Θεσσαλονίκη: Tο «Δείπνο της Άνοιξης» στην Σβώλου

Από το πρωί της Παρασκευής τα αυτοκίνητα αρχίζουν να απομακρύνονται σταδιακά από την οδό Αλεξάνδρου Σβώλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα μπαλκόνια της γειτονιάς στολίζονται με λουλούδια και κορδέλες. Μυρωδιές εδεσμάτων βγαίνουν από τα ανοιχτά παράθυρα και …αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, όπως και τα μπαλόνια που είναι δεμένα σε παγκάκια και δέντρα.

Λίγο αργότερα οι κάτοικοι της περιοχής παίρνουν το φαγητό που μαγείρεψαν, αλλά και την καρέκλα τους και κατεβαίνουν να φάνε στο μεγάλο τραπέζι που στρώνεται στη γειτονιά. Πρόκειται για το «Δείπνο της Άνοιξης», τη γιορτή γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου, που γίνεται για δέκατη χρονιά.

Το «Δείπνο της Άνοιξης» διοργανώθηκε για πρώτη φορά από την «Πρωτοβουλία της Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου» σαν ένα κοινωνικό πείραμα αυτοοργάνωσης και αυτενέργειας το 2014, για να ενισχύσει τους κοινωνικούς δεσμούς και τις μη εμπορευματικές σχέσεις στη γειτονιά. Σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας της γειτονιάς της Αλ. Σβώλου και σημείο αναφοράς για την πόλη. Φέτος, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στοχεύει να αποτελέσει ένα βήμα συζήτησης για το δικαίωμα στη στέγη, καθώς στη συγκεκριμένη γειτονιά, όπως και σε πολλές άλλες της χώρας, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τις εξώσεις.


Το «Δείπνο» που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου, θα πλαισιώνουν είκοσι μουσικά και τρία χορευτικά σχήματα και περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες σε θεατρικά, αφηγηματικά και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα (εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, εικαστικές παρεμβάσεις και παιχνίδια).

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

17:00: Στήσιμο και στρώσιμο τραπεζιών | Στολισμός της Γειτονιάς

19:00: Έναρξη του Δείπνου της Άνοιξης με μπάντες δρόμου και κρουστών της πόλης

20:15-22:45: Μουσικές, χορευτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κατά μήκος του δρόμου

22:45-23:59: Λήξη Δείπνου | Μάζεμα τραπεζιών | Καθαρισμός Γειτονιάς

00:00: Οικογενειακή φωτογραφία στην Αλ. Σβώλου με Δημ. Γούναρη

00:01: Λήξη του Δείπνου


Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως