Θεσσαλονίκη: 4ο Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη»

Μια δεκάλεπτη ταινία μαθητών και μαθητριών του 5ου Δημοτικού Σχολείου και του 1ου Ειδικού Σχολείου Ξάνθης και μια τοιχογραφία από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Βέροιας είναι μόνο δύο από τις πολλές και στοχευμένες δράσεις, που θα παρουσιαστούν στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη- Reflection of Disability in Art» με ακρωνύμιο iRoDi, το οποίο διοργανώνει διαδικτυακά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου – Γίνε Εθελοντής (δωρεάν διαμονή)

Το Φεστιβάλ iRoDi πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τέταρτη χρονιά, με στόχο την υποστήριξη και την προώθηση της κοινωνικής συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία, μέσω της συμμετοχής τους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλους τους ρόλους, από ηθοποιοί και σκηνοθέτες, ως εθελοντές και θεατές.

Για οκτώ ημέρες θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις για θέματα προσβασιμότητας, τέχνης, οικογενειακών σχέσεων, αθλητισμού, δικαιωμάτων, διαπολιτισμικότητας και ταυτότητας, ενώ το φεστιβάλ συντροφεύει για ακόμη μία χρονιά η Rodi Music Orchestra, η οποία απαρτίζεται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες εθελοντές μουσικούς. Στα φετινά τραγούδια της διοργάνωσης συμμετέχει και χορωδία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Πρόσβαση Περαίας που αποτελείται από άτομα με αναπηρία.

Για πρώτη φορά, το Διεθνές Φεστιβάλ έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση μουσικής σύνθεσης σε ενδιαφερόμενους δημιουργούς, προκειμένου να απαθανατίσουν με τη μουσική τους σύνθεση την έννοια του περιορισμού στη σύγχρονη κοινωνία και στη σημερινή εποχή, ενώ όπως κάθε χρόνο, υπάρχει και το διαγωνιστικό τμήμα των κινηματογραφικών ταινιών, για το οποίο υποβλήθηκαν 597 ταινίες και θα προβληθούν οι 42 από αυτές. Οι βραβεύσεις θα γίνουν την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, στις 10 Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς και ευαισθησίας, τις ημέρες του Φεστιβάλ διοργανώνεται και εθελοντική αιμοδοσία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

► Info

4ο Διεθνές Φεστιβάλ
«Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη
Reflection of Disability in Art»
3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2021
Σχετικός σύνδεσμος: https://rodi.uom.gr/
Δωρεάν – Διαδικτυακά


Σχετικά με το Διαγωνιστικό Τμήμα των κινηματογραφικών ταινιών του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ iRoDi, από τις πεντακόσιες ενενήντα επτά (597) κινηματογραφικές ταινίες όλων των ειδών, που υποβλήθηκαν από όλο τον κόσμο, θα προβληθούν σαράντα δύο (42) στον αριθμό, ενώ η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους εξής:

1) Γεωργία Φύκα, Κοινωνική λειτουργός με εξειδίκευση στις Σπουδές Αναπηρίας (Disability-Studies) στο Πανεπιστήμιο του Leeds και στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας. Έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία με βασικό ενδιαφέρον τις πολιτικές αναπηρίας και το Κίνημα για την Ανεξάρτητη Διαβίωση. Εργάστηκε ως Γενική διευθύντρια στο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και το www.disabled.gr και σε σειρά προγραμμάτων και μελετών με θέμα την αναπηρία, όπως απασχόληση, τουρισμός, ανεξάρτητη διαβίωση, εκπαίδευση κ.τ.λ. Συμμετέχει σε εθελοντικές οργανώσεις αναπηρίας όπως στο σωματείο ΑΛΛΗ ΟΨΗ, www.alli-opsi.gr, που είναι ιδρυτικό μέλος και πρώην πρόεδρος, την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών και την Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ (https://www.facebook.com/DisArtMove/)

2) Ελένη Ανδρουτσοπούλου, υπεύθυνη Ελληνικού Προγράμματος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθώς και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα έχει αναλάβει τον συντονισμό των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που υλοποιούνται από τον οργανισμό του Φεστιβάλ. Συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης από το 2005. Μέρος των καθηκόντων της είναι η συνεχής παρακολούθηση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής και η υποστήριξη της διαδικασίας επιλογής των ελληνικών ταινιών στα προγράμματα του Φεστιβάλ. Είναι απόφοιτη Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πατρών και έχει μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

3) Matjaz Debevc, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ της Σλοβενίας, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Επιστήμης Υπολογιστών και Πληροφορικής (https://www.researchgate.net/profile/Matja_Debevc). Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ερευνητής στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας και επικοινωνίας για τους κωφούς και βαρήκοους ενώ, προσφάτως, έλαβε τη θέση του συντονιστή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Προσβασιμότητας Κωφών (World Accessibility Association of the Deaf).

4) Μαρία Τσακίρη, Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με 16 χρόνια εμπειρίας στη διδασκαλία και υποστήριξη μαθητών και παιδιών με αναπηρία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (https://euc.ac.cy/el/faculty-profiles/maria-tsakiri/). Τα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, τις πολιτικές και τον ακτιβισμό της αναπηρίας, τη διατομεακότητα, καθώς και πολιτιστικές αναπαραστάσεις και τα κινηματογραφικά φεστιβάλ για την αναπηρία.

5) Στρατής Χατζηελενούδας, Σεναριογράφος/σκηνοθέτης, ζει και δουλεύει στην Αθήνα. Οι μικρού μήκους ταινίες του έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ. Είναι απόφοιτος των προγραμμάτων στήριξης νέων σκηνοθετών Sarajevo Talents και IDF Academy. Το πρώτο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του «Επιστροφή στην κορυφή», απέσπασε το βραβείο κοινού και το βραβείο ΕΡΤ στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια παρουσιάστηκε σε άλλα διεθνή φεστιβάλ (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Τιράνων, Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου BOSIFEST, κ.α.). Αυτή την περίοδο αναπτύσσει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας και το δεύτερο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του.(https://www.art-works.gr/fellows/stratis-chatzielenoudas/)

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως