση των αγώνων και των αγωνιστών. Η απάντηση μας πρέπει να συνεχίσει να δίνεται στον δρόμο με ολοένα καλύτερους όρους, με μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες, έχοντας σαν βάση τον συντονισμό και την ενότητα του κινήματος στο πλαίσιο αυτής της κατεύθυνσης. Συνεχίζουμε μέχρι την νίκη!

Παλεύουμε ενάντια:
Στο νομοσχέδιο Κεραμέως
Στις διαγραφές φοιτητών – τη θέσπιση ορίων φοίτησης             
Στη πανεπιστημιακή αστυνομία, τις κάμερες, τις κάρτες εισόδου, τις πειθαρχικές    διώξεις, τις χουντό-απαγορεύσεις
Στη μείωση εισακτέων. Κάτω η βάση εισαγωγής και οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής
Στην επιβολή διδάκτρων
  
Κίνηση δυνάμεων-φοιτητών ενάντια στο ν/σ Κεραμέως

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
few clouds
18 ° C
19.4 °
16.7 °
67 %
3.1kmh
20 %
Κυ
18 °
Δε
19 °
Τρ
17 °
Τε
18 °
Πε
19 °