Τί αποκάλυψαν οι κρυμμένες περγαμηνές μέσα σε τοίχο της Αγίας Σοφίας

Πέντε περγαμηνές  βρέθηκαν κρυμμένες μέσα σε τοίχο της Αγιά Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη. Ο ιστορικός τέχνης, Selçuk Eracun, μιλώντας στο CNN Turk έκανε μία πρώτη εκτίμηση για τις φωτογραφίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας.

«Όπως μπορούμε να δούμε, δεν είναι πολύ παλιές. Όσοι πηγαίνουν να προσευχηθούν, γράφουν στίχους και τους αφήνουν. Υπάρχει μία τέτοια παράδοση».

Υπενθυμίζουμε ότι η ανακάλυψη έγινε όταν μουσουλμάνος πιστός είχε πάει στην Αγιά Σοφιά για να προσευχηθεί και παρατήρησε μία πέτρα μήκους 10 εκατοστών και πλάτους 30 εκατοστών να έχει αποκολληθεί από τοίχο. Αμέσως ενημέρωσε τις αρχές, που ανακάλυψαν κρυμμένες σε μία τσάντα πέντε περγαμηνές.

Τα ευρήματα βρίσκονται στην κατοχή της Αστυνομίας και ύστερα από εντολή της Εισαγγελίας θα εξεταστούν από την Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού, για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για ιστορικά κειμήλια.

«Οι πληροφορίες που μετέδωσαν τα μέσα ήταν λανθασμένες. Οι περγαμηνές δεν ήταν γραμμένες στα εβραϊκά. Η μία ήταν γραμμένη σε ρούνους (σ.σ. το αρχαίο αλφάβητο των βόρειων λαών της Ευρώπης) και οι άλλες στα ρουμάνικα. Μεταφράζοντας τα ρουμάνικα, το άτομο που τα έγραψε εύχεται καλή τύχη στην οικογένεια του και ονειρεύεται να ζήσει στην Αμερική. Έγραψε τις προσευχές του και τα ονόματα των παιδιών του».

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως