Τι είναι η Black Friday, πως προέκυψε η ονομασία, πότε ξεκίνησε στην Ελλάδα

Τι είναι η Black Friday, πως προέκυψε η ονομασία, πότε ξεκίνησε στην Ελλάδα

Black Friday, ονομάζεται μια Παρασκευή του έτους κατα την οποία οι επιχειρήσεις προσφέρουν τα εμπορεύματα τους  με πολύ μεγάλες εκπτώσεις. Τα περισσότερα εμπορικά  αυτή τη μέρα προγραμματίζουν και κάνουν μοναδικές προσφορές.
Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) είναι το ανεπίσημο όνομα της ημέρας που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή η τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, ημέρα η οποία έχει θεωρηθεί ως η αρχή της περιόδου των Χριστουγεννιάτικων αγορών στην χώρα από το 1952.
Στην Αμερική την Black Friday είναι σύνηθες φαινόμενο να στρατοπεδεύουν καταναλωτές έξω από καταστήματα, επιχειρώντας να εξασφαλίσουν θέση στην πρώτη γραμμή και έτσι περισσότερες πιθανότητες να βρουν αυτά που θέλουν να αγοράσουν.

Πώς προέκυψε η ονομασία Black Friday;

Κατά τον 19ο αιώνα ο όρος χρησιμοποιήθηκε αρνητικά για το μεγάλο οικονομικό κραχ το 1869, όπου επενδυτές της Νέας Υόρκης έχασαν τεράστια χρηματικά ποσά στο χρηματιστήριο.
 
Ωστόσο στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 για εμπορικούς λόγους δόθηκε στον όρο ένας θετικός χαρακτήρας. Η «Black Friday» καθιερώθηκε μετά την «Ημέρα των Ευχαριστιών» ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου.  Είναι η μέρα που τα καταστήματα της Αμερικής περιμένουν όλο τον χρόνο για να κάνουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις του έτους.
 

Το Black συμβαδίζει με τη λογική των θετικών πωλήσεων. Υπενθυμίζουμε πως τις αρχές της δεκαετίας του ’60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν χειρόγραφα. Τα λογιστήρια είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο σημείωναν τις μέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο τις μέρες με θετικό απολογισμό.
 

Πότε καθιερώθηκε η Black Friday στην Ελλάδα
 

Από τις αρχές του 21ου αιώνα έγιναν προσπάθειες από τους λιανοπωλητές με προέλευση τις Ηνωμένες Πολιτείες να εισαγάγουν την “Black Friday” σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. 
Ο θεσμός τα τελευταία χρόνια εξαπλώθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πολωνία και κάθε χρονιά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι 
Στην Ελλάδα η Black Friday εισήχθη για πρώτη φορά το 2016