Θεσσαλονίκη: Αεροψεκασμοί κατά των κουνουπιών στους ορυζώνες

Αεροψεκασμοί υπέρμικρου όγκου με σκοπό την άμεση μείωση των πληθυσμών των κουνουπιών θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή και τη Δευτέρα 29 Αυγούστου στις περιοχές των ορυζώνων της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας.

Από την αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώθηκε ότι από τα αποτελέσματα των παγίδων σύλληψης ακμαίων κουνουπιών που έχουν εγκατασταθεί στις παραπάνω περιοχές προκύπτει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών.

Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι, πέραν των υψηλών επιπέδων όχλησης από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, η ύπαρξη κινδύνων για τη δημόσια υγεία από νοσήματα που μεταδίδουν και για τον λόγο αυτό, με σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας και των εμπλεκόμενων δήμων προγραμματίστηκε η πραγματοποίηση δράσεων εναέριας ακμαιοκτονίας.

Οι ψεκασμοί θα γίνουν από αέρος, με ειδικού τύπου ελικόπτερο και θα καλύψουν συνολικά έκταση ως 80.000 στρεμμάτων του μπλοκ των εκτάσεων της περιοχής των ρυζοκαλλιεργειών της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας (Μάλγαρα, Χαλάστρα, Κλειδί) ανάλογα με τις επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες.

Για τους ψεκασμούς, που θα ξεκινήσουν μετά τη δύση του ηλίου με πτήσεις διάρκειας έως δύο ώρες, έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες από τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η διενέργεια των αεροψεκασμών θα γίνει με εγκεκριμένο από το αρμόδιο Υπουργείο σκεύασμα από την ανάδοχο εταιρία του έργου, η οποία διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό, τεχνική και επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία υπό την επίβλεψη επιστημονικού προσωπικού και υπηρεσιακών παραγόντων, σε ακατοίκητες περιοχές σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τους οικισμούς.

Για προληπτικούς λόγους επιβάλλεται ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και λήψη μέτρων από τις τοπικές αρχές, ώστε καθ’ όλη τη διάρκεια των ψεκασμού (τρεις ώρες κάθε βράδυ) να μη κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις περιοχές αυτές. Επίσης, οι τοπικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τα μέλη τους ώστε να λάβουν τα σχετικά μέτρα προστασίας.

Tip: Φυσικά εντομοαπωθητικά που θα βάλουν στοπ στα κουνούπια

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως