Θεσσαλονίκη: Tο φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα στον Θερμαϊκό

Ο μύθος λέει ότι η Φάτα Μοργκάνα ήταν, μάγισσα και ετεροθαλής αδελφή του βασιλιά Αρθούρου. Κατοικούσε σε κρυστάλλινα παλάτια και με τις μαγικές της δυνάμεις μπορούσε να εμφανίζει ψεύτικες εικόνες κάστρων που αιωρούνταν επάνω από τις ακτές, παρασύροντας τους ναυτικούς σε ναυάγια.
Γι΄ αυτόν τον λόγο,  τα πιο περίεργα φαινόμενα αντικατοπτρισμού – που συμβαίνουν και σήμερα – φέρουν το όνομά της.

Αντικείμενα που πετούν

Όταν ο αέρας που φυσά στην επιφάνεια της θάλασσας τύχει να είναι πιο κρύος από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, κάτι παράξενο συμβαίνει.
Ξαφνικά μπορούμε να παρατηρήσουμε πλοία, ψηλά τείχη, περιοχές ακόμα και οροσειρές, ή  πόλεις και τοπία να ίπτανται επάνω από τον ορίζοντα, εκεί όπου η θάλασσα συναντά τον ουρανό.
Το φαινόμενο αυτό είναι ένα παράξενο παιχνίδισμα της ατμόσφαιρας.
Έτσι, ένα στρώμα ζεστού αέρα «κάθεται» πάνω από ένα στρώμα κρύου αέρα, δημιουργώντας ένα κατακόρυφα αντεστραμμένο είδωλο, επί του οποίου φαίνεται να αιωρείται το απομακρυσμένο αντικείμενο. Λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας έχουμε και διαφορετικό δείκτη διαθλάσεως με αποτέλεσμα το φως να διαδίδεται καμπυλόγραμμα.
Στην περίπτωσή μας, διακρίνεται να αιωρείται μέσα στον Θερμαϊκό κόλπο της Θεσσαλονίκης η περιοχή του μικρού εμβόλου στο καραμπουρνάκι, ανατολικά της πόλης.
Το φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα στον Θερμαϊκό. Φωτογραφία Τάσος Σχίζας
Η «Φάτα Μοργκάνα» υπάγεται στους ανώτερους αντικατοπτρισμούς (superior mirage), που διακρίνονται από τους πιο συνηθισμένους κατώτερους αντικατοπτρισμούς (inferior mirage), οι οποίοι δημιουργούν την οφθαλμαπάτη μακρινών νερόλακκων στην έρημο και «υγρού οδοστρώματος» στους πολύ ζεστούς δρόμους.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Τάσος Σχίζας

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως