Τι αλλάζει από σήμερα Παρασκευή 16/7 σε εστίαση και διασκέδαση - Όλα τα νέα μέτρα

Ένα νέο τοπίο σκιαγραφείται από σήμερα Παρασκευή 16/7 σε όλη τη χώρα, καθώς τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα της κυβέρνησης για είσοδο μόνο εμβολιασμένων σε κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες των αρχών, ως και τα τέλη του καλοκαιριού, σε όλους τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας, είτε είναι καφέ και εστιατόρια είτε συναυλιακοί χώροι, θα επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Εστίαση: Το μεγάλο κενό στους ελέγχους που μπορεί οδηγήσει σε παρατυπίες

Παράλληλα, αρχής γενομένης από σήμερα, 16 Ιουλίου, και μέχρι τις 31 Αυγούστου, ανοίγουν οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, με δικαίωμα εισόδου μόνο για εμβολιασμένους ή αναρρώσαντες από τον κορωνοϊό. Στους κλειστούς χώρους, όπου θα εισέρχονται οι πολίτες με την επίδειξη του Green Pass, επιτρέπεται πληρότητα σε ποσοστό 85%.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, κλειστοί και ανοικτοί χώροι στα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν στο εξής μόνο με καθήμενους και με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν για την εστίαση από το τέλος του lockdown.

Τα τρία νέα σήματα για την εστίαση

Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα πρέπει να εφοδιαστούν με τρία σήματα, τα οποία θα τοποθετηθούν στα μαγαζιά από σήμερα 16 Ioυλίου.

Τα τρία νέα σήματα θα τοποθετούνται στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης και θα αφορούν τους κλειστούς χώρους

Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι για τους εισερχόμενους θα γίνονται με τη νέα εφαρμογή -για iPhone και Android κινητά- «Covid Free GR» που παρουσίασε προ ημερών ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ειδικότερα, στην είσοδο του εστιατορίου, του μπαρ ή του καφέ, οι πελάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους, εκτός από την μάσκα, και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα σκανάρεται από τον υπεύθυνο του μαγαζιού μέσω της νέας εφαρμογής «COVID FREE GR». Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν και για θέατρα και κινηματογράφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Εστίαση: Προβληματισμός για τα μέτρα – Η εικόνα στη Θεσσαλονίκη

Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

To app Covid Free GR θα μπορεί να επαληθεύει ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και βεβαιώσεις από την ιστοσελίδα gov.gr.

Τρεις είναι οι ενδείξεις της εφαρμογής:

Πράσινο, όταν ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί πλήρως και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση ή έχει νοσήσει με COVID έως και 6 μήνες από το πρώτο θετικό τεστ.

Κίτρινο, που σημαίνει ότι ο πελάτης έχει αρνητικό τεστ rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών. Η κίτρινη ένδειξη θα απασχολήσει στο μέλλον, όταν οι εσωτερικοί χώροι γίνουν μικτοί.

Κόκκινο, που σημαίνει μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Να σημειωθεί ότι οι ανεμβολίαστοι πελάτες, που θα μπορούν να επισκεφθούν καταστήματα μόνο με εξωτερικούς χώρους, εάν αυτά έχουν δηλώσει μικτή λειτουργία – δηλαδή, για εμβολιασμένους και μη – θα επιβαρύνονται με το κόστος του τεστ.

Τι αποφασίστηκε για τα πανηγύρια

Την ίδια ώρα, αίρεται ο περιορισμός εμβολιαστικής κάλυψης ανά περιοχή που μέχρι σήμερα ήταν προϋπόθεση για τη διεξαγωγή πανηγυριών ανά τη χώρα, όπως δήλωσε την Τρίτη 13/7 ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας για τα νέα μέτρα στην εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στα πανηγύρια, λέγοντας συγκεκριμένα: «Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με τη λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση».

Το καλοκαίρι των… καθήμενων

Ξεχνάμε τη διασκέδαση, το χορό και τα ποτά στα όρθια, αφού το φετινό καλοκαίρι θα είναι των καθήμενων, καθώς στους χώρους ψυχαγωγίας, από τις 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες. Αποκλειστικά και μόνον εμβολιασμένοι πελάτες θα μπορούν να φιλοξενούνται στους εσωτερικούς χώρους.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα ακόλουθα:

  • -Έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.
  • -Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη.
  • -Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μικτή λειτουργία.
  • -Αθλητικοί αγώνες θα γίνονται αμιγώς με εμβολιασμένους. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και 8.000 τα κλειστά.
  • -Σε όλο τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να τους λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου, ή για το αν έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό.
  • -Όσον αφορά στα πρόστιμα, ανεξαρτήτως τετραγωνικών, μετά την υποτροπή, αφαιρείται η άδεια για 60 ημέρες.
  • -Τα πανηγύρια στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν στα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού και θα γίνονται μόνο με καθήμενους.