Θεσσαλονίκη: Παρακαλώ αναμείνατε στο ακουστικό σας-Όχι πια!

Η ώρα της Θεσσαλονίκης έχει έρθει, εξαγγέλλουν οι  ηγέτες της χώρας και επαναλαμβάνουν συχνά πυκνά και τοπικοί άρχοντες της πόλης μας.

Οι πληροφορίες απευθύνονται στον κόσμο της Θεσσαλονίκης και αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητάς του με καίρια έργα και παρεμβάσεις στην πόλη που όμως την υλοποίησή τους περιμένουμε εδώ και  μια….15ετία τουλάχιστον…

Ναι, γίνεται λόγος για το Μετρό,  τη λειτουργία του (;) και τον εμπλουτισμό των αστικών συγκοινωνιών με (σύγχρονα;) λεωφορεία. Η μετατροπή του πρ. Στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Πάρκο Αναψυχής… το νέο Γήπεδο του ΠΑΟΚ και το Μουσείο Ολοκαυτώματος…βρίσκονται σε τροχιά -υλοποίησης- όπως μαθαίνουμε. Ακούμε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ σε σύγχρονο συνεδριακό κέντρο και χώρο πρασίνου, ότι θα κατασκευαστεί το flyover και άλλα πολλά θα.

Οι Θεσσαλονικείς είναι δύσπιστοι και έχουν κάθε λόγο για αυτό

Διότι και από λόγια έχουν «χορτάσει» και ανάπτυξη και εισοδήματα δεν βλέπουν… Ούτε έργα ολοκληρωμένα δυστυχώς βλέπουν…Αυτό που βλέπουν,  είναι την ποιότητα της ζωής τους να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, με την ανεργία να «βαράει κόκκινο»,  την εγκληματικότητα-παραβατικότητα να αυξάνεται και την φτωχοποίηση να καθρεφτίζεται σε κάθε γωνιά της πόλης καθημερινά.

Τι γίνεται όμως με την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας, έστω και τα μεγάλα έργα;

Τα λεγόμενα μεγάλα έργα για την πόλη έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης  δεκαετίας τουλάχιστον και θα βυθίσουν ακόμα περισσότερο τη Θεσσαλονίκη στο μεσοδιάστημα.

Μέχρι πρόσφατα ζούσαμε την απαξίωση της Εγνατίας από τις «ριζωμένες » λαμαρίνες του μετρό…και βλέπαμε την ταλαιπωρία του κόσμου, αλλά κυρίως τις οικονομικές συνέπειες στα μαγαζιά της περιοχής να είναι καταστροφικές…

Η ανάπλαση της ΔΕΘ έχει επίσης ορίζοντα ολοκλήρωσης πολυετή…που οδηγεί  μαθηματικά σε «χασούρα» περίπου 500 εκατ/χρόνο από τα παράπλευρα έσοδα.  Ένα έργο που αποδίδει μισό εκθεσιακό στο κέντρο  και μάλιστα ενταγμένο στο υπερταμείο…  «Πρέπει» τελικά η  Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης να παραπέμπει στην καταδίκη του κέντρου σε μποτιλιαρισμένο τοπίο κάθε χρόνο και να αποτελεί σκηνικό μιας επαναλαμβανόμενης «φιέστας» των εκάστοτε  κυβερνήσεων;

Η λύση της μεταφοράς της ΔΕΘ δυτικά,  στους Λαχανόκηπους ήταν από χρόνια συμφωνημένη. Στόχος η ίδρυση ενός μεγάλου – ολοκληρωμένου εκθεσιακού κέντρου με σύμβαση παραχώρησης, χωρίς κρατικά χρήματα, με χρόνο υλοποίησης λίγους μόνο μήνες και με χαρακτήρα καθαρά εμπορικό χαρακτήρα (όχι ψυχαγωγικό), σε οικόπεδο του Δήμου Θεσσαλονίκης ώστε να μη στερηθούν και οι επιχειρηματίες της πόλης το εισόδημα που αυτή αποφέρει. Αντίστοιχες κινήσεις έγιναν επιτυχώς σε εκθεσιακά κέντρα στο Παρίσι, το Μιλάνο, το Μόναχο κ. α.

Η Θεσσαλονίκη επενδύει  κάποια ποσά στην τεχνολογία με κολοσσούς όπως η Pfizer και η Cisco να εγκαθίστανται σε έτοιμα κτήρια και πάρκα (East Plaza) της πόλης και με τεχνολογικά πάρκα να ετοιμάζονται. Είναι φρόνιμο να προχωρούμε σε νέες ακριβές εγκαταστάσεις όπως προ 20ετίας ή το να αξιοποιήσουμε τα χαμηλού κόστους κενά κτίρια ειναι σοφότερη λύση; Στην τελική, αρκούν μόνο τα «τεχνολογικά» ανοίγματα για την καταπολέμηση της μάστιγας της ανεργίας ή ο ρόλος τους είναι συμπληρωματικός;

Η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν έρχεται ποτέ μόνο με μικρά έργα, μακέτες ή απλές παρεμβάσεις δημόσιες ή μη.  Η Θεσσαλονίκη από την πρώτη και ακμάζουσα θέση στην Ελλάδα, μετεξελίχθηκε σε λίγα μόλις χρόνια σε πρωτεύουσα της ανεργίας. Αποβιομηχανίστηκε και έχασε εισοδήματα 65% και το αντίστοιχο ΑΕΠ από το 2000, που όλα μαζί μας κάνουν πάνω από 100 δις €. Αυτό έχει αναγνωριστεί και διεθνώς. Βυθίστηκε από τη θέση της 1ης περιφέρειας της χώρας, στην 9η – με τα ίδια δεδομένα για όλους. Δεν αναρωτήθηκε κανείς γιατί έχουμε τέτοια βύθιση μόνο στη Μακεδονία και όχι σε καμιά άλλη περιοχή της χώρας;

Τι χρειάζεται για την αναστροφή της κατάστασης;

Δεν θα υπάρχει καμιά ευκαιρία για την πόλη χωρίς την αναγνώριση του πραγματικού προβλήματος και δίχως οδικό χάρτη διόρθωσης του παραγωγικού ιστού και των εισοδημάτων. Χωρίς περαιτέρω ανάπτυξη, παραγωγή, επενδύσεις και χωρίς νέο ΑΕΠ, τίποτα δεν αλλάζει ουσιαστικά. Η στήριξη των ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων, αποτελεί σημείο κλειδί για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και της Κ. Μακεδονίας.

Χρειάζεται παραγωγή νέου ΑΕΠ για εξαγωγές και αντικατάσταση των εισαγωγών με άρση των εμποδίων ανάταξης. Με μία βόλτα στην πόλη είναι ορατή η κρίση και δεν κρύβονται τα λουκέτα,  η ερήμωση και τα κενά κτήρια 1.000.000 μ² που βρίσκονται απ’ άκρη σε άκρη. Χιλιάδες εργοστάσια έκλεισαν μόνο στη Θεσσαλονίκη από τους αναπτυξιακούς νόμους και τις καταστροφικές χωροταξικές διατάξεις. Η δυτική Θεσσαλονίκη παραμένει βούρκος και όπως γράφεται «νιώθει την μπότα της αδιαφορίας». Ιεράρχες και 6-7 δήμαρχοι συμπλέουν και διεκδικούν ενεργά την ανάπτυξη δυτικά με την εφαρμογή της νομιμότητας της ΕΕ – Γιούνκερ για τη δυτική Θεσσαλονίκη.

-Γιατί μόνο στη Μακεδονία απειλούνταν με μετεγκαταστάσεις λουκέτα 3-4.000 μονάδες παραγωγής από το 2010 μέχρι μόλις στο τέλος του 2020- που το έσωσε ο κ. Πρωθυπουργός;

-Γιατί μόνο στην ΠΚΜ προβλεπόταν η ερήμωση λόγω δεξαμενών και ο βούρκος στη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αττική και σε όλη την ΕΕ με 4.000 δεξαμενές δεν υπάρχουν περιορισμοί.

-Γιατί ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Π. Γιούνκερ αποφάνθηκαν με τη νομιμότητα, ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί και μπορούν ελεύθερα να γίνονται επενδύσεις, καθυστερεί η υιοθέτηση στα υποκείμενα τοπικά όργανα, περιφέρεια, χωροταξία;

Πρέπει να αρθούν τα χωροταξικά εμπόδια και να δοθούν κίνητρα επενδύσεων.

Άμεση άρση όλων των εμποδίων ανάταξης και ανάπτυξης και αδειοδοτήσεων από τη νομοθεσία της χωροταξίας στο περιφερειακό χωροταξικό, σύμφωνα με τη νομιμότητα της ΕΕ για να έρθουν επενδύσεις στον πλέον υποβαθμισμένο χώρο δυτικά.

Αρμοδιότητες χωρίς περιορισμούς στην έγκριση όλων των επενδύσεων στο ΥΜΑΘ επίσημα και χωρίς απλή διαβίβαση φακέλων. Τα κονδύλια των αναπτυξιακών νόμων να έχουν γεωγραφική κατανομή γιατί διαφορετικά πηγαίνουν κατά προτίμηση στο κέντρο!

Νέο και μεγάλο εκθεσιακό δυτικά στους Λαχανόκηπους με παραχώρηση και σε 1 χρόνο-όπως Αθήνα. Όχι κρατικοδίαιτο και μισό στο κέντρο το 2030. Δεν ξανάγινε πουθενά.

Να αξιοποιηθούν άμεσα με χωροταξική και αναπτυξιακή διάσταση τα κενά κτίρια 1.000.000 μ², με ευχέρεια στις χρήσεις γης και ένταξη σε αυξημένα κίνητρα της ζώνης καινοτομίας. Αυτή είναι η προίκα της πόλης.

Ανάταξη και ανάπτυξη τώρα με άρση εμποδίων ή σχέδια και συρρίκνωση σε 10 χρόνια; Το πραγματικό δίλημμα που η κοινωνία της Θεσσαλονίκης πρέπει να γνωρίζει.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε