Σε ορισμένα σημεία η καθίζηση είναι πάνω από μισό μέτρο

Θεσσαλονίκη: Οι μεγάλες κακοτεχνίες της Σχολής Καλών Τεχνών

Θεσσαλονίκη: Σχολή Καλών Τεχνών, 1ο, 2ο και 5ο Εργαστήριο Ζωγραφικής και Εργαστήριο Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.


Στις 11 Οκτωβρίου 2021 οι φοιτητές μετά από τρία εξάμηνα με εξ αποστάσεως διδασκαλία και εξετάσεις επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον. Μόνο που το φυσικό τους περιβάλλον είναι υπό κατάρρευση.

Για το 1ο, 2ο και 5ο Εργαστήριο Ζωγραφικής και το Εργαστήριο Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών, που στεγάζονται στην Πανεπιστημιούπολη Α.Π.Θ. Θέρμης – απέναντι από τον οικισμό Λήδα-Μαρία-, τα ήδη υπάρχοντα εδώ και πολλά χρόνια κτιριακά προβλήματα εντάθηκαν. Στα Εργαστήρια οι περισσότερες αίθουσες είναι υπόγειες, κάποιες βρέθηκαν πλημμυρισμένες, καταργώντας έτσι τον καλό εξαερισμό, την πρώτη συνθήκη σύμφωνα με την οποία πρέπει να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια εν μέσω της πανδημίας του Covid-19.

Από τις τρύπες που δημιουργούνται στις ενώσεις των κτιρίων με τα πλακάκια του αύλειου χώρου περνά νερό μέσα στις αίθουσες

Στις αίθουσες υπάρχουν μόνο μικροί ανεμιστήρες, τα παράθυρα δεν ανοίγουν, ενώ υπάρχει φυσικά και υγρασία ακόμα και σε όσες δεν είναι πλημμυρισμένες. Με τις συγκεκριμένες αίθουσες εκτός χρήσης, είναι σαφές ότι τα τμήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν με 100% πληρότητα. Κάτι που συνεπάγεται την παραβίαση και της δεύτερης συνθήκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας: την απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των φοιτητών. Οι θέσεις στα εργαστήρια έχουν ήδη μοιραστεί και καλυφθεί από τους μισούς περίπου φοιτητές δημιουργώντας ανησυχία και προβληματισμό στους υπόλοιπους.

Υπόγεια αίθουσα εργαστηρίου

Κακοτεχνίες στις κατασκευές, ρωγμές στους τοίχους, πλημμυρισμένες αίθουσες, ελλιπής καθαριότητα

Για το σοβαρό πρόβλημα των κτιρίων μιλήσαμε με τον κ. Γιώργο Διβάρη, Καθηγητή και πρώην Διευθυντή του 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής, ο οποίος μας ανέφερε τα εξής:

«Τα κτίρια κατασκευάστηκαν με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αρχικό σχέδιο, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, προέβλεπε την κατασκευή ακόμα τριών πανομοιότυπων κτιρίων στην πίσω πλευρά καθώς και ένα κτίριο για τη διοίκηση του Τμήματος. Τα εργαστήρια εγκαταστάθηκαν σε αυτά τα κτίρια περίπου το 2000.

Οι τοίχοι έχουν αρχίσει να διαχωρίζονται από τα τοιχία και τις πλάκες

Μέχρι το 2005 είχαν ήδη εμφανιστεί τα πρώτα προβλήματα. Δύο καθιζήσεις, η μία στον υποσταθμό της ΔΕΗ που είναι στο κτίριο του Εργαστηρίου Χαρακτικής και η δεύτερη στο λεβητοστάσιο που βρίσκεται στο τρίτο κτίριο. Έγιναν τρεις εργολαβικές επεμβάσεις για την επιδιόρθωση των ζημιών, ενώ την ίδια περίοδο κατέρρευσε και ένας τούβλινος τοίχος στο Εργαστήριο Χαρακτικής. Φάνηκε δηλαδή από την αρχή ότι ο σχεδιασμός και η κατασκευή των κτιρίων ήταν προβληματική. Για τον λόγο αυτόν και η τότε διεύθυνση του Τμήματος αρνήθηκε να παραλάβει τα κτίρια από την Κατασκευαστική Εταιρία, τα οποία εν τέλει παρελήφθησαν από το Τεχνικό Τμήμα του Α.Π.Θ. το οποίο επέβλεπε και την κατασκευαστική διαδικασία.

Σε αυτή τη γωνία του κτιρίου και από τις δύο πλευρές υπάρχει καθίζηση του εδάφους με διαφορετικές κλίσεις

Από τότε τα προβλήματα συσσωρεύονται. Υπάρχουν προβλήματα στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και διαρροές νερού. Γίνονται μικροεπεμβάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των ζημιών ωστόσο τα οικοδομικά ζητήματα παραμένουν σοβαρά και για αυτά δεν έγινε ποτέ τίποτα. Ιδιαίτερα από τότε που εμφανίστηκαν οι ρωγμές τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους περιμετρικούς τοίχους και τους εξωτερικούς ενδιάμεσους χώρους. Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής τους, ενημερώσαμε εγγράφως τις αρμόδιες υπηρεσίες του Α.Π.Θ. Επί της προηγούμενης πρυτανείας έγινε αυτοψία από την Αντιπρύτανη επί των εγκαταστάσεων και τον γενικό Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά δεν έγινε τίποτα για την αποκατάστασή τους.

Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι τραγικές και πολύ επικίνδυνες ιδιαίτερα στις πλημμυρισμένες αίθουσες

Οι πλημμύρες ως επί το πλείστον προέρχονται από τα υπόγεια νερά που ρέουν κάτω από τα κτίρια, τα οποία μπαίνουν από τα πατώματα. Στο Εργαστήριο Χαρακτικής έχει μπει αντλία για την αποστράγγισή τους, η οποία όμως δε λύνει το πρόβλημα. Νερά στα κτίρια μπαίνουν και από τις ταράτσες και τα μπαλκόνια τα οποία δεν έχουν καλή ή καθόλου μόνωση, αλλά πλέον και από τις περιμετρικές ρωγμές των τοίχων. Η εισροή των νερών μέσα από τους τοίχους, χωρίς να είμαι γνώστης του θέματος, πιστεύω ότι επηρεάζει και τον οπλισμό των κτιρίων ο οποίος μπορεί να σκουριάσει, εντείνοντας έτσι το θέμα της στατικότητάς τους που είναι ήδη επιβαρυμένη από τις καθιζήσεις.

Κάτω από τα περισσότερα μπαλκόνια έχουν φύγει όχι μόνο οι σοβάδες αλλά και μέρος του τσιμέντου με αποτέλεσμα να φαίνονται τα σίδερα, τα οποία είναι ήδη σκουριασμένα, τα παράθυρα που φαίνονται από κάτω είναι της υπόγειας αίθουσας

Γενικότερα δεν έχει γίνει καμία εξυγίανση των κτιριακών εγκαταστάσεων από την αρχή της κατασκευής τους και αυτό που βλέπουμε εμείς είναι απλώς μία συνεχής επιδείνωση της κατάστασης. Από όσο μπορώ να ξέρω τα κτίρια εδώ είναι από τα χειρότερα του Πανεπιστημίου. Οι υπόγειες αίθουσες αρχικά ήταν να λειτουργήσουν ως αποθήκες, αλλά λόγω έλλειψης χώρου χρησιμοποιούνται ως εργαστήρια.

Σήμερα με την πανδημία του Covid-19 η χρήση τους είναι απαγορευτική καθώς θα έχει άμεση επίδραση σε κρούσματα αλλά, και απεύχομαι, σε θύματα. Οι ευάλωτες ομάδες σε τέτοιους χώρους με υγρασίες, όχι καλά αεριζόμενους είναι πιο εύκολο να προσβληθούν από τον κορονοϊό. Με όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ένα ακόμα με κάνει να ανησυχώ παραπάνω. Ενώ μέχρι πρότινος υπήρχε έστω και σε χρονοδιάγραμμα η πρόβλεψη για νέα κτίρια, όχι μόνο του Τμήματος αλλά και όλης της Σχολής, τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί κάθε αναφορά σε αυτό.

Για το θέμα της καθαριότητας παρά τις οδηγίες της ΚΥΑ για καθαρισμό και απολύμανση σε καθημερινή βάση των χώρων, έχουμε μόνο μία καθαρίστρια για τα εδώ κτίρια αλλά και για το κτίριο Thomas όπου στεγάζονται τα υπόλοιπα Εργαστήρια του Τμήματος και η Βιβλιοθήκη. Ταυτόχρονα η γραφειοκρατική διαδικασία για την επιδιόρθωση των ζημιών είναι πολύ αργή. Για το πιο απλό, για αλλαγή καμένων λαμπτήρων μπορεί από τη στιγμή που θα κάνουμε το αίτημα στην Τεχνική Υπηρεσία να περάσουν μέχρι και 6 μήνες για να αντικατασταθούν.

Στους ενδιάμεσους χώρους των κτιρίων η ζημιές από τις καθιζήσεις είναι μεγάλες

Το καλύτερο θα ήταν να μην έχουμε εγκατασταθεί στο συγκρότημα αυτό. Από τότε που ανακοινώθηκε η μεταφορά της Σχολής, έγινε μεγάλος αγώνας από τους καθηγητές και τους φοιτητές. Απομονώθηκε μία ολόκληρη φοιτητική κοινότητα από το υπόλοιπο πανεπιστήμιο. Δε νοείται καλλιτέχνης να δημιουργεί μέσα στα χωράφια, να είναι εκτός κάθε κοινωνικής δραστηριότητας, να μην αλληλεπιδρά με φοιτητές άλλων σχολών. Όταν ήμουν Πρόεδρος του τμήματος επί της προηγούμενης κυβέρνησης υπήρξε συζήτηση για μεταστέγαση, γινόταν έρευνα για νέους χώρους και χρηματοδότηση αλλά σε μία μνημονιακή κατάσταση δεν μπορούσαμε να βρούμε κάτι. Η παρούσα πρυτανεία πρότεινε τη συρρίκνωση των χώρων που χρησιμοποιεί το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και τη μεταφορά των εργαστηρίων του που αυτή τη στιγμή λειτουργούν στις εγκαταστάσεις της Σταυρούπολης στο κτίριο Thomas, το οποίο έχει επίσης πολλά προβλήματα.»

Έντονες ρωγμές στους εξωτερικούς χώρους εξαιτίας των καθιζήσεων

Τι λένε οι φοιτητές

Τη μεταστέγαση του Τμήματος και γενικότερα της Σχολής επιθυμούν και οι φοιτητές οι οποίοι για να έρθουν στα εργαστήρια της Θέρμης αλλάζουν δύο με τρία λεωφορεία. Αρκετοί που μένουν σε σχετικά κοντινές αποστάσεις ανέφεραν ότι προτιμούν τώρα με τον κορονοϊό να περπατούν έστω και 45 λεπτά παρά να πάρουν λεωφορείο. Οι περισσότεροι αισθάνονται αποκομμένοι από το κέντρο κοινωνικής δράσης της Θεσσαλονίκης.

Μας ανέφεραν τα προβλήματα των κτιρίων, την υγρασία και το κρύο παρά τη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης η οποία δεν επαρκεί, καθώς και τον κακό φωτισμό ιδιαίτερα στις υπόγειες αίθουσες.

Οι εξωτερικοί τοίχοι έχουν κάτι παραπάνω από εμφανή σημάδια κατάρρευσης

Η καθαριότητα και ο εξαερισμός

Αρκετοί φοιτητές έχουν δει έργα τους να καταστρέφονται από τα νερά που πλημμυρίζουν τους χώρους όταν είναι κλειστοί, είτε τώρα με την πανδημία του Covid-19 είτε την καλοκαιρινή περίοδο. Παραπονέθηκαν και για την αίθουσα των θεωρητικών στο κτίριο Thomas η οποία είναι εσωτερική χωρίς δυνατότητα εξαερισμού παρά μόνο με μηχανήματα. Θέτουν σοβαρό θέμα καθαριότητας, ενώ ανέφεραν ότι μερικές φορές αφιερώνουν οι ίδιοι με τους καθηγητές μία με δύο μέρες για γενικό καθαρισμό ή και άσπρισμα των τοίχων (!!!)

Πολλές φορές αναζητούνται λύσεις για τα νερά που τρέχουν μέσα στις αίθουσες, εδώ ένα ξύλινο δοκαράκι για να στέκεται ο κουβάς και να μαζεύει τα νερά, απλά οι φοιτητές πρέπει να φροντίζουν να τον αδειάζουν συχνά… όταν είναι βέβαια εκεί….

Ό,τι και να πούμε όμως τίποτα δεν μπορεί να περιγράψει καλύτερα την υπάρχουσα κατάσταση από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε…

Οι σκάλες και οι διάδρομοι ανάμεσα στα κτίρια έχουν πλήρως αποκολληθεί

Ο αύλειος χώρος ανάμεσα στα κτίρια

Στο φωτογραφικό ρεπορτάζ του cityportal οι εικόνες αφορούν τα τέσσερα κτίρια (1ο, 2ο και 5ο Εργαστήριο Ζωγραφικής και Εργαστήριο Χαρακτικής) και τους ενδιάμεσους ανοικτούς χώρους τους.


Θεσσαλονίκη 15 Οκτωβρίου 2021

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε