Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε η απόσπαση των αρχαίων του Μετρό στο Σταθμό Βενιζέλου

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης τα δύο πρώτα δρομολόγια μεταφοράς των αρχαίων του σταθμού του Μετρό στη Βενιζέλου μετά το πράσινο φως για την απόσπαση και επανατοποθέτησή τους από το ΣτΕ. Συνολικά περίπου 30 παλέτες με αρχαία, τα οποία αποτελούν τμήματα αρχαίου δαπέδου, τυλιγμένα σε ειδικό νάιλον προστασίας μεταφέρθηκαν στην αποθήκη του Μετρό στο Καλοχώρι όπου φυλάσσονται οι σημαντικότερες αρχαιότερες του έργου, βάζοντας ουσιαστικά τέλος σε μια πολύχρονη διαμάχη για την τύχη τους (διατήρηση κατά χώρα ή μετακίνηση και επαντοποθέτηση) η οποία δίχασε τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο.

Οι εργασίες απόσπασης των αρχαίων του μετρό ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει να ολοκληρωθούν εντός τεσσάρων μηνών. Όλα θα εξαρτηθούν, βέβαια, από τα υποκείμενα αρχαιολογικά ευρήματα που θα βρεθούν μετά την απόσπαση. Το χρονοδιάγραμμα θα προσαρμόζεται ανάλογα με την αξία των ευρημάτων και την τύχη τους που θα αποφασίσει η αρχαιολογική υπηρεσία, δεδομένου ότι εκτελείται παράλληλα και νέα αρχαιολογική ανασκαφή. Στόχος της Αττικό Μετρό είναι το χρονοδιάγραμμα των τεσσάρων μηνών να επισπευσθεί, αν είναι δυνατόν.

Συνολικά στο εργοτάξιο του Mετρό στη Βενιζέλου δουλεύουν για την απόσπαση 25 εξειδικευμένοι εργατοτεχνίτες ενώ τα τμήματα του Decumanus Maximus και Cardo για τα οποία ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων, αντιδρώντας πολλοί στη μεταφορά τους, αναμένεται να αποσπαστούν μέσα στο μήνα. Μέχρι τότε, μετά τα αρχαία δάπεδα (είναι τμήματα «πλατειών» και πεζοδρομίων) θα αποσπαστούν και θα βγουν ακέραια τοιχία, ορθογώνιες κατασκευές, πεσσοί – κολώνες και κομμάτια λίγο μεγαλύτερα όπως το τετράστηλο.

Πηγή ethnos.gr