THESSINTEC

Thessintec: «Πάγος» από το ΣτΕ - έκρινε ελλιπή τη ΣΜΠΕ

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για το Thess INTEC, δεν φάνηκε να ικανοποιεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) είναι ελλιπής και ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τη χλωρίδα και την πανίδα του υγρότοπου στην περιοχή που θα εγκατασταθεί, δηλαδή στην Περαία, δίπλα στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” Θεσσαλονίκης.
Η  Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) θα πρέπει να συμπληρωθεί και να ανεβεί εκ νέου σε δημόσια διαβούλευση, πράγμα που εκ των πραγμάτων τείνει να οδηγεί σε καθυστερήσεις και μάλιστα κάτω από την πίεση του χρόνου,  μιας και το έργο έχει ενταχθεί στο ταμείο ανάκαμψης και εντός του 2022 πρέπει να ολοκληρωθούν οι οριστικές μελέτες και να έχει προχωρήσει η κατασκευή των βασικών έργων υποδομής που απαιτεί ο ν. 3982/2011 περί Επιχειρηματικών Πάρκων.

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία του Τεχνολογικού Παρκου 4ης γενιάς, εντάχθηκε στο Ταμείο ανάκαμψης με το ποσό που εγκρίθηκε να αγγίζει τα  35,06 εκατ. ευρώ, μέσω του άξονα “Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας” και της δράσης “Νέα Βιομηχανικά Πάρκα” : Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και το ΤΑΙΠΕΔ.

Για να ξεκινήσει η κατασκευή του θα χρειαστεί η έγκριση από το ΣτΕ και εν συνεχεία η  έκδοση Προεδρικού Διατάγματος ενώ το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης είναι αρκετά ”σφιχτό” με τις όποιες καθυστερήσεις να απομακρύνουν την υλοποίηση του πάρκου.

Η απόφαση του ΣτΕ

Το Ε’ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι «η ΣΜΠΕ παρίσταται ελλιπής και το προτεινόμενο σχέδιο πλημμελώς αιτιολογημένο. Ως εκ τούτου, το σχέδιο δεν προτείνεται προς το παρόν νομίμως. Θα πρέπει επομένως η εν λόγω μελέτη να συμπληρωθεί προκειμένου να περιληφθεί και ο ανωτέρω παράκτιος υγρότοπος με τη χλωρίδα και πανίδα (ιδίως ορνιθοπανίδα) αυτού στα στοιχεία του περιβάλλοντος που αξιολογούνται σε σχέση με το προτεινόμενο σχέδιο (κατ’ αρχήν, βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων και εάν υπάρχει ανάγκη, βάσει ειδικότερης νέας μελέτης), να αξιολογηθούν εκ νέου οι επιπτώσεις του σχεδίου στο περιβάλλον και εν γένει ο σχεδιασμός, ειδικότερα δε η δυνατότητα υλοποίησής του, εν όλω ή εν μέρει, στην εν λόγω περιοχή με τα ίδια ή διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά. Εξάλλου, κατόπιν των ανωτέρω πρέπει να τηρηθεί εκ νέου η διαδικασία διαβούλευσης για την ΣΜΠΕ».

Όπως αναφέρεται στη σχετική γνωμοδότηση, «στη ΣΜΠΕ δεν γίνεται καμία αναφορά στον εν λόγω υγρότοπο με τα χαρακτηριστικά του, ούτε στα στοιχεία που αφορούν στην ορνιθοπανίδα της περιοχής. Επιπλέον, σε σχέση με την ορνιθοπανίδα, που κατ’ αρχήν αξιολογείται ως το σημαντικότερο στοιχείο πανίδας στην περιοχή, στη ΣΜΠΕ περιλαμβάνονται μόνο αναλυτικά στοιχεία από μελέτη της εταιρείας Fraport, που διαχειρίζεται τον γειτονικό αερολιμένα « Μακεδονία», για τα είδη και προσκρούσεις πουλιών στο εν λόγω αεροδρόμιο».

 

 

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε