{ Τελευταία νέα }

Θεσσαλονίκη -Ν. Δένδιας: Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ε.Ε.


Κατηγορίες: Ειδήσεις, Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη -Ν. Δένδιας: Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ε.Ε.Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ε.Ε.

«Κοινός στόχος μας είναι μια ειρηνική, ισχυρή, σταθερή, ευημερούσα και ενωμένη Ευρώπη, μέσα από την πλήρη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων δεν μπορεί παρά να βρίσκεται εντός της Ε.Ε» είναι το αρραγές και ομόφωνο μήνυμα που πρέπει να στείλει η σημερινή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την εισηγητική του ομιλία.
 
«Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και η πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε. είναι το ισχυρότερο εργαλείο που μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», είπε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι οι μεν χώρες των Δ. Βαλκανίων πρέπει να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η δε Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αποδώσει τα εύσημα σε αυτές που τα αξίζουν.
 
«Πρέπει τόσο η Ε.Ε. όσο και τα Δυτικά Βαλκάνια, πλέον, να στρέψουν το βλέμμα στο μέλλον και να εξετάσουν ζητήματα, όπως το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και η προαγωγή της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Φυσικά όλα αυτά πρέπει να συνοδεύονται από τους καθιερωμένους πυλώνες της διεύρυνσης, όπως οι σχέσεις καλής γειτονίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, και η διεθνής συνεργασία. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας μακρόπνοης ατζέντας και να επιδιώκει την πλήρη ενσωμάτων των Δυτικών Βαλκανίων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος, την προώθηση του κράτους δικαίου και την αποτροπής της φυγής εγκεφάλων από την περιοχή».
 
«Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ» είναι ο τίτλος της Διάσκεψης, η οποία γίνεται με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τρεις μήνες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στο Ζάγκρεμπ, καθώς η Κροατία έχει την προεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2020.
 
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Δένδιας απάντησε σε τρία ερωτήματα: «Γιατί εδώ, γιατί τώρα και γιατί εμείς».
 
Διότι η Θεσσαλονίκη είναι ένας εμβληματικός τόπος όσον αφορά την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής του 2003, με ελληνική Προεδρία, είχε εγκριθεί η ιστορική "Ατζέντα της Θεσσαλονίκης" και συνέβαλε στη διαμόρφωση των σχέσεων Ε.Ε-Δ. Βαλκανίων έτσι όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, απάντησε.
 
Επίσης η Θεσσαλονίκη είναι σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, συνιστά ένα ιστορικά κομβικό γεωστρατηγικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά σημείο, είναι ένας ουσιώδης κρίκος ο οποίος συνδέει τα Δ. Βαλκάνια με τρεις ηπείρους.
 
Τώρα, διότι η Ε.Ε αντιμετωπίζει περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, ενώ επιπλέον η Ε.Ε. χάνει ένα από τα κράτη μέλη της, τη Μεγάλη Βρετανία, και είναι σημαντικότερο από ποτέ να διατηρήσει το δυναμισμό της πολιτικής διεύρυνσης.
 
Εμείς, διότι οι λαοί της περιοχής έχουν κοινή κληρονομιά και ιστορία και ένα κοινό μέλλον το οποίο καθορίζεται από κοινά συμφέροντα και προκλήσεις.
 
Ο κ. Δένδιας κάλεσε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να αφήσουν τις αμφισημίες για το που ανήκουν και παρατήρησε: «Οποιαδήποτε αδυναμία στη διαδικασία διεύρυνσης θα έχει άμεσες επιπτώσεις κυρίως για μας και είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι».
 
Σημείωσε, ακόμα, ότι πρέπει να ακουστούν οι απόψεις και οι προβληματισμοί των χωρών των Δ. Βαλκανίων.
 
Νωρίτερα ο κ. Δένδιας είχε διμερή συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Josip Brkic.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας ακύρωσε το ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη, λόγω των εξελίξεων στη χώρα του με τον κορωναϊό, και στη Διάσκεψη εκπροσωπείται από τον Ιταλό πρέσβη.
 
Στη Διάσκεψη εκπροσωπούνται οι χώρες των Βαλκανίων, η Κροατία, ως προεδρεύουσα της Ε.Ε., η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.
 
Αισιόδοξος για Αλβανία -Β. Μακεδονία ο ΥΠΕΞ της Κροατίας
 
Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πρόοδος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας ώστε η σύνοδος του Μαΐου στο Ζάγκρεμπ να είναι «μια σύνοδος με ουσία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο, Gordan Grlic Radman (Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν), μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο της υψηλής διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιείται, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη.
 
«Θέλουμε να δώσουμε στα Δυτικά Βαλκάνια την ευρωπαϊκή προοπτική», τόνισε ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών και υπογραμμίζοντας τη σημασία της σημερινής συνόδου, σημείωσε: «Δεν είναι τυχαίο ότι βρισκόμαστε εδώ, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη».
 
«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε αυτό το θετικό μήνυμα σε αυτά τα δύο κράτη», τόνισε ο κ. Ράντμαν και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα πεισθούν και κάποιες χώρες, οι οποίες ενδέχεται να έχουν κάποιους ενδοιασμούς.
 
Υπενθύμισε, δε, ότι στη βαλκανική τετραμερή σε επίπεδο ΥΠΕΞ, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη, η χώρα του μαζί με την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στήριξαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά, όπως είπε, «δυστυχώς υπήρξαν κάποιες χώρες εταίροι που μπλόκαραν αυτή τη διαδικασία». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Ράντμαν, με τη νέα πρόταση (της 5ης Φεβρουαρίου) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια (σ.σ. οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούν να ανασταλούν σε ορισμένους τομείς, εάν τα προβλήματα που αναφύονται είναι σοβαρά) μπορεί να ανοίξει η ευρωπαϊκή προοπτική για τις δύο αυτές χώρες. Συγκεκριμένα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια κάποια απόφαση τον Μάρτιο και ότι «η σύνοδος του Ζάγκρεμπ (τον Μάιο) θα είναι μια σύνοδος με ουσία».
 
Ιστορική στιγμή για την Κροατία η Προεδρία
 
Η Κροατία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ράντμαν, αυτή είναι μια «ιστορική στιγμή» για τη χώρα του. «Αναλάβαμε την Προεδρία επτά μόλις χρόνια μετά την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε διανύσει ήδη το 1/3 αυτής της εξάμηνης Προεδρίας και ήδη χαράσσουμε μια δυναμική πορεία. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Το σλόγκαν μας είναι μια ισχυρή Ευρώπη σε έναν κόσμο προκλήσεων. Καθορίζουμε τους στόχους μας με βάση την κατάσταση σήμερα. Ζούμε σε έναν κόσμο πολύ επικίνδυνο, με πολλές προκλήσεις […] Οι προτεραιότητες μας εστιάζονται σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται, μια Ευρώπη που προστατεύσει, μια Ευρώπη με επιρροή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Μία από τις προκλήσεις, με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η κροατική Προεδρία είναι κι αυτή του προσφυγικού- μεταναστευτικού, με τον Κροάτη υπουργό Εξωτερικών να σημειώνει σχετικά: «Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να υπάρξει διάκριση μεταξύ των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών. Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, είμαστε δεσμευμένοι από το πλαίσιο των διεθνών συνθηκών. Για τη μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική, ενιαία πολιτική στο ζήτημα […]Είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε νέες αποτελεσματικές πολιτικές ασύλου. Είναι ένα στοιχείο των προτεραιοτήτων της Κροατίας στο πλαίσιο του στόχου για μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της, εντός κι εκτός».
 
Άριστες οι σχέσεις με Ελλάδα
 
Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Κροατίας, ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε με θέρμη στην πρόσφατη συνάντηση του, στο Ζάγκρεμπ, με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Δένδια. «Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση. Ειλικρινά δεν έχουμε κανένα ανοιχτό ζήτημα, όλα είναι καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτίωση, απάντησε πως ένας τομέας όπου θα μπορούσε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος είναι η οικονομία.
 
«Για παράδειγμα, μια από τις εταιρείες σας, η J&P 'Αβαξ κατασκευάζει τους δρόμους που οδηγούν στο Peljesac», σημείωσε, αναφερόμενος στην κατασκευή του τμήματος Duboka- Sparagovici- Zaradeze, που αφορά δρόμους προς τη γέφυρα Peljesac, από την ελληνική εταιρεία.
 
Επισήμανε, δε, πως ευκαιρίες υπάρχουν και στον τομέα του τουρισμού παρά το γεγονός ότι τόσο η Κροατία όσο και η Ελλάδα είναι δύο κατ' εξοχήν τουριστικές χώρες. «Είμαστε και οι δύο χώρες τουριστικές, αλλά είναι απαραίτητες οι ανταλλαγές», εκτίμησε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα «είναι μια πολύ όμορφη χώρα» που την επισκέπτονται πολλοί Κροάτες, ενώ θα μπορούσα να αυξηθούν και οι Έλληνες τουρίστες που επισκέπτονται την Κροατία.
 
Στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του για ένταξη στη ζώνη του Σένγκεν αλλά και στην ευρωζώνη διαβεβαιώνοντας ότι η Κροατία είναι προσηλωμένη προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ένταξη στη Σένγκεν είπε πως το ένα μέρος είναι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων, των κριτηρίων, που έχει γίνει και το δεύτερο αφορά την πολιτική απόφαση, για την οποία επισήμανε πως εξαρτάται από τα κράτη- μέλη, ωστόσο η χώρα του αναμένει μια κάποια εξέλιξη έως το τέλος του έτους (αλλά όχι στη διάρκεια της δικής της Προεδρίας στην ΕΕ).
 
Για την ένταξη στην ευρωζώνη, σημείωσε -μεταξύ άλλων- πως δεν είναι πολιτικό το ζήτημα, «είτε είσαι έτοιμος, είτε όχι», και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Κροατία θα μπει στο ευρώ το 2023.
 
Να σημειωθεί ότι η σημερινή διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία, κορωνίδα μιας σειράς πρωτοβουλιών που ήδη έχει αναλάβει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την προώθηση του ευρωπαϊκού δρόμου όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
 
Πηγή ΑΠΕ -ΜΠΕ
 

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ