Θεσσαλονίκη Νουάρ: Απειλητική Νύμφη

Κυκλοφόρησε η έκδοση του δεύτερου τόμου αστυνομικών διηγημάτων «Θεσσαλονίκη Νουάρ-Απειλητική Νύμφη» από τις εκδόσεις Αρχέτυπο. Ερωτικά δράματα, ανείπωτα εγκλήματα, παλικαρίσιες αλητείες της πιάτσας, ανδραγαθήματα και μπαμπεσιές, σε δρόμους και γειτονιές. Γνωστά και άγνωστα μνημεία, σοκάκια, μακάβρια παγκάκια, ιερές μονές, σκοτεινές πλατείες και θέες στον Θερμαϊκό, τα υποκείμενα και τα αντικείμενα μιας μυστηριώδους Θεσσαλονίκης που έχει πολλά να μαρτυρήσει.

O Αλέξανδρος Μυροφορίδης, υπεύθυνος της λογοτεχνικής σειράς αστυνομικού μυστηρίου Fedora και ενός εκ των συγγραφέων του πρώτου τόμου, αναφέρει μεταξύ άλλων στο εισαγωγικό σημείωμα του «Θεσσαλονίκη Νουάρ-Απειλητική Νύμφη»: «…Η αγάπη για την αναγνωστική έξαψη που προσέφερε η περιπετειώδης αφήγηση και η μυστηριώδης ατμόσφαιρα του αινίγματος της αστυνομικής μυθοπλασίας, με προέτρεπε να αγοράζω μεταχειρισμένα περιοδικά και βιβλία από περίπτερα της ανατολικής Θεσσαλονίκης μέχρι εξαντλήσεως του χαρτζιλικιού μου, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Τότε, σε εφηβική ηλικία, διάβαζα γιατί με γοήτευε η πλοκή που σκάρωνε ο συγγραφέας, το κάθε σκίτσο των χιλίων λέξεων και των εντέχνως ειρημένων στοιχείων της υπόθεσης, το στακάτο σφυροκόπημα της ατάκας, το γκρίζου χρώματος και αμφιβόλου αρώματος αστικό τοπίο.
Πάρα πολλά χρόνια αργότερα, ανακάλυψα πως η Θεσσαλονίκη ζούσε από παλιά σε έντυπες περιπέτειες, μέσα από τις σελίδες εφημερίδων της. Με τη βοήθεια ενός ενδιαφέροντος άρθρου στο διαδίκτυο από την Αριστέα Βραζιώτη, διευκολύνθηκα στην έρευνα που είχα ξεκινήσει στο ψηφιακό αρχείο της εφημερίδας «Μακεδονία». Οι Θεσσαλονικείς διάβαζαν ιστορίες μυστηρίου ή κοινωνικά αφηγήματα σε συνέχειες, αγόραζαν το φύλλο της εφημερίδας στις 10 Ιουλίου του 1911 για να ξεκινήσουν με το πρώτο κεφάλαιο του μυθιστορήματος Τα απόκρυφα της Θεσσαλονίκης από τον Γεώργιο Σκοτ, ή την επόμενη χρονιά, για να συνεχίσουν την ανάγνωση του Η καταχθόνιος εταίρα του δημοσιογράφου Α. Ν. Παπαδόπουλου, ένα «Πρωτότυπον Ελληνικόν Μυθιστόρημα…
(Διαβάστε το σχετικό άρθρο ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΑΝΕ ΣΤΗ ΠΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ)

Μετά την έκδοση του πρώτου τόμου «Θεσσαλονίκη Νουάρ» και την επιτυχία του, νιώθουμε την ανάγκη να συνεχίσουμε τις αφηγήσεις της σημαντικής, και κατά τόπους ή στιγμές, ζοφερής ιστορίας του τόπου μας.

Οι νέες δέκα ιστορίες μυστηρίου του «Θεσσαλονίκη Νουάρ: Απειλητική Νύμφη» παραπέμπουν στο παρελθόν της Θεσσαλονίκης, προσφέρουν εναλλακτικές εκδοχές της ιστορίας της, τονίζουν τις ευαίσθητες ισορροπίες του παρόντος, αισιοδοξούν για το μέλλον. Είναι πολυσυλλεκτικές γιατί επωφελούνται των δυνατοτήτων που τους προσφέρει η πόλη, με αναφορές σε τόσα γνωστά και άγνωστα κεφάλαιά της».

Στο επίμετρο του «Θεσσαλονίκη Νουάρ-Απειλητική Νύμφη», το οποίο υπογράφει ο Φίλιππος Φιλίππου ένας θρύλος της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, σημειώνεται χαρακτηριστικά :

«…Ο δεύτερος τόμος διηγημάτων που αφιερώνεται στη διαχρονική, νουάρ ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, υπακούει πιστά στη συγγραφική εξέλιξη ενός συλλογικού έργου και αναδεικνύει ταυτόχρονα μια νέα, ανερχόμενη σκηνή, αυτή της συγγραφής ιστοριών μυστηρίου από βορειοελλαδίτες μυθοπλάστες.
Ταξίδια στον χρόνο, με κοινό τόπο την πόλη, περιπετειώδεις αφηγήσεις που σκιαγραφούν την πολυμορφία και το σκοτεινό φόντο της, που γοητεύουν και δολοπλοκούν, που επιχειρούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο ιστορικό και το φανταστικό. Παντού, κυρίαρχη, η νουάρ ατμόσφαιρα και η δραματική ένταση, είτε πρόκειται για μια κοφτερή συναισθηματικά ιστορία που μόνο ένα αντίστοιχης αισθητικής φιλμ θα μπορούσε να αποδώσει, είτε για αφηγήσεις με έντονο το συναίσθημα του τρόμου, μυθιστορίες αστικού παραλογισμού, παλικαριές ενάντια στον νόμο μιας άλλης εποχής, κωμικές πραγματικότητες με δόσεις εγκλήματος, περιστασιακούς θύτες, θύματα και ερευνητές…».

Το «Θεσσαλονίκη Νουάρ-Απειλητική Νύμφη» στην 19η Δ.Ε.Β.Θ

 • Η επίσημη παρουσίαση του συλλογικού βιβλίου “Θεσσαλονίκη Νουάρ-Απειλητική Νύμφη” θα γίνει στην 19η Δ.Ε.Β.Θ, ημέρα Κυριακή (07/05/23) στο Περίπτερο 14-Αίθουσα Βαβέλ.
  Ώρα: 17:00-18:00
  Ομιλητές: Εύη Καρκίτη, δημοσιογράφος, συγγραφέας «Θεσσαλονίκη Νουάρ»
  Φίλιππος Φιλίππου, συγγραφέας, ιδρυτικός μέλος Ε.Λ.Σ.Α.Λ.
  Μυροφορίδης Αλέξανδρος, υπεύθυνος έκδοσης «Θεσσαλονίκη Νουάρ»
 • Παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα, στις 15 Μαΐου (Δευτέρα) στις 19:00, στα πλαίσια του Agatha Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Βιβλιοπωλείο Monogram, Υμηττού 17, Χολαργός.

Όπως και στον πρώτο τόμο, έτσι και στον δεύτερο τόμο του «Θεσσαλονίκη Νουάρ», τα έσοδα των συγγραφέων θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό από τις εκδόσεις Αρχέτυπο.
Σημεία πώλησης του βιβλίου: Πανελλαδικά σε όλα τα τοπικά βιβλιοπωλεία και τις μεγάλες αλυσίδες βιβλίου και πολιτισμού, καθώς και μέσω της ιστοσελίδας των εκδόσεων Αρχέτυπο. Το βιβλίο είναι διαθέσιμο και στην Κύπρο.

► Info

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: «Θεσσαλονίκη Νουάρ-Απειλητική Νύμφη»
Εκδόσεις: Αρχέτυπο
Συγγραφείς: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΛΑΡΟΥΔΗΣ, ΦΩΤΗΣ ΔΟΥΣΟΣ, ΒΑΣΩ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ, ΕΥΗ ΚΑΡΚΙΤΗ, ΦΑΝΗ ΚΕΧΑΓΙΑ, ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΛΣΑΜΗΣ-ΛΥΡΙΤΣΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΑΣΤΟΣ, ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΣΟΝΙΑ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ
Σελίδες: 254
Τιμή: 14,50 ευρώ (με ΦΠΑ)
ISBN: 978-960-421-288-0


 • ΟΛΑ όσα γίνονται και αξίζουν στη Θεσσαλονίκη σήμερα, αύριο και τις επόμενες μέρες. Εκδηλώσεις με εισιτήριο αλλά και ΔΩΡΕΑΝ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως