Θεσσαλονίκη: Τοξικό φυτοπλαγκτόν απειλεί μύδια του Θερμαϊκού

Κλειστές παραμένουν εδώ και περίπου ένα μήνα πολλές αλιευτικές ζώνες μυδιών στο Θερμαϊκό κόλπο, στη Θεσσαλονίκη. Αιτία για την προσωρινή απαγόρευση στην αλίευση και διακίνηση της τοπικής παραγωγής, είναι βιοσυσσώρευση θαλάσσιων βιοτοξινών στη σάρκα των οστρακοειδών, από την εκδήλωση του φαινομένου της ανάπτυξης τοξικού φυτοπλαγκτόν στα νερά του παράκτιου μετώπου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, με το σταγονόμετρο τροφοδοτείται το τελευταίο διάστημα η αγορά με μύδια του Θερμαϊκού κόλπου, καθώς το εθνικό εργαστήριο αναφοράς θαλάσσιων βιοτοξινών, άναψε κόκκινο σε κάποιες ζώνες αλίευσης τους. Οι συγκεκριμένες βιοτοξίνες αν περάσουν στον ανθρώπινο οργανισμό εκδηλώνονται συνήθως σαν οξεία γαστρεντερίτιδα, ενώ σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρότερες.

Το φαινόμενο αναμένεται να υποχωρήσει μόλις ανέβει η θερμοκρασία. Η επίπτωσή του όμως είναι, ήδη, ορατή σε πολλούς μυδοκαλλιεργητές. Οι κλειστές αλιευτικές ζώνες αντιπροσωπεύουν περί το 60%-70% της τοπικής παραγωγής, ενώ από την απαγόρευση επηρεάζονται γύρω στις 200 οικογένειες. Η ετήσια παραγωγή του Θερμαϊκού Κόλπου είναι περίπου 30.000 τόνοι εκ των οποίων το 90% εξάγεται, με έσοδα περίπου 15 – 20 εκατ. ευρώ. Βασικοί πελάτες για τα μύδια του Θερμαϊκού είναι οι αγορές της Ιταλίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ισπανίας.


Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 | Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως