23.5 C
Thessaloniki
23.8 C
Athens

Θεσσαλονίκη: Τελετή μνήμης για τους 14 εκτελεσθέντες στην Ευκαρπία τον Ιούλιο του 1944

Παρουσία του προξένου της Γερμανίας, Κάρστεν Μίλερ, πραγματοποιήθηκε με κατάνυξη το πρωί του Σαββάτου 31 Ιουλίου 2021 η ετήσια τελετή μνήμης για τους 14 άντρες που εκτελέστηκαν στις 31 Ιουλίου του 1944 στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους. βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειές τους, αλλά και ολόκληρη την αγωνιζόμενη Ελλάδα.

Η καθιερωμένη ετήσια τελετή μνήμης που διοργανώθηκε από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά, ξεκίνησε με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου & Αγίου Χρυσοστόμου και συνεχίστηκε στο Μνημείο των 14 παλικαριών της Δημοτικής Ενότητας Ευκαρπίας, με επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των θυμάτων από τον Ιερέα Ιωάννη Δημητριάδη, χαιρετισμούς στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 77 χρόνων από τη θλιβερή επέτειο, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ενώ με το προσκλητήριο νεκρών ακούστηκαν μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα τα ονοματεπώνυμα των 14 παλικαριών της Ευκαρπίας:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΓΑΠΟΓΛΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΤΖΕΜΟΓΛΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΛΕΦΕΣΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ, ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΜΑΚΛΗΣ, ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΤΕΝΕΚΕΤΖΗΣ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΙΝΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΝΟΣ, ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΚΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΧΤΣΙΔΗΣ

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την τελετή, ο πρόξενος και αναπληρωτής γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη επισήμανε μεταξύ άλλων ότι τον συγκίνησαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον κι οι αναφορές των παρευρισκομένων στα θύματα των πρόσφατων φονικών πλημμυρών στη Γερμανία, ενώ γνωστοποίησε ότι, με την ευκαιρία και της σημερινής τελετής, ετέθησαν τα θεμέλια για πολιτιστική συνεργασία και ανταλλαγές της γερμανικής πλευράς με τον Δήμο Παύλου Μελά.

«Είναι δυσάρεστη η περίσταση για την οποία παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, καθώς οι Γερμανοί στρατιώτες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δημιούργησαν άσχημες καταστάσεις. Ωστόσο, επειδή βλέπω ότι οι άνθρωποι με υποδέχονται με πολύ φιλικό τρόπο, αυτό δίνει μια άλλη διάσταση, τόσο στη σημερινή εκδήλωση, όσο και σε όλες τις εκδηλώσεις που αφορούν τις τελετές μνήμης. Με συγκίνησαν πάρα πολύ οι αναφορές των παρευρισκομένων στα θύματα των τελευταίων καταστροφών στη Γερμανία. Επίσης, σήμερα θέσαμε τα θεμέλια για μια πολιτιστική συνεργασία και πολιτιστικές ανταλλαγές με τον δήμο Παύλου Μελά. Θα εξειδικεύσουμε πάνω στις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας στην πορεία» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γερμανός πρόξενος και προσέθεσε:

«Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, πρέπει να δούμε τι είναι δυνατό να γίνει στις παρούσες συνθήκες και να λάβουμε υπόψη μας το χρονικό πλαίσιο. Δεδομένου ότι τώρα είναι καλοκαίρι, δεν πρόκειται να προχωρήσει κάτι σε αυτό το πεδίο μέχρι τον Σεπτέμβριο και μετά, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνουν πολλά. Άρα αν θέλουμε να κάνουμε κάτι ήδη φέτος, πρέπει να δούμε τι θα μπορούσε να είναι αυτό στις τρέχουσες συνθήκες. Παράλληλα όμως, κοιτάζουμε και (τι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας) τα επόμενα χρόνια, μπορούμε να εξετάσουμε ένα μεγάλο εύρος πραγμάτων».

Κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, υπενθύμισε πως μέσα στο πρώην στρατόπεδο και αυριανό Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά θα δημιουργηθεί το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στο οποίο «τα 14 παλικάρια της Ευκαρπίας θα έχουν πλέον ένα ακόμα σπίτι, που θα επισκέπτονται χιλιάδες Θεσσαλονικείς και θα μαθαίνουν για την αυταπάρνηση και τη θυσία τους. Επιδίωξή μας είναι η παράδοση της σκυτάλης της μνήμης στην επόμενη γενιά».

Οι 14 άντρες έχασαν τη ζωή τους σαν σήμερα το 1944, όταν τα στρατεύματα κατοχής συγκέντρωσαν τους κατοίκους στην πλατεία και ζήτησαν 17 ονόματα πατριωτών. Από αυτούς εντόπισαν τους 14 και, αφού τους ανέκριναν, χωρίς να καταφέρουν να πληροφορηθούν τα ονόματα των συνεργατών τους, τους εκτέλεσαν.

Δημήτρης Δεμουρτζίδης: Να παραδώσουμε τη σκυτάλη της μνήμης στην επόμενη γενιά

Στη δύναμη της ιστορίας και της μνήμης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, παρουσία του κυρίου Carsten Müller, Προξένου του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, του κυρίου Σίμου Δανιηλίδη, Δημάρχου Νεάπολης – Συκεών και Αντιπροέδρου της ΠΕΔΚΜ, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, του Δημοτικού Συμβουλίου, του Τοπικού Συμβουλίου Ευκαρπίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και συγγενών των θυμάτων.

«Η ιστορία δεν είναι απλά στείρα γνώση του παρελθόντος, αλλά μια δυναμική διαδικασία που συνοδεύει τον ψυχισμό μιας κοινότητας και δίνει ταυτότητα σε μια σύγχρονη κοινωνία» επισήμανε ο Δήμαρχος και συνέχισε: «Η σημερινή μέρα μνήμης και περισυλλογής δίνει μια ακόμη αφορμή να ανακαλέσουμε στη θύμησή μας τους 14 συμπατριώτες μας και να υποκλιθούμε στο μεγαλείο τους, δίνοντας παράλληλα ιερή υπόσχεση ότι η ομίχλη της λήθης δεν θα αγγίξει την ιερή θυσία τους. Σε αυτούς, τις οικογένειές τους και τους απογόνους τους, σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι και ευχόμαστε ποτέ ξανά η ανθρωπότητα να μη ζήσει τέτοιες ζοφερές στιγμές. Μέσα στο πρώην στρατόπεδο και αυριανό ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, θα δημιουργήσουμε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, με στόχο την ευαισθητοποίηση κυρίως της νεολαίας για τη σπουδαία αυτή περίοδο πατριωτισμού. Σε αυτό το μουσείο τα 14 παλικάρια της Ευκαρπίας θα έχουν πλέον ένα ακόμα σπίτι, το οποίο θα επισκέπτονται χιλιάδες συμπολίτες μας και θα μαθαίνουν για την αυταπάρνηση και τη θυσία τους. Επιδίωξή μας είναι η παράδοση της σκυτάλης της μνήμης στην επόμενη γενιά ώστε να κάνουμε τα παιδιά φορείς της μνήμης και της ιστορίας».

Κλείνοντας την ομιλία του, απευθύνθηκε στον Γερμανό Πρόξενο και του εξέφρασε τη συμπαράσταση τόσο του ίδιου όσο και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν πρόσφατα στη Γερμανία λόγω των καταστροφικών νεροποντών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η λύπη, η απώλεια ζωής δεν έχει εθνικά όρια και ο πόνος δεν κοιτά σύνορα και σημαίες. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στο γερμανικό λαό».

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού Ευαγγελία Καρακούτα, η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα της μαύρης μέρας της 31ης Ιουλίου του 1944, τονίζοντας ότι έχουμε χρέος να παραδειγματιστούμε από τη θυσία των ηρώων της Ευκαρπίας, του Παύλου Μελά, του Χορτιάτη, των Καλαβρύτων, του Διστόμου, της Λιβαδειάς και όλων των πατριωτών της ατέλειωτης λίστας των ατομικών και ομαδικών εκτελέσεων.

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο κύριος Μίλτος Οικονόμου, αναπληρωτής συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανάγνωσε χαιρετισμό του κ. Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, πρώην προέδρου της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και προέδρου της εταιρίας διάσωσης ιστορικών αρχείων Μακεδονίας  1940-1974. Ο κύριος Οικονόμου κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα πολιτικά και νομικό-δικαστικά μέσα που προτείνει η από 27 Ιουλίου 2016 έκθεση – πόρισμα της  συγκεκριμένης διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την απόδοση των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα. Στο τέλος της ομιλίας του, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την οδύνη του για τα θύματα της βιβλικής καταστροφής στη Γερμανία και έστειλε το μήνυμα πως οι λαοί μάχονται ενωμένοι για Ειρήνη, Δημοκρατία, Κοινωνική Πρόοδο και Δικαιοσύνη.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Γερμανός Πρόξενος Carsten Müller,  ο κύριος Οικονόμου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο πολιτευτής Γεώργιος Κομνηνός που εκπροσώπησε το κοινοβουλευτικό κόμμα Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος, ο Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης εκ μέρους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, από τον Μικρασιατικό Σύλλογο ΟΥΣΑΚ η Πρόεδρος Σοφία Τσολοζίδου και από το Σωματείο Ένωση «Μακεδονία» η Γραμματέας Ειρήνη Παπαδοπούλου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν συγγενείς των θυμάτων, η Διοικήτρια του Αστυνομικού Τμήματος Παύλου Μελά Έλλη Παπαδοπούλου, οι Αντιδήμαρχοι Ευκαρπίας Παντελής Νιγδέλης,  Παιδείας Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, Περιβάλλοντος Σάκης Λαζαρίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γεώργιος Λίλτσης, Δημήτρης Φερενίδης, Κυριάκος Εκμεκτσόγλου, Δημήτρης Δεληγιάννης, Γεώργιος Δεληγιάννης, ο Τοπικός Σύμβουλος Ευκαρπίας  και πρώην Πρόεδρος  Γεώργιος Ασλανίδης και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της Δημοτικής Ενότητας Ευκαρπίας.

Μετά την ολοκλήρωση της Τελετής ο Γερμανός Πρόξενος προανήγγειλε συνεργασία με τον Δήμο Παύλου Μελά και συνδιοργάνωση πολιτιστικών δράσεων.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Τμήμα Πολιτισμού, με την υποστήριξη των Τμημάτων Καθαριότητας, Καθημερινότητας & Άμεσης Επέμβασης, Περιβάλλοντος & Πρασίνου,  Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων και του Τμήματος Παιδείας.

«Αιωνία ας είναι η μνήμη και η δόξα των 14 παλικαριών! Αθάνατοι!»

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
23.4 ° C
24.3 °
20.8 °
72 %
0.9kmh
0 %
Πα
31 °
Σα
34 °
Κυ
32 °
Δε
34 °
Τρ
22 °