Θεσσαλονίκη: Προσφυγή στο ΣτΕ για την διατήρηση των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Μετρό Βενιζέλου

Θεσσαλονίκη: Προσφυγή στο ΣτΕ για την διατήρηση των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Μετρό Βενιζέλου

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην Απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των μοναδικής σημασίας αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου, κατέθεσαν σήμερα η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία.
 
Στην κοινή ανακοίνωση αναφέρονται  τα εξής.
«Σήμερα, 6 Ιουλίου 2020, καταθέσαμε από κοινού προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην Απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των μοναδικής σημασίας αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου.
 
Τα ευρήματα αυτά χρονολογούνται από τον 4ο μέχρι τον 9ομ.Χ. αιώνα και αποτελούν υλικά τεκμήρια της δομής και της οργάνωσης της δεύτερης πόλης στη βυζαντινή αυτοκρατορία, της Θεσσαλονίκης, που μόνο η Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να ανταγωνιστεί.Η μετατροπή τουχώρουαπό αρχαιολογικό,με τα επάλληλα στρώματα της ιστορίας του και τα άυλα στοιχεία της ζωής των κοινωνιών που για αιώνες τα κατοίκησαν, σε απλά εκθεσιακόχώρο,θα ξεριζώσει ένα κομμάτι της πόληςκαι θα το μετατρέψει σε σκηνογραφική εγκατάστασηδιακόσμησης των χώρωντου σταθμού
 
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία αναγνωρίζουμε τη σημασία να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το Μετρό της Θεσσαλονίκης μέχρι το 2023 και γνωρίζουμε ότι αυτό είναι εφικτό,χωρίς την ταυτόχρονη λειτουργία του σταθμού Βενιζέλου. Τη δυνατότητα αυτή παρέχει μόνο η κατασκευή του σταθμού με την κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων.
 
Για τους λόγους αυτούς προσφεύγουμε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης, που υποθηκεύει την ιστορία και την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και στερεί από τη διεθνή κοινότητα έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο, χωρίς να παρέχονται καν οι εγγυήσεις για την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού και ως συνέπεια για τη λειτουργία της γραμμής τουΜετρό μέσα στο 2023.
 
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία αγωνίζονται από το 2013 για τη διάσωση αυτού του μοναδικού μνημειακού συνόλου. Ανάμεσα στις ενέργειες της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ είναι και η πρόσφατη δημιουργία ψηφίσματος στο Avaaz με αποδέκτες τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Πολιτισμού, το οποίο έχει μέχρι σήμερα συγκεντρώσει 55.678 υπογραφές.
 
Την αντίθεσή τους στην απόσπαση των αρχαιοτήτων έχουν δηλώσει με ψηφίσματα, ανακοινώσεις και επιστολές προς την Κυβέρνηση, επιστήμονες και φορείς απ? όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι: Καθ. Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, Πρώην Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Europa Nostra, Ιnternational Association of Byzantine Studies, Αυστριακή Εταιρεία Βυζαντινών Σπουδών, Federazione delle Consulte Universitarie di Archeologia, Società degli Archeologi Medievisti Italiani, Διεθνές Συμβούλιο μνημείων και τοποθεσιών – Ελληνικό Τμήμα (I.C.O.MO.S.), Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων και Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου, Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ–ΠΕΑ). Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Ελληνική Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, Εταιρεία Έρευνας και Προώθησης της Επιστημονικής Αναστήλωσης των Μνημείων, κ.α.
 
 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως