Τι είναι το Computer Vision Syndrome; πόσες ώρες περνάτε την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη;

Τι είναι το Computer Vision Syndrome; πόσες ώρες περνάτε την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη;

Γράφει η Μαρία Ταρασούδη, συμπεριφορική οπτομέτρης, BSc, MSc
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επιβάλλει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablets και smartphones σχεδόν σε κάθε ηλικία. Οι περισσότεροι από εμάς εργαζόμενοι, μαθητές ή φοιτητές, περνάμε πολλές ώρες καθημερινά μπροστά σε μία μικρή ή μεγάλη οθόνη για την εργασία μας ή για να διασκεδάσουμε και να επικοινωνήσουμε με φίλους.
 
Για πολλούς από εμάς όμως ακολουθούν έντονες ενοχλήσεις με ποικίλα συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, υπερβολική δακρύρροια ή ξηροφθαλμία, βάρος στα μάτια, θολή ή διπλή όραση, ενόχληση στον αυχένα, πόνοι στους καρπούς, κόπωση και εξάντληση.
 
Για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες επιπτώσεις από την χρήση της τεχνολογίας οι ειδικοί συνιστούν να υιοθετήσουμε ορισμένους κανόνες σωστής εργονομίας. Έτσι θα μπορούμε να εργαζόμαστε στον υπολογιστή, χωρίς ανεπιθύμητα συμπτώματα και να είμαστε πιο παραγωγικοί στην εργασία μας. Δείτε τη σχετική εικόνα:  
 
Εξασφαλίστε άνετη όραση με την χρήση των κατάλληλων μέσων.
 
Συμβουλευτείτε τον οπτικό οπτομέτρη σας για να επιλέξετε από κοινού τα κατάλληλα γυαλιά ή φακούς επαφής που θα σας εξασφαλίσουν μια άνετη και καθαρή όραση. Στο εμπόριο υπάρχουν εξειδικευμένες λύσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Παράλληλα μην ξαφνιαστείτε αν σας προτείνουν μικρές αλλαγές στους βαθμούς που φοράτε. Ανάλογα με την απόσταση στην οποία δουλεύετε, μπορεί να σας συστήσουν αλλαγές στην μυωπία, την υπερμετρωπία ή την πρεσβυωπία σας.
 
Προφυλάξτε τα μάτια σας με τα κατάλληλα φίλτρα
 
Είναι πλέον αποδεδειγμένο από πλήθος νέων ερευνών πως το μπλε φως που εκπέμπεται από τις καινούριες επίπεδες οθόνες, όπως και από τον φωτισμό τύπου LED, μπορεί να αποδειχθεί εξίσου βλαβερό όσο η υπεριώδης ακτινοβολία (γνωστή σε όλους μας ως UV). Η απορρόφηση αυτής της βλαβερής ακτινοβολίας λειτουργεί συσσωρευτικά για τον οργανισμό και κατηγορείται για μόνιμες βλάβες στον ευαίσθητο αμφιβλιστροειδή χιτώνα των ματιών μας αλλά και για διαταραχές στον μεταβολισμό μας, ακόμα και στον ρύθμιση του ύπνου μας!
 
Την απαραίτητη προστασία από το βλαβερό μπλέ φως μας παρέχουν τα ειδικά γυαλιά με το αντίστοιχο φίλτρο που θα σας προτείνει ο οπτικός οπτομέτρης σας.
 
 
Μήπως η αιτία είναι διαφορετική;
 
Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να κρύβεται κάποια δυσλειτουργία στον τρόπο που λειτουργούν τα μάτια όταν κοιτούν κοντά με αποτέλεσμα η εικόνα να εμφανίζει διακυμάνσεις και να φαίνεται άλλοτε καθαρά και άλλοτε θολή ή μπερδεμένη. Για να γίνει διαφοροδιάγνωση προτείνουμε να γίνει αναλυτική αξιολόγηση της διόφθαλμης όρασης και των οπτικών δεξιοτήτων από οπτομέτρη με την κατάλληλη εξειδίκευση. Αν τελικά το πρόβλημα οφείλεται σε αυτή την αιτία, τότε η λύση μπορεί να περιλαμβάνει ειδικά γυαλιά ή κάποιο πρόγραμμα ασκήσεων (Vision Therapy / Vision Training) με σκοπό την εκπαίδευση της όρασης.
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα 
 
 
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε