«Τι έτρωγαν οι Βυζαντινοί»- Χρήστος Μότσιας | Βιβλιοπαρουσίαση

«Τι έτρωγαν οι Βυζαντινοί»- Χρήστος Μότσιας, Βιβλιοπαρουσίαση της Λεύκης Σαραντινού

Η κομψή, ευκολοδιάβαστη και μικρή σε μέγεθος μελέτη του Χρήστου ΜότσιαΤι έτρωγαν οι Βυζαντινοί” αποτελεί την καλύτερη αναγνωστική επιλογή για όσους επιθυμούν να πλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των Βυζαντινών.

Μπορεί να είναι μικρή μεν σε μέγεθος, δύσκολα όμως θα μπορούσε να είναι πιο πλήρης. Δεν αφήνει κυριολεκτικά κάθε πτυχή που να σχετίζεται με τη διατροφή χωρίς να αναφερθεί σε αυτήν, ύστερα από επισταμένη έρευνα των πηγών, τις οποίες παραθέτει σχολαστικά, τόσο ως βιβλιογραφία στο τέλος, όσο και πολυάριθμα αποσπάσματά τους εμβόλιμα στο σώμα του κειμένου.

Μενού και…διατροφικός ονειροκρίτης

Λαχανικά, φρούτα, όσπρια, οίνος, κρεατικά, είδη ψωμιού, πουλερικά και αναψυκτικά των Βυζαντινών, ακόμη και τα οικιακά σκεύη, όλα αναλύονται και εξετάζονται λεπτομερώς. Ο Χ.Μ. μας παραθέτει επίσης τα τρόφιμα τα οποία ήταν άγνωστα στους Βυζαντινούς όπως η ζάχαρη, το καλαμπόκι, η ντομάτα, το καρπούζι κ.α.

Συν τοις άλλοις, ο συγγραφέας μας δίνει πολλές πληροφορίες σχετικά με τα σπίτια των Βυζαντινών, τις αγορές τους και την οικονομία τους. Η πιο παράξενη και αξιοπρόσεκτη πληροφορία αφορά τον… διατροφικό ονειροκρίτη, ο οποίος περιλαμβάνει αρκετά τρόφιμα και τι σήμαιναν αυτά αν τα έβλεπε κάποιος στον ύπνο του.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί, το δίχως άλλο, μία σημαντική συμβολή σχετικά με την κοινωνική ιστορία και την καθημερινότητα των Βυζαντινών, προορισμένη για να διαβαστεί από τον καθένα από εμάς και να τον αφήσει πλουσιότερο σε γνώσεις.

Στοιχεία βιβλίου

Tίτλος:”Τί έτρωγαν οι Βυζαντινοί”
Συγγραφέας:Χρήστος Μότσιας
Εκδόσεις: Κάκτος
ISBN: 978-960-352-513-4
Διαστάσεις:14×21
Αριθμός Σελίδων:224
Βιβλιοδεσία:Χαρτόδετο

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως