Ο Γιάννης Ρέτσος

Θεσσαλονίκη: Ο Γ. Ρέτσος για την επένδυση δίπλα στη ΧΑΝΘ

Σε νέα επένδυση που θα αγγίξει τα 25 εκατομμύρια ευρώ θα προχωρήσει κατά το προσεχές διάστημα ο Γιάννης Ρέτσος, επικεφαλής και ιδιοκτήτης της αλυσίδας ξενοδοχείων, Electra, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αυτό ανέφερε ο επιχειρηματίας κατά την αποχαιρετιστήρια συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, καθότι στο τέλος Μαΐου λήγει η θητεία του ως προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ο κύριος Ρέτσος, σημείωσε ότι στις βλέψεις του μετά τη θητεία του στον ΣΕΤΕ δεν είναι να πολιτευτεί, όπως πολλοί των ρωτούν, αλλά να ασχοληθεί με την επιχείρησή του. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει προχωρήσει στην μακροχρόνια μίσθωση οικοπέδου δίπλα στη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (ΧΑΝΘ), προκειμένου εκεί να δημιουργήσει ένα νέο πεντάστερο ξενοδοχείο, το οποίο θα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Αρχιτεκτονική μελέτη από τον Πάρη Λιάκο, ιδιοκτήτη των Cavo Tagoo

Η επιχείρηση συμμετείχε σε διαγωνισμό για την παραχώρηση του ακινήτου της Εκκλησίας της Ελλάδος για διάστημα 49+49 ετών. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε πριν από 10 ημέρες. Την αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία ήταν απαραίτητη για την συμμετοχή στον διαγωνισμό, εκπόνησε ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Πάρης Λιάκος και ιδιοκτήτης των ξενοδοχείων Cavo Tagoo σε Μύκονο και Σαντορίνη.

Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης επένδυσης τοποθετείται για το 2027, όπου εάν όλα εξελιχθούν ομαλά αναμένεται να συμβαδίσει και με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης κατασκευής των εγκαταστάσεων της νέας ΔΕΘ. “Θα διαθέτει 165 δωμάτια, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, είναι δύσκολο να απαντήσω διότι μεσολαβούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, καθότι πρόκειται για μία αμιγώς greenfield επένδυση, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί η έγκριση της αρχαιολογίας καθώς και αρκετών ακόμη υπηρεσιών. Εάν λοιπόν τα είχαμε λύσει όλα, θα σας έλεγα ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης θα ήταν από 18-24 μήνες. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση, να έχει γίνει η εκσκαφή και να έχουμε φτάσει στην επιφάνεια του εδάφους. Επί του παρόντος βρισκόμαστε σε στάδιο έρευνας και μελετών”.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η Θεσσαλονίκη αποτελεί την μεγάλη επένδυση της Fraport, το οποίο παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες και capacity. “Η Θεσσαλονίκη διαθέτει επίσης το λιμάνι όπου προγραμματίζονται σημαντικές επενδύσεις και άρτιο οδικό δίκτυο. Έχει πράγματα, τα οποία εάν διέθετε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη, σήμερα θα ήταν πρωταγωνίστρια”, σημείωσε ο κύριος Ρέτσος.

Το 2023 ο τουρισμός θα ξεπεράσει το 2019

Αναφορικά με το τοπίο της τουριστικής αγοράς, ο κύριος Ρέτσος εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος για φέτος, εκτιμώντας ότι ο τουρισμός θα κινηθεί το 2023 πάνω και από τις επιδόσεις που κατέγραψε τη χρονιά ρεκόρ, που ήταν το 2019.

Θυμίζουμε ότι κατά το πρώτο δίμηνο του 2023 η Τράπεζα της Ελλάδος κατέγραψε αύξηση 4% στους εισερχόμενους ταξιδιώτες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 9%. Ο δείκτης εσόδων της GBR για τον ελληνικό ξενοδοχειακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει ξενοδοχεία πόλης και περιορισμένο αριθμό ξενοδοχειακών θερέτρων κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, κατέγραψε αύξηση κατά 9,3% συγκρίνοντας το α’ τρίμηνο του 2023 με το α’ τρίμηνο του 2019, αλλά πτώση 4,9% στον αριθμό των διανυκτερεύσεων. Οι διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια που βρίσκονται στα κύρια τουριστικά νησιά της χώρας εξαπλασιάστηκαν τον Μάρτιο του 2023 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2019.

H αποχώρηση του Γιάννη Ρέτσου από τον ΣΕΤΕ

Σημειώνεται ότι στο τέλος Μαΐου, λήγει η θητεία του κυρίου Ρέτσου στον ΣΕΤΕ. Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταπηδήσει στην πολιτική, παρά τα όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί. Αναφέρθηκε μάλιστα στη πρόθεσή του να διευρύνει την επιχειρηματική του δραστηριότητα στον τομέα της φιλοξενίας και εάν είναι εφικτό να την οδηγήσει και εκτός ελληνικών συνόρων κατά το παράδειγμα του προκατόχου του στον ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη με τον όμιλο Sani/Ikos.


Επιχειρηματικότητα 12 Μαΐου 2023     Πηγή capital.gr

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως