Site icon Cityportal.gr

Θεσσαλονίκη: Ποιος είναι ο ”Τυφώνας” που θα καθαρίσει τον Θερμαϊκό κόλπο; Βίντεο

Θεσσαλονίκη: Ποιος είναι ο ''Τυφώνας'' που θα καθαρίσει τον Θερμαϊκό κόλπο; Βίντεο

 

Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, θα αξιολογήσει το ρυπαντικό φορτίο των ακτών του Θερμαϊκού, προετοιμάζοντας μια εκτεταμένη ερευνητική δράση που θα ακολουθήσει. 

Σημειώνεται ότι μέσα σε έναν χρόνο δράσης του «Τυφώνα», έχουν καθαριστεί 1220 παραλίες στην Ελλάδα και έχουν απομακρυνθεί 200 τόνοι σκουπίδια.

Η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, μίλησε σε ραδιόφωνο της πόλης και εξηγώντας, τη διαδικασία, και τον τρόπο δράσης σχετικά με τον καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου είπε σχετικά:

«Θα πάμε με τα φουσκωτά μας στις εκβολές των δύο μεγαλύτερων ποταμών που χύνονται στον Θερμαϊκό για να δούμε τι συμβαίνει σ’ αυτό το σημείο καθώς τα ποτάμια μας, μαζί με τα νερά, κατεβάζουν απορρίμματα […] Η διαφορά μεταξύ Σαρωνικού (σ.σ. ανάλογο πρόγραμμα εκπονήθηκε πέρσι στον Σαρωνικό) και Θερμαϊκού είναι πως για τον Θερμαϊκό δεν έχουμε καθόλου μελετημένα δεδομένα. Ξεκινούμε κυριολεκτικά σε αχαρτογράφητα νερά σε σχέση με τη ρύπανση. Στον Σαρωνικό έχουν γίνει μετρήσεις τα τελευταία 20 χρόνια οπότε έχουμε αρκετά ερευνητικά δεδομένα, τα οποία καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε, να διαψεύσουμε ή να διευρύνουμε. Στον Θερμαϊκό ξεκινάμε κυριολεκτικά από το μηδέν».

Σύμφωνα με την κ. Κοσμοπούλου, κάποια αρχικά δεδομένα από τον Θερμαϊκό αναμένονται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας «για να μπορέσουμε να σταθμίσουμε αν οι εικασίες και οι ερευνητικές υποθέσεις που κάνουμε έχουν πραγματικά βάση».

 
Λίγα λόγια για τον Τυφώνα.
Το πλοίο «Typhoon» ναυπηγήθηκε στη Νορβηγία το 2004.
Εχει μήκος 72 μέτρα και πλάτος 16 μέτρα, διαθέτει σύγχρονα συστήματα ναυτικής πλοήγησης και βασικό εξοπλισμό καταπολέμησης πετρελαϊκών ρυπάνσεων καθώς και πυροσβεστικά μέσα.
Στη μεγάλη επιχειρησιακή πλατφόρμα του φιλοξενούνται 5 μεγάλα, κατάλληλα επανδρωμένα φουσκωτά που πραγματοποιούν «επιθετικές αποβάσεις» και καθαρίζουν ακτές οι οποίες είναι απροσπέλαστες με άλλο μέσο. Πάνω στο «Typhoon» υπάρχουν ακόμη 6 κάδοι απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, στους οποίους γίνεται η διαλογή των ανακυκλώσιμων ειδών.
 
Το ίδρυμα Λασκαρίδη και η Περιβαλλοντική του δράση.
Προστατεύει τη θάλασσα και εργάζεται συντονισμένα για τον περιορισμό των πλαστικών και των θαλάσσιων απορριμμάτων στη Μεσόγειο.   Πιστεύει ότι η υπεύθυνη διαχείριση των θαλασσών είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας. 
Εργάζεται επίσης για την προστασία πολιτιστικών μνημείων με ιδιαίτερη σημασία και νόημα για τον ελληνισμό.

Τα προγράμματα του ιδρύματος,  επικεντρώνονται στην προστασία της θάλασσας εντός και γύρω από την Ελλάδα, καθώς και στην καταπολέμηση της πλαστικής και άλλης θαλάσσιας ρύπανσης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
 

Exit mobile version