18.9 C
Thessaloniki
19 C
Athens

Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση «όμορφη πόλη» από νέους μέσω της ActionΑid

Διαδικτυακό εργαστήριο: Τα χρώματά σου αλλάζουν την πόλη

Μια μεγάλη ομάδα νέων της Θεσσαλονίκης συναντιέται εδώ και μήνες διαδικτυακά -ελέω πανδημίας- και συζητά για το πώς να ομορφύνει την πόλη. Η δράση ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2021 με μια τοιχογραφία (mural) «δώρο» από τους νέους προς την πόλη που ζουν, σπουδάζουν, δραστηριοποιούνται.

Η ομάδα αυτή διευρύνεται διαρκώς και σε αυτό αποσκοπεί το διαδικτυακό εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Μαρτίου, στις 16:00, και το οποίο θα δώσει σε νέους 18-30 ετών την ευκαιρία να μάθουν για το πρόγραμμα Mural Arts Philadelphia (MAP), το οποίο φέρνει πιο κοντά ανθρώπους που θέλουν να κάνουν αλλαγές στην πόλη τους μέσω της τέχνης.

Το πρόγραμμα αυτό έρχεται από τη Φιλαδέλφεια και το Mural Arts Institute για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη.

«Μέλος της ομάδας μπορεί να γίνει όποιος αγαπά τις τέχνες και θέλει εικαστική παρέμβαση γύρω του», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη προγράμματος Θεσσαλονίκης της ActionAid Στέλλα Τσιαρβούλα, που είναι και η project manager του έργου.

«Αυτό που ακούμε από τους νέους είναι ότι εκτός από το ότι θέλουν να ομορφύνουν τις γειτονιές τους, θέλουν να περάσουν και κάποιο μήνυμα. Όλα τα παιδιά έχουν ευαισθητοποιηθεί, ιδιαίτερα έντονα στις τρέχουσες covid συνθήκες, με την κλιματική αλλαγή, το κίνημα #metoo, με την έμφυλη βία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν ότι η τέχνη μπορεί να επιφέρει μια αλλαγή περνώντας ένα μήνυμα», σημειώνει η κ. Τσιαρβούλα, τονίζοντας ότι η δράση αυτή πραγματοποιείται χάρη στην προγραμματική συμφωνία της ActionΑid Hellas με το Mural Arts Institute – Philadelphia USA, που φέρνει στη Θεσσαλονίκη τη μεθοδολογία γύρω από τις τοιχογραφίες δρόμου.

Μέσω του προγράμματος, οι νέοι καλούνται να βρουν το σημείο που θα γίνει η εικαστική παρέμβαση, ακόμη και τον/την καλλιτέχνη που τους εκφράζει και θα ήθελαν να δουλέψουν μαζί. Οι τοιχογραφίες που υπάρχουν ήδη στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας είναι ήδη πολλές. Το καινοτόμο που φέρνει αυτή η δράση είναι ότι η εικαστική παρέμβαση «γεννιέται» μέσα από την κοινότητα των νέων.

«Δεν πρόκειται για κάποια απευθείας ανάθεση σε καλλιτέχνη, αλλά για συλλογική δράση μέσα από την κοινότητα», σημειώνει η κ. Τσιαρβούλα, υπογραμμίζοντας τη λογική πάνω στην οποία δουλεύει το Mural Arts που ξεκίνησε τη δράση του στη Φιλαδέλφεια.

Το πρόγραμμα δίνει στους νέους τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στον εξωραϊσμό των κοινοτήτων τους, στην αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου γύρω τους. «Είναι μεγάλη πρόκληση το ότι ίσως ο μεγαλύτερος πολιτιστικός φορέας του είδους στην Αμερική, φέρνει τη μεθοδολογία του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη μέσω της ActionΑid. Στόχος δικός μας είναι να καλλιεργηθεί και εδώ η έννοια της κοινότητας και της συλλογικής δράσης», σημειώνει η project manager.

Οι νέοι και οι νέες που θα πάρουν μέρος στο διαδικτυακό εργαστήριο θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν ολιστικά γύρω από την τέχνη των τοιχογραφιών: επιλογή θέματος και τοποθεσίας, οργάνωση της παραγωγής, συντήρηση έργων μέχρι και το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, τη διάδραση με την κοινότητα.

«Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούν να απασχολήσουν τους νέους για να δουν όλες τις διαστάσεις της τέχνης και πόσο σύνθετο και ταυτόχρονα συναρπαστικό είναι το πλαίσιο γύρω της», εξηγεί η κ. Τσιαρβούλα. Το βασικό, ωστόσο, είναι να δοθεί όραμα στους νέους. «Ένα ερέθισμα που να τους δίνει διάθεση δημιουργίας και να καταλάβουν ότι όλα μπορεί να είναι και στο χέρι τους. Ότι μέσω μιας δυναμικής παρέμβασης μπορούν να αλλάξουν κάτι που τους ενοχλεί. Μπορούν οι νέοι να δώσουν το δικό τους στίγμα και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση», τονίζει.

Στο διαδικτυακό εργαστήριο θα παρουσιάσουν τις δράσεις του προγράμματος, από τη Φιλαδέλφεια, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Νετανέλ Πορτιέ, η καλλιτεχνική σύμβουλος υλοποίησης δράσεων Σίρα Βαλίνσκι και από τη Θεσσαλονίκη η Στέλλα Τσιαρβούλα και η Μαρία Ροΐδη, Συντονίστρια Δράσεων Νέων Θεσσαλονίκης – Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στο http://bit.ly/3rzYyWT. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από ελληνικά σε αγγλικά και από αγγλικά σε ελληνικά. Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού η ActionAid και το Mural Arts Institute (Philadelphia), με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / Δήμητρα Κεχαγιά

Διαδικτυακό εργαστήριο: Τα χρώματά σου αλλάζουν την πόλη

Είσαι 18-30 ετών και ζεις στη Θεσσαλονίκη; Ενδιαφέρεσαι για την τέχνη στον δημόσιο χώρο; Αναζητάς ιδέες, τρόπους και τεχνικές για εικαστική παρέμβαση στη γειτονιά σου; Θέλεις να αλλάξεις το περιβάλλον γύρω σου;
Τότε, δήλωσε συμμετοχή στο διαδικτυακό εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, ώρα 16:00
Θα έχεις την ευκαιρία να μάθεις για το πρόγραμμα Mural Arts Philadelphia (MAP), το οποίο φέρνει πιο κοντά ανθρώπους που θέλουν να κάνουν αλλαγές στην πόλη τους μέσω της τέχνης.
Έλα μαζί μας και γίνε μέλος της ομάδας του creative project που ξεκινάει το Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη!

Συντονισμός / Παρουσιάσεις:

• Netanel Portier, Director – Mural Arts Institute
• Shira Walinsky, Lead Artist Consultant – Mural Arts Institute
• Στέλλα Τσιαρβούλα, Υπεύθυνη Προγράμματος Θεσσαλονίκης – Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη
• Μαρία Ροΐδη, Συντονίστρια Δράσεων Νέων Θεσσαλονίκης – Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη
Η συμμετοχή στο workshop είναι δωρεάν. Συμπλήρωσε τη φόρμα: http://bit.ly/3rzYyWT. Μετά την εγγραφή, θα σταλεί e-mail με τον σύνδεσμο zoom του εργαστηρίου.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από ελληνικά σε αγγλικά και από αγγλικά σε ελληνικά
Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού η ActionAid και το Mural Arts Institute (Philadelphia), με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
few clouds
18.8 ° C
19.4 °
17.8 °
39 %
1.5kmh
20 %
Τρ
19 °
Τε
18 °
Πε
19 °
Πα
18 °
Σα
12 °