{ Τελευταία νέα }

Θεσσαλονίκη: Παρελθόν το κιόσκι των ψαράδων στην παλιά παραλία. Τέλος για το ''Μενέλαος από το 1922''


Κατηγορίες: Θεσσαλονίκη νέα

Θεσσαλονίκη: Παρελθόν  το κιόσκι των ψαράδων στην παλιά παραλία. Τέλος για το ''Μενέλαος από το 1922''Παρελθόν το κιόσκι των ψαράδων στην παλιά παραλία. Τέλος για το ''Μενέλαος από το 1922''

Στην αρχή της παλιάς παραλίας στη Θεσσαλονίκη,  με κατεύθυνση το Λευκό Πύργο, το μάτι  έπεφτε πάνω σε αυτό το ''κτίσμα''. Μενέλαος από το 1922 έγραφε η ταμπέλα του.
Το κιόσκι των ψαράδων, χτίστηκε στο σημείο εκείνο από μια οικογένεια που ήρθε από τη Μικρά Ασία, γκρεμίστηκε, με έξοδα των ανθρώπων που σήμερα το διαχειρίζονταν.
Τότε ήταν που έφτασε στην πόλη, πρόσφυγας από τη Σμύρνη, ο Μενέλαος Χασαπάκης, ο οποίος αποφάσισε να τοποθετήσει στο «προσκεφάλι» του Θερμαϊκού Κόλπου τα πανέρια του και να πουλάει δολώματα στους ψαράδες. Πού να φανταζόταν ότι θα κόντευε να κλείσει σχεδόν έναν αιώνα ζωής η επιχείρησή του στο ίδιο μέρος και πως τα παιδιά αλλά και τα εγγόνια του θα συνέχιζαν το ίδιο επάγγελμα:
Αυτό το σημείο, δίπλα στη σημερινή προβλήτα Α του λιμανιού, ήταν και το επίσημο στέκι των ψαράδων όλης της Θεσσαλονίκης. Από εκεί έπαιρναν ζωντανά δολώματα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και του Αγίου Δημητρίου για να ψαρέψουν στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να δημιουργήσει ένα λαμαρινένιο ημικύκλιο το 1995, για να «σουλουπώσει» τον χώρο, λόγω και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 1997.
Η δισέγγονη του Μενέλαου Χασαπάκη, Ευαγγελία, είναι η σημερινή ιδιοκτήτρια του χώρου μαζί με τον αδελφό της. Μπορεί να έχει αλλάξει το προϊόν που προσέφερε σε κατοίκους και επισκέπτες -και εκτός από τα δολώματα στους ψαράδες να πουλούσε και σουβενίρ της Θεσσαλονίκης- ωστόσο το λαμαρινένιο κιόσκι με την επιγραφή «Μενέλαος από το 1922» παρέμενε στη θέση του...μέχρι σήμερα
Σήμερα, το λαμαρινένιο κιόσκι, πέρασε στο παρελθόν....

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ, Thes.gr

Φωτό Thes.gr

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ