{ Life }

Τι συνέβη σαν σήμερα 11 Μαρτίου

τορπιλοβόλο Πάνορμος


Κατηγορίες: Αυτό το ξέρατε;

Τι συνέβη σαν σήμερα 11 ΜαρτίουΣτις 11 Μαρτίου του 1928, ημέρα Κυριακή και ώρα 19:15 το τορπιλοβόλο Πάνορμος προσάραξε σε ύφαλο στην βορειοανατολική Άκρα Τούρλος της Αίγινας

Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν στις 11 Μαρτίου όπως τα κατέγραψε η βικιπαιδεια

222 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ηλιογάβαλος και η μητέρα του, Ιουλία Σοαιμιά, δολοφονούνται από τους Πραιτωριανούς κατά τη διάρκεια εξέγερσης. Τα ακρωτηριασμένα σώματά τους σύρονται στους δρόμους της Ρώμης προτού ριχτούν στον Τίβερη.
 
1702 - Εκδίδεται η Daily Courant, η πρώτη καθημερινή εφημερίδα της Αγγλίας.
 
1818 - Εκδίδεται το μυθιστόρημα Φρανκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας της Μαίρης Σέλλεϋ.

1851 - Λαμβάνει χώρα στη Βενετία η πρώτη παράσταση του Ριγκολέττο του Τζουζέπε Βέρντι.
 
1867 - Λαμβάνει χώρα στο Παρίσι η πρώτη παράσταση του Δον Κάρλος του Τζουζέπε Βέρντι.

1917 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βαγδάτη πέφτει στις αγγλο-ινδικές δυνάμεις.

1928 - Στις 11 Μαρτίου του 1928, ημέρα Κυριακή και ώρα 19:15 το τορπιλοβόλο Πάνορμος προσάραξε σε ύφαλο στην βορειοανατολική Άκρα Τούρλος της Αίγινας με συνέπεια ν΄ ακολουθήσει η βύθισή του, χωρίς όμως ανθρώπινη απώλεια.Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του τότε Υπουργείου Ναυτικών αλλά και άλλων μαρτυριών, το Τ/Β Πάνορμος έχοντας προηγουμένως αποβιβάσει στον Πόρο μαθητές της εκεί Σχολής Δοκίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, μετά την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού τους πλου, για τον οποίο είχε διατεθεί, απέπλευσε απογευματινές ώρες για Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Κατά τον επανάπλου, και επικρατούντων νοτιοανατολικών ανέμων (σοροκάδα) ο κυβερνήτης πλωτάρχης Δούκας επέλεξε ν' ακολουθήσει πορεία ανατολικά της Αίγινας. Στις 19:15 ώρα παραπλέοντας εγγύτατα την υφαλοβριθή Άκρα Τούρλος, προσέκρουσε σε ύφαλο με συνέπεια όλο το πρωραίο υπόφραγμα του σκάφους να κατακλυστεί με ύδατα, σχεδόν αμέσως. Στην τότε έκδηλη ανησυχία και σύγχυση του πληρώματος φέρεται ο κυβερνήτης (κατά πληροφορίες εκ του πληρώματος) να τράβηξε το υπηρεσιακό του όπλο απειλώντας «Όλοι στις θέσεις σας. Θα πέσει νεκρός όποιος κινηθεί.» Ακολούθως έδωσε εντολή για επικοινωνία με Υπουργείο, ή ναύσταθμο. Τούτο όμως μη δυνάμενο εφικτό λόγω της κατάκλυσης του χώρου τόσο του ασυρμάτου, όσο και του μηχανοστασίου, το σήμα κινδύνου άρχισε να εκπέμπεται δια του οπτικού.
 
Τούτο αντελήφθη, μιάμιση ώρα αργότερα, τελείως τυχαία και παρά το ασθενές πλέον εκπεμπόμενο φως ο πλοίαρχος του ΒΝ Οικονομόπουλος ευρισκόμενος σε κάποιο ύψωμα της νήσου, ο οποίος και έσπευσε στη πόλη απ΄ όπου και τηλεγράφησε σχετικά στο Υπουργείο. Το τελευταίο με τη σειρά του δια του τότε ασυρμάτου του Βοτανικού κάλεσε πάντα παραπλέοντα πλοία να σπεύσουν προς διάσωση του Πάνορμος ενώ κινητοποίησε και σκάφη από τον ναύσταθμο.
 
Πρώτο πλοίο που έλαβε το σήμα και έσπευσε στην περιοχή της προσάραξης ήταν το επιβατηγό ατμόπλοιο "Σπάρτη" που εκτελούσε ακτοπλοϊκή συγκοινωνία Πειραιά - Κυκλάδες και επέστρεφε Πειραιά. Προσεγγίζοντας η σωσίβια λέμβος του "Σπάρτη" το ημιβυθισμένο "Πάνορμο" διεπιστώθη ότι επ΄ αυτού παρέμεναν ακόμα ο κυβερνήτης Δούκας και ο ύπαρχος Μπουντούρης, ενώ το πλήρωμα είχε διεκπεραιωθεί ασφαλώς στην ακτή από αλιευτικά σκάφη της περιοχής. Μόλις επιβιβάστηκε ο ύπαρχος στη σωσίβια λέμβο ακούστηκε ένας πυροβολισμός. Ο κυβερνήτης μένοντας τελευταίος είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει στρέφοντας το όπλο του στο στήθος του. Αιμόφυρτος μεταφέρθηκε επί του Σπάρτη όπου στη συνέχεια με "πάση δυνάμει" τις μηχανές καταπλέοντας στον Πειραιά, πρώτες πρωινές ώρες διακομίσθηκε στο Ναυτικό Νοσοκομείο του Πειραιά (πρώην ρωσικό νοσοκομείο), όπου και νοσηλεύτηκε επί μακρόν.
 
1943 - Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, απελευθερώνεται η πρώτη πόλη της Ευρώπης από τις ιταλικές δυνάμεις του Άξονα, η οποία είναι η Καρδίτσα, καθιστάμενη έτσι η «πρωτεύουσα» της ελεύθερης Ελλάδας.
 
1946 - Συλλαμβάνεται από τα βρετανικά στρατεύματα ο Ρούντολφ Ες, ο πρώτος διοικητής του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς.
 
1983 - Το Πακιστάν πραγματοποιεί επιτυχημένη δοκιμή πυρηνικών όπλων.
 
1991 - Ιδρύεται και ξεκινά τη λειτουργία του το διεθνές ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο του BBC, BBC World News
 
2004 - Πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις σε αμαξοστοιχίες και σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης, που αποδίδονται σε εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις, προκαλούν το θάνατο 191 ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.460.
 
2009 - Στο Βίνεντεν της Γερμανίας, κοντά στην Στουτγκάρδη, ένας 17χρονος πρώην μαθητής του σχολείου της πόλης, σκοτώνει 12 μαθητές και καθηγητές και 3 περαστικούς στην προσπάθεια διαφυγής του. Αφού τον πυροβολεί ένας αστυνομικός, αυτοκτονεί με πυροβολισμό στο κεφάλι.
 
2011 - Σεισμός και τσουνάμι στο Σεντάι της Ιαπωνίας, με απολογισμό 15.365 νεκρούς, 5.363 τραυματίες και 8.206 αγνοούμενους.
Με πληροφορίες από τη wikipedia

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ