Θεσσαλονίκη: 3ο Balkan Forum στις 24-25/9

Η βιώσιμη ανάπτυξη των Βαλκανίων στη μετά- covid εποχή είναι το θέμα του 3ου Balkan Forum που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο (24-25 Σεπτεμβρίου) στη Θεσσαλονίκη (συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ), με πρωτοβουλία του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών και υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

«Στόχος του 3oυ Balkan Foroum είναι η διεύρυνση, η αναβάθμιση της συνεργασίας των χωρών της περιοχής για τη βελτίωση των οικονομικών, πολιτιστικών, τεχνολογικών και πράσινων πολιτικών σ’ αυτήν ακριβώς τη μεταβατική περίοδο που αφορά στο πέρασμα από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ζωής όλων μας», είπε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε.

«Η Θεσσαλονίκη βλέπει πλέον ψηλά, βασισμένη στη μοναδική γεωγραφική της θέση, στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της, είναι προορισμένη να ασκήσει κομβικό ρόλο στη νέα εποχή των μεγάλων προκλήσεων και ευκαιριών», τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

«Αυτόν τον δρόμο», συνέχισε, «η Θεσσαλονίκη δεν θέλει να τον περπατήσει μόνη της. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει τη Θεσσαλονίκη κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας. Τη θέλει παράλληλα να είναι κόμβος διαπεριφερειακής και διεθνούς συνεργασίας. Μια έξυπνη πόλη, ανοιχτή στην ευρύτερη γειτονιά της, μέσα κι έξω από τη χώρα. Γι αυτό και στηρίζει πρωτοβουλίες αλλά και έργα στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, για να διευκολυνθεί αυτός ο ρόλος και να στηριχθούν οι διασυνοριακές συνεργασίες με τους γείτονες μας. Η βελτίωση των υποδομών στους μεθοριακούς σταθμούς και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης και οι εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Ε65, που θα συνδέει τα Γρεβενά με τα Τρίκαλα κι από εκεί με την Αθήνα, οι διαδικασίες που προχωρούν για τη σιδηροδρομική και οδική σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αλλά και η βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς βορρά και η σιδηροδρομική Εγνατία δείχνουν ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι έμπρακτο».

Ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης επισήμανε ότι η παρουσία εκπροσώπων κυβερνήσεων και φορέων από τις βαλκανικές χώρες στο φόρουμ προσθέτουν πολιτική και οικονομική βαρύτητα.

Την πρώτη μέρα των εργασιών του 3ου Balkan Forum θα μιλήσουν, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, oι υφυπουργοί Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ταμείου Συνοχής, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιώργος Ζερβός.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του 3ου Balkan Forum είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: http://balkanforumthess.mathra.gr/el/%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b12021/

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως