Ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Νανοτεχνολογίας στο ΑΠΘ, κ. Στέργιος Λογοθετίδης

Θεσσαλονίκη: Καινοτόμο rapid test με ελληνική υπογραφή θα μετρά το ιικό φορτίο

Καινοτόμο rapid test που εκτός από την ανίχνευση του COVID θα μετρά ποσοτικά το ιικό φορτίο, ενώ θα υπολογίζει και τον χρόνο μόλυνσης του χρήστη, βρίσκεται στα …σκαριά, στο πλαίσιο ερευνητικής προσπάθειας Ελλήνων επιστημόνων του τομέα της νανοτεχνολογίας και των οργανικών ηλεκτρονικών.

Το συγκεκριμένο τεστ θα αποτελέσει ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο στα χέρια των υπηρεσιών υγείας και ένα επιπλέον όπλο στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς θα προσθέτει κρίσιμες επιπλέον πληροφορίες, πέραν της επιβεβαίωσης ότι κάποιος φέρει τον κορωνοϊό.

Το project βρίσκεται στην τελική φάση ανάπτυξής του, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Real Nano, το οποίο συντονίζει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ.

«Γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, με στόχο να είναι έτοιμο και να παρουσιαστεί στο ετήσιο διεθνές συνέδριο Nanotexnology 2021 που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη», είπε στο iatronet ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Νανοτεχνολογίας στο ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης, και πρόσθεσε: «το rapid test που θα πληροφορεί για την ποσότητα του ιικού φορτίου στον οργανισμό μας προστέθηκε τελευταίο στο ευρωπαϊκό έργο και στην ανάπτυξή τους συμμετέχουν κυρίως Έλληνες επιστήμονες από το Εργαστήριο LTFN ,τις εταιρίες ΒL NanoBioMed και Organic Electronics Technologies, καθώς και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (HOPE-A)».

Στην έκθεση που θα συνοδεύσει το συνέδριο αναμένεται να παρουσιαστεί μια σειρά καινοτόμων προϊόντων και εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί υπό την «ομπρέλα» του Εργαστηρίου, όπως μάσκες υψηλής προστασίας με νανοφίλτρο, ασπίδες προστασίας προσώπου, βιοαισθητήρες κ.ά.

Το έργο Real Nano

Το φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Real Nano, που αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας στην Ευρώπη μέσω της εισαγωγής καινοτόμων συσκευών τεχνητής νοημοσύνης, νανοτεχνολογίας και εκτυπωμένων οργανικών ηλεκτρονικών, ξεκίνησε το Μάρτιο του 2020 και συνέπεσε με την αρχή της πανδημίας. Στην διάρκειά του οι επιστήμονες επανεστίασαν ένα σημαντικό μέρος των ερευνητικών τους δράσεων στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της υγειονομικής απειλής. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκαν καινοτόμοι εκτυπωμένοι χαμηλού κόστους βιοαισθητήρες, οι οποίοι έχουν υψηλή ευαισθησία στο βιολογικό υλικό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του COVID-19 και άλλων ιών. Το συγκεκριμένο επίτευγμα απέσπασε τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κοινοπραξία που συντονίζει το LTFN περιλαμβάνει τους φορείς Organic Electronics Technologies (Ελλάδα), Semilab (Ουγγαρία), Granta Design (Ηνωμένο Βσίλειο), Coatema (Γερμανία), Centro Ricerche Fiat SCPA (Ιταλία), HOPE-A (Ελλάδα), APEVA (Γερμανία), InfinityPV (Δανία) και BLNanoBioMed (Ελλάδα).

Το έργο στοχεύει να ενισχύσει τεχνολογικά μια παγκόσμια βιομηχανία δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, ενσωματώνοντας πρωτοποριακές τεχνολογίες έξυπνων τεχνικών νανο-χαρακτηρισμών και μεθοδολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης για τη βελτίωση σε πραγματικό χρόνο των ιδιοτήτων, της ποιότητας και λειτουργίας των παραγόμενων ηλεκτρονικών διατάξεων. Ο τελικός στόχος είναι η κατασκευή χαμηλού κόστους και υψηλής ποιότητας Οργανικών Ηλεκτρονικών διατάξεων για εφαρμογές στην παραγωγή ενέργειας και φωτισμού, και την ανίχνευση Covid 19 και άλλων ασθενειών, όπως τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η αγορά των Οργανικών Ηλεκτρονικών συνεχίζει τη ραγδαία της ανάπτυξη και αναμένεται να φτάσει τα 77,3 δις δολάρια το επόμενο διάστημα, αναμορφώνοντας με επαναστατικό τρόπο πολλές βιομηχανικές συσκευές στον τομέα της πράσινης ενέργειας του φωτισμού, των έξυπνων κτιρίων, των έξυπνων πόλεων και του αυτοματισμού, χρησιμοποιώντας εκτυπωμένα οργανικά φωτοβολταϊκά (OPVs), οργανικά LEDs, εκτυπωμένους βιοαισθητήρες (printedBiosensors) και εύκαμπτες μπαταρίες (flexiblebatteries).

Στο μοναδικό οικοσύστημα καινοτομίας και πρωτοποριακών εφαρμογών που έχει αναπτυχθεί, εργάζονται Έλληνες εξειδικευμένοι επιστήμονες , οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης και είναι απόφοιτοι του ΑΠΘ.

Βασίλης Ιγνατιάδης – euro2day.gr

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε