Θεσσαλονίκη: Σκύλοι -οδηγοί, τα «μάτια» των τυφλών, παρουσιάζουν τις ικανότητές τους στην πλατεία Αριστοτέλους

Θεσσαλονίκη: Σκύλοι -οδηγοί, τα «μάτια» των τυφλών, παρουσιάζουν τις ικανότητές τους στην πλατεία Αριστοτέλους

Μπορούν να γίνουν «τα μάτια» ενός ανθρώπου με προβλήματα όρασης, να τον οδηγήσουν στη στάση λεωφορείου και να τον βοηθήσουν να βρει την ανοιχτή πόρτα για να ανέβει ή να εντοπίσουν τις διαβάσεις πεζών και τα εμπόδια στον δρόμο. Πολύτιμοι συμπαραστάτες στην απρόσκοπτη κινητικότητα ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης μπορούν να γίνουν οι σκύλοι-οδηγοί, μετά την ανάλογη εκπαίδευση και του χειριστή τους.
 
«Στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η χρήση τους και προκειμένου να κάνουμε γνωστή τη διαδικασία χορήγησης σκύλου-οδηγού, διοργανώνουμε το Σάββατο, 4 Ιουνίου, στην πλατεία Αριστοτέλους, ανοικτή εκδήλωση ευαισθητοποίησης με εκπαιδευμένους σκύλους από το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών για Άτομα με Αναπηρίες – “ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ”» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Πολυμεράς από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών- περιφερειακή ένωση κεντρικής Μακεδονίας.
 
Μετά μάλιστα και το περιστατικό που σημειώθηκε στην Αθήνα όπου οδηγός λεωφορείου ζήτησε από τυφλή γυναίκα να κατέβει από το λεωφορείο, επειδή είχε μαζί της τον σκύλο-οδηγό της, ο κ. Πολυμεράς θεωρεί επιτακτική την ανάγκη ενημέρωσης για τους σκύλους-οδηγούς. Για τον σκοπό αυτόν, από τις 11.00 έως τις 14.00 θα πραγματοποιηθεί ανοικτή εκδήλωση ευαισθητοποίησης του κοινού στη πλατεία Αριστοτέλους (στο ύψος της Μητροπόλεως), όπου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία γνωριμίας και βόλτας με τον σκύλο-οδηγό.
 
 «Εκπαιδευμένα σκυλιά μαζί με τους συνοδούς τους με προβλήματα όρασης, θα επιδείξουν τον τρόπο με τον οποία μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην κυκλοφορία τους με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και γενικότερα, στην καθημερινότητά τους» εξήγησε ο κ. Πολυμεράς.
 
Πρόσθεσε, δε, ότι τα σκυλιά που είναι κυρίως ράτσας Λαμπραντόρ, παρέχονται δωρεάν, αφού προηγηθεί εκπαίδευση του χειριστή τους όσον αφορά την κινητικότητα και τον προσανατολισμό.
Πηγή: makthes.gr
 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως