Θεσσαλονίκη: Μαζεύουν τα μπάζα σε προστατευόμενες περιοχές

Λύση στο πρόβλημα των αποβλήτων που προκύπτουν από κατεδαφίσεις και εκσκαφές και ρυπαίνουν πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, δίνει πρωτοβουλία της ΑΝΑΚΕΜ- Ανακύκλωση Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων Κεντρικής Μακεδονίας Α.Ε, η οποία προέβη σε εθελοντικό καθαρισμό του ποταμού Χαβρία και προγραμματίζει και άλλες παρόμοιες δράσεις.

Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι το γεγονός ότι στον εθελοντικό καθαρισμό του ποταμού Χαβρία, σε σημείο πλησίον της Ορμύλιας Χαλκιδικής, απομακρύνθηκαν 500 τόνοι απόβλητα που αποτελούνταν από μπάζα με προσμείξεις από ξύλα, πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες.

«Παρόμοια δράση θα γίνει και στις 17 Ιουνίου, στις 11 το πρωί, στους Λαχανόκηπους του δήμου Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσουν κι άλλες σε περιοχές του Δέλτα Αξιού και της λιμνοθάλασσας του Αγγελοχωρίου», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σύμβουλος ανάπτυξης της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. Άννα Μίχου. Όπως εξήγησε, τα απόβλητα υλικά από κατεδαφίσεις και άλλες εργασίες, μπορούν να ανακυκλωθούν σε ποσοστό 90% αν δεν έχουν προσμείξεις.

«Τα υλικά κατεδαφίσεων μπορούν να ανακυκλωθούν και να αξιοποιηθούν σε ποσοστό έως και 95%. Κι όταν λέμε ανακύκλωση, εννοούμε να δημιουργήσεις ένα καινούργιο προϊόν χρησιμοποιώντας κατά βάση θρύμμα από απόβλητα», ανέφερε η κ. Μίχου.

Σημειώνεται ότι η ΑΝΑΚΕΜ αποτελεί ένα από τα πρώτα εγκεκριμένα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) και είναι ο υπεύθυνος φορέας για την εναλλακτική διαχείριση ΑΕΚΚ στην κεντρική Μακεδονία.

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού της για το τρέχον έτος, έχει εντάξει πιλοτικές δράσεις, οι οποίες αφορούν τον καθαρισμό χώρων ιστορικών αποθέσεων ΑΕΚΚ, που βρίσκονται σε προστατευόμενες ή ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές και στην επεξεργασία – ανακύκλωση των συλλεγόμενων μη επικίνδυνων ΑΕΚΚ.

Η προγραμματισμένη δράση στους Λαχανόκηπους θα περιλαμβάνει συλλογή και απομάκρυνση αποβλήτων εκσκαφών με προσμείξεις, τα οποία θα οδηγηθούν σε μονάδες επεξεργασίας – ανακύκλωσης προς διαχείριση. Στην περιοχή εντοπίζεται μπαζότοπος με απόβλητα κυρίως σε πλαστικούς σάκους, ενώ ο συνολικός όγκος των αποβλήτων εκτιμάται σε 10.000 κυβικά μέτρα.

Στον Γαλλικό ποταμό, ο συνολικός όγκος των αποβλήτων εκτιμάται σε 3000 κυβικά μέτρα και είναι κυρίως απόβλητα κατασκευών, ανακαινίσεων και κατεδαφίσεων, αποθέσεις ογκωδών αποβλήτων, απόβλητα ελαστικών, απόβλητα τμημάτων παλιών οχημάτων και πλαστικών συσκευασίας.

Στη Λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου και κυρίως στην Αλυκή, όπου τα απόβλητα έχουν καλυφθεί με άμμο και έχει παρατηρηθεί κάποιας μορφής βλάστηση, ο εκτιμώμενος όγκος είναι της τάξης των 2000 κυβικών μέτρων.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με συμβεβλημένες μονάδες ανακύκλωσης ΑΕΚΚ και τους κατά τόπο δήμους και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή εθελοντών, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και εργασίες αποκλεισμού πρόσβασης στους χώρους καθαρισμού προς αποτροπή νέων αποθέσεων.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε