Borislav Sandov

Θεσσαλονίκη: «Γιατί λέμε ΟΧΙ στα πυρηνικά»

Επιτακτική είναι η ανάγκη να προχωρήσει η μαζική παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές καθώς και εφαρμογές αποθήκευσης ενέργειας και έξυπνων δικτύων, κάτι που θα συμβάλει και στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης πολύ νωρίτερα από το ορόσημο του 2030» σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης κι επικεφαλής των Βούλγαρων Πρασίνων, Borislav Sandov.

Οι Πρασινοι της Βουλγαρίας που δηλώνουν αντίθετοι στην χρήση πυρηνικής ενέργειας και την πρόταση ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας στην δημιουργία νέου πυρηνικού εργοστασίου στη Βουλγαρία προτείνουν ως λύση- σύμφωνα με τον επικεφαλής των Βούλγαρων Πράσινων και Υπουργό Περιβάλλοντος της κυβέρνησης συνεργασίας, Borislav Sandov- να προωθηθεί από όλες τις χώρες άμεσα η Πράσινη Συμφωνία και η Πράσινη Μετάβαση χρηματοδοτώντας εφαρμογές ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας και να σταματήσει η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία.

Την τοποθετήσή του αυτή έκανε ο κ Sandov σε εκδήλωση, με αφορμή την συμπλήρωση των 36 χρόνων από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ που διοργάνωσαν οι Έλληνες Πράσινοι, με τη συμμετοχή Πράσινων από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Κύπρο και τη Γερμανία.

Μιλώντας για την εξέλιξη της κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος των Πράσινων της Τουρκίας, Dr. Ümit Şahin, τόνισε ότι η παραγωγή προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2023 με την ολοκλήρωση του 1ου αντιδραστήρα αλλά προσωπική του εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν το 2025 και το σύνολο των αντιδραστήρων το 2030.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής του ΑΠΘ, Χρήστος Ελευθεριάδης εξέφρασε την ανησυχία του για τα πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται σε περιβάλλον πολεμικών επιχειρήσεων, όπως το μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια με 6 αντιδραστήρες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 5,5 -6 GW, που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια χώρα μεγέθους σαν την Ελλάδα.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, συνεκπρόσωπος των Πράσινων, πρώην ευρωβουλευτής, υπογράμμισε ότι τα πυρηνικά εργοστάσια αλλά και τα ορυκτά καύσιμα ανήκουν «σε ένα ενεργειακό μοντέλο καταστροφικό, ρυπογόνο, επικίνδυνο και ανελεύθερο, σε έναν δρόμο αντιοικολογικό, πανάκριβο, συγκεντρωτικό, αυταρχικό, τεχνοκρατικό, που αναπαράγει έναν κόσμο επιδοτήσεων, χαριστικών δανείων και εξαρτήσεων».

Για τον Νίκο Χρυσόγελο, μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων, πρώην ευρωβουλευτή, ήδη το 1/3 των πυρηνικών εργοστασίων στην Ευρώπη είναι γερασμένα και θα πρέπει να αντικατασταθούν με κόστος περίπου 230 δις ευρώ, γι΄αυτό και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αντλήσουν χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους, βαφτίζοντας την πυρηνική ενέργεια, πράσινη.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Έκλεβε τα στοιχεία προπληρωμένων καρτών

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε