30.3 C
Thessaloniki
30.9 C
Athens

Θεσσαλονίκη: Τι λένε για τα νέα μέτρα οι επαγγελματίες της εστίασης (ΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Ρεπορτάζ Ιωάννης Γκουμάκης

Έντονα προβληματισμένοι και δυσαρεστημένοι, είναι οι περισσότεροι επαγγελματίες της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Οι επιχειρήσεις καφέ και εστίασης, όπως ανακοινώθηκε από 15 Ιουλίου θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Σε «αμιγείς – Covid-free» και σε «μεικτές».

  • Οι «αμιγείς – Covid-free» θα δέχονται πελάτες οι οποίοι είτε έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, είτε έχουν νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο.
  • Οι «μεικτές» θα δέχονται και ανεμβολίαστους πελάτες, οι οποίοι όμως θα έχουν κάνει rapid ή μοριακό τεστ πριν την είσοδο τους στο κατάστημα.

Προβληματισμός και αντιδράσεις για τα νέα μέτρα από τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης

Σε ρεπορτάζ του cityportal, καταστηματάρχες και υπάλληλοι γνωστών καταστημάτων της παραλιακής αλλά και στα Λαδάδικα, εμφανίζονται προβληματισμένοι για τα νέα μέτρα. Οι περισσότεροι θεωρούν το μέτρο διχαστικό και επιβλαβές για τις επιχειρήσεις τους, ενώ όλοι συμφωνούν πως δε γίνεται οι έλεγχοι να διενεργούνται από το προσωπικό της εκάστοτε επιχείρησης.

Ρεπορτάζ για τα νέα μέτρα απο μαγαζιά της Λ. Νίκης και απο τα Λαδάδικα

Εμείς είμαστε της άποψης ότι ο χώρος είναι για όλους. Δεν είναι καλό να βάζουμε ταμπέλες. Πρέπει να είμαστε όλοι μια γροθιά στην εποχή αυτή. Θεωρώ ότι ο διαχωρισμός αυτός είναι ένα είδος ρατσισμού. Ο κόσμος θα δυσανασχετήσει. Είμαι υπέρ του εμβολιασμού αλλά δε μπορείς να βάλεις τον κόσμο να εμβολιαστεί με το ζόρι.
(Σωτήρης υπεύθυνος «Ernest» και «Nouveau»)

Είναι ένας μηχανισμός πίεσης της Κυβέρνησης για να εμβολιαστούν οι πολίτες. Πιστεύω πως θα ασχολούμαστε με αυτό το μέτρο και δε θα έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε με τα μαγαζιά. Δηλαδή, «ποιος έκανε το τεστ», ή «ποιος έχει κάνει τα εμβόλια». Εμείς θα επιλέγαμε το μαγαζί να είναι ανοιχτό για όλο τον κόσμο.
(Θεόδωρος Μωϋσιάδης ιδιοκτήτης «Essato» και «Salotto 45»)

Καλό μέτρο για την εστίαση δεν υπάρχει. Θεωρώ ωστόσο πως αυτό το μέτρο είναι καλύτερο απ’ το κλείδωμα. Δε θέλουμε να μας ξανακλείσουν οπότε τι να κάνουμε. Δεν θέλουμε να έχουμε ξανά τα ίδια από Οκτώβρη – Νοέμβρη. Αν η κυβέρνηση με υποχρέωνε να επιλέξω, θα επέλεγα το μαγαζί να είναι αμιγώς Covid-free. Πιστεύω πως όλα αυτά ένας τρόπος πίεσης για να κάνει ο κόσμος το εμβόλιο. Αν η κυβέρνηση το έβγαζε επίσημα το μέτρο, εγώ θα το έκανα χθες και το εμβόλιο και το μαγαζί αμιγώς covid-free.
(Μάκης Καλαϊτζόπουλος υπεύθυνος «Tribeca Food & Cocktail Bar»)

Πιστεύω πως το μέτρο είναι καθαρά για να εμβολιαστεί ο κόσμος. Οσο αφορά αν θα έπρεπε να διαλέξουμε αμιγώς Covid-free ή μεικτό πελατολόγιο; Δεν είναι τίποτα από τα δύο καλά, ο διαχωρισμός έχει αρνητικά και για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
(Ευθύμης Μαλαμίδης υπεύθυνος «Pepper Thessaloniki»)

Το τεστ είναι ακριβό. Πιστεύω θα έπρεπε να διανέμεται δωρεάν. Το μέτρο δεν είναι καλό, αλλά αν ισχύσει, θέλουμε μεικτά μαγαζιά.
(Βιργινία, εργαζόμενη «Mikel Cafe»)

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να βρει άλλα μέτρα για να εντείνει τους εμβολιασμούς. Το μέτρο αν γίνει υποχρεωτικό, τότε οι καταστηματάρχες θα επιλέξουν το «μεικτό» μοντέλο. «Μεικτό γιατί αλλιώς θα σε τιμωρήσει το πελατολόγιο. Θα τους χάσεις».  Είναι αδύνατον οι έλεγχοι να γίνονται από τα καταστήματα.
(Δημήτριος Τζέρμιας, ιδιοκτήτης – Σωτήρης Τσιρώνης υπεύθυνος «Φουλ του Μεζέ»)

Είναι εκβιαστικό το μέτρο για τους καταστηματάρχες. Σαν επιχείρηση μας συμφέρει να είναι εμβολιασμένοι όλοι γιατί έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να καλύψουμε τον εσωτερικό χώρο κατά 85%. Είμαι λίγο διχασμένη σε αυτό το θέμα.
(Λένα Τζίτζικα ιδιοκτήτρια «Lena’s Bistro»)

Εμείς σαν ιρλανδικό μαγαζί και κουλτούρα είμαστε friendly σε όλους. Δε θέλουμε το διαχωρισμό. Πιστεύω πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να το ξανασκεφτεί και να βρει έναν άλλο τρόπο ή να επιλέξει τον καθολικό εμβολιασμό. Αν θέλουν να εντείνουν τους εμβολιασμούς, μέσω των νέων μέτρων στην εστίαση, το κάνουν με λάθος τρόπο
(Υπεύθυνη «The Dubliner»)

Ιωάννης Φιλοκώστας- Δε μπορούν να γίνουν ελεγκτές οι καταστηματάρχες. To μέτρο χρήζει τροποποίησης.

Τις απόψεις του κόσμου της εστίασης συνόψισε ο κ. Φιλοκώστας Ιωάννης, Πρόεδρος Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπολών και καφέ-μπαρ Ν. Θεσσαλονίκης. Ο κ Φιλοκώστας απάντησε στις ερωτήσεις μας και ξεκαθάρισε πως το μέτρο χρήζει τροποποίησης.

Κύριε Φιλοκώστα πιστεύετε πως μπορεί να λειτουργήσει το μέτρο για τις μεικτές επιχειρήσεις με τα PCR τεστ;

Όχι. Όταν ο πελάτης θα χρειαστεί να κάνει το τεστ των 20 ευρώ για να πάει στην ταβέρνα να αφήσει 15 ευρώ, θα προτιμήσει 1000 φορές να μην έρθει.

Κάποιο αίτημα σας προς την κυβέρνηση να επωμίζεται το κόστος των τεστ για
παράδειγμα, έχει γίνει;

Όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις, βγαίνει μία απόφαση η οποία, μετά από λίγες μέρες τροποποιείται συνήθως. Δε γίνεται να λειτουργήσει έτσι αυτό το μέτρο. Εγώ δεν γίνεται να κάνω τον ελεγκτικό μηχανισμό. Δε θα κάνουμε τους τροχονόμους.

Και οι συνάδελφοι σας το ίδιο λένε. Είναι φαίνεται το μεγάλο θέμα της εστίασης αυτή τη στιγμή, όχι το ίδιο το μέτρο αλλά το ποιος θα το εφαρμόσει, σωστά;

Ε μα εννοείται. Δε θα γίνω ελεγκτής. Δε μου το επιτρέπει το σύνταγμα να γίνω. Δεν είναι το Covid-free ή το μη Covid-free αυτή τη στιγμή το πρόβλημά μας. Δεν έχει πρόβλημα η Λεωφ. Νίκης για παράδειγμα που τους κόψαν τα τραπέζια στο μέτωπο του δρόμου; Το 50%; Αντί να δουν πως θα βελτιώσουν αυτό το πράγμα να δουλέψει ο κόσμος, κοιτάνε πως θα δουλέψει το covid free ή μη free;

Αναφορικά με κάποιο αίτημα προς την κυβέρνηση; Τι γίνεται εκεί;

Κοιτάξτε, εμείς σαν πρωτοβάθμιο όργανο στέλνουμε υπομνήματα στην ομοσπονδία μας. Το σύστημα μας λειτουργεί ιεραρχικά. Στην πανδημία στέλναμε όταν χρειαζόταν αιτήματα και υπομνήματα και κατευθείαν στον ίδιο τον πρωθυπουργό και σε υπουργούς. Αυτή τη στιγμή ακόμα δε χρειάζεται να στείλουμε κάτι σαν πρωτοβάθμιο σωματείο εμείς στην Κυβέρνηση κάτι. Αν χρειαστεί, θα το κάνουμε.

Κάθε επιχείρηση υποχρεούται να δηλώσει αν θα είναι αμιγής ή μεικτή

Το ποσοστό ανάπτυξης της επιχείρησης για όσες επιλέξουν να ανήκουν στην Covid-free κατηγορία, θα είναι από 75% έως 85% της πληρότητας, ενώ για τους μεικτούς χώρους από το 25% έως και 75% της πληρότητας. Αυτό θα εξαρτάται από το μέγεθος του χώρου και ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας. Επιπλέον, δεν θα υπάρχει υποχρέωση στους περισσότερους αμιγείς χώρους να φορούν μάσκες οι παρευρισκόμενοι, ενώ στους μεικτούς θα φορούν.

Ρεπορτάζ:  Ιωάννης Γκουμάκης

Διαβάστε επίσης

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
30 ° C
32.3 °
26.9 °
51 %
0.9kmh
0 %
Πα
37 °
Σα
36 °
Κυ
34 °
Δε
37 °
Τρ
29 °