Τσακάλι

Θεσσαλονίκη – Έχουμε άγρια πανίδα;

Προσπάθειες να κρατηθεί στη ζωή το μικρόσωμο τσακάλι που βρέθηκε στην περιοχή Μαρτίου Θεσσαλονίκης,  καταβάλλουν οι ειδικοί στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων «Άγρια Ζωή».

Το τσακάλι προσπαθεί να ξεπεράσει την περιπέτεια που έζησε, διασχίζοντας αρκετά χιλιόμετρα από το δάσος του Σέιχ Σου ως χαμηλά σχεδόν στην παραλία της πόλης, μέσα από τα μονοπάτια των ρεμάτων και τους ανοιχτούς διαδρόμους των πάρκων.

Η είδηση σίγουρα προκάλεσε έκπληξη για τους περισσότερους Θεσσαλονικείς καθώς η πανίδα του περιαστικού δάσους δεν είναι γνωστή σε όλους. Τα τελευταία ζώα που κατέβηκαν από τα βουνά πέριξ της πόλης είναι τα αγριογούρουνα τα οποία βγήκαν στον αστικό ιστό σε αναζήτηση τροφής.

Μικρό τσακάλι

Το τσακάλι, που είναι αυστριακό είδος, υπήρχε ανέκαθεν στην Ελλάδα όπως μας ενημερώνει ο ερευνητής του ΑΠΘ Θεόδωρος Κομηνός. «Τώρα το είδος εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Στην περιοχή μας βρίσκεται σε Βόλβη, Κορώνεια, Δέλτα Αλιάκμονα και αλλού. Επίσης, υπάρχει στον ορεινό όγκο στη Χαλκιδική, από όπου μετακινήθηκε σε Φίλυρο, Ασβεστοχώρι, και Χορτιάτη. Στο Σέιχ Σου φαίνεται πως υπάρχει νέα περιοχή όπου επεκτείνεται ο εν λόγω πληθυσμός», τονίζει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα τσακάλια τρέφονται με τρωκτικά, σκουπίδια, μικρά ζώα, σχεδόν με τα πάντα. Είναι χαρακτηριστικό των νεαρών ζώων όμως, να επεκτείνονται σε καινούργιες περιοχές για βρουν τροφή και τον δικό τους τόπο.

Η αλυσίδα της πανίδας

Ένας από τους λόγους που τα τσακάλια αυξάνουν τον πληθυσμό τους στην περιοχή μας είναι τα αγριογούρουνα. Η ύπαρξή τους έμμεσα βοηθάει τα τσακάλια στην εύρεση τροφής, χωρίς να σημαίνει ότι επιτίθενται κατευθείαν. Οι κύριοι θηρευτές είναι οι αρκούδες, οι λύκοι, ακόμη και τα σκυλιά, όπως τονίζει ο ερευνητής κ. Κομηνός.

Ο Διδάκτωρ βιολογίας κ. Κομηνός ανέφερε επίσης στο Cityportal το πόσο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός που αποτύπωσε βίντεο κάμερας στο Κιλκίς με δύο αγριογούρουνα που δέχτηκαν επίθεση από αγέλη άγριων σκύλων, ενώ το τσακάλι τράπηκε σε φυγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κομηνός διαχειρίζεται πάνω από 1200 κάμερες σε διάφορα σημεία ώστε να παρατηρεί και να καταγράφει τις κινήσεις άγριων ζώων. Προς το παρόν τα βασικά συμπεράσματα που εξάγονται, εξηγούν το πόσο κοντά στη φύση έχει «απλωθεί» ο άνθρωπος και πώς η εξάπλωση των ειδών που είναι θηράματα, έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωση των θηρευτών, ακόμη κι αν πρόκειται για σκύλους.

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη: Τα μυστικά μονοπάτια του Σέιχ-Σου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε