Τι κρύβει η επανεμφάνιση Τσιόδρα

Μπορεί οι πολίτες της Ελλάδας να έχουν ξεκινήσει από το πρωί της Παρασκευής 14/5 να απολαμβάνουν την… ελευθερία τους καθώς πλέον μετακινούνται για όλες τις δραστηριότητες χωρίς τη χρήση SMS, ωστόσο, η πανδημία είναι ακόμη εδώ και μάλιστα φαίνεται να υπάρχει αναζωπύρωση σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Χθες Παρασκευή 14/5, υπήρξε επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος μιλώντας στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμωξιολόγων, τόνισε μεταξύ άλλων πως o κορωνοϊός είναι εδώ και θα μείνει.

Kατά την παρέμβασή του -κάτι που έγινε διαδικτυακά και τον ίδιο να μην βγάζει ούτε δευτερόλεπτο την μάσκα του- αναφέρθηκε στα κρίσιμα στοιχεία της πανδημίας, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις μεταλλάξεις και μίλησε για την «επιτήρηση» που θα υπάρξει το επόμενο διάστημα με νέα εργαλεία όπως είπε.

Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις άγνωστες παραμέτρους, οι τρεις προβλέψεις για την πανδημία είναι οι ακόλουθες:

  • Είναι απαραίτητη η ποιοτική επιτήρηση με νέα εργαλεία,
  • Η ανοσία θα είναι και φυσική – εκτός από τα εμβόλια- και πιθανόν μακράς διαρκείας, ενώ
  • Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσουν η εξέλιξη ιού, οι μεταλλάξεις.
  • Η πορεία της πανδημίας – Πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι «η αρχική επιδημία έγινε πανδημία σαν αποτέλεσμα τεράστιων ελλειμμάτων» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να είμαστε περισσότερο έτοιμοι στο μέλλον».

Παράλληλα σημείωσε ότι σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων στην χώρα μας είναι τα 39 έτη δίνοντας το παράδειγμα της Αιτωλοακαρνανίας με τις ηλικίες 20-39 και 45-49 να είναι πρώτες στην λίστα.

Καμπανάκι για τις μεταλλάξεις

Τέλος, αναφορικά με τις μεταλλάξεις σημείωσε ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα και την παθογονικότητα, μειώνουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημόσιας υγείας ή ακόμη και την αξιοπιστία των διαθέσιμων τεστ, εμβολίων και φαρμάκων, ενώ σύντομα θα μας απασχολήσει και μια νέα μετάλλαξη η οποία έχει εντοπιστεί μεταξύ άλλων εντοπιστεί σε Ελβετία. Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία.

Ακόμα, εξήγησε πως το Rt στην Θεσσαλονίκη είναι στο 0.87, στη Βόρεια Ελλάδα συνολικά στο 0.74, ενώ στην επικράτεια είναι στο 0.86.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως