{ Life }

Τι συνέβη σαν σήμερα 20 Φεβρουαρίου - Ναυμαχία της Πάτρας (1822)


Κατηγορίες: Αυτό το ξέρατε;

Τι συνέβη σαν σήμερα 20 Φεβρουαρίου - Ναυμαχία της Πάτρας (1822)Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν στις 20 Φεβρουαρίου όπως τα κατέγραψε η βικιπαιδεια
 
1816 - Η όπερα του Τζοακίνο Ροσσίνι Ο Κουρέας της Σεβίλλης κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Αρτζεντίνα στη Ρώμη.
 
1822 - Ναυμαχία της Πάτρας (1822) Ελληνικά πλοία από τα Ψαρά, την Ύδρα και τις Σπέτσες νικούν τον οθωμανικό στόλο στη Ναυμαχία της Πάτρας. - Οι προύχοντες και οι Φιλικοί θεωρούσαν σημαντική τη συμμετοχή του στόλου των νησιών στην Επανάσταση του 1821, γιατί τα παραθαλάσσια φρούρια της Πελοποννήσου κινδύνευαν ανά πάσα στιγμή από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Τα τρία νησιά, Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρά, σχημάτισαν το στόλο εξήντατριών ελληνικών πλοίων, ο οποίος γι? αυτό το λόγο ονομάστηκε «Τρινήσιος». Τα πλοία ήταν μικρά εμπορικά, ενώ στον αντίποδα τα οθωμανικά ήταν μεγάλα, ακριβά αλλά και γερασμένα. Το στόλο διοικούσαν ο Ανδρέας Μιαούλης, o Νικολής Αποστόλης και ο Γκίκας Τσούπας. Οι Έλληνες δεν έκαναν επίθεση κατά μέτωπο, αλλά συνήθιζαν να παρενοχλούν τα εχθρικά πλοία, με σκοπό να παρεμποδίζουν τις κινήσεις του εχθρού και όχι να του επιτίθενται. Όμως τον Ιανουάριο του 1822, όταν ο Καρά Πεπέ Αλή με 72 καράβια κατευθύνθηκε στο λιμάνι της Πάτρας και αποβίβασαν 4.000 άντρες, ο Ανδρέας Μιαούλης πήρε την τολμηρή απόφαση για πρώτη φορά ο ελληνικός στόλος να αντιμετωπίσει τον εχθρό κατά παράταξη. Γι? αυτό το λόγο τα ελληνικά πλοία έφτασαν στο λιμάνι της Πάτρας στις 20 Φεβρουαρίου του 1822 και άρχισαν να κανονιοβολούν εναντίον του τούρκικου στόλου στον οποίο είχαν προστεθεί άλλα 36 εχθρικά πλοία. Οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες και η θάλασσα ήταν φουρτουνιασμένη. Η ναυμαχία ήταν σκληρή και κράτησε πεντέμισι ώρες. Τελικά οι Έλληνες κατάφεραν να καταστρέψουν σχεδόν ολοκληρωτικά μία φρεγάτα και άλλα πλοία του εχθρού υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Έτσι οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να διαφύγουν πανικόβλητοι στη Ζάκυνθο. Το αποτέλεσμα αυτό ανέβασε το ηθικό των Ελλήνων και κατάλαβαν ότι μπορούν να επιτεθούν και να αντιμετωπίσουν τον εχθρό κατά παράταξη.
 
1872 - Ανοίγει το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.
 
1913 - Έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της Καμπέρα στην Αυστραλία.
 
1933 - Ο Αδόλφος Χίτλερ πραγματοποιεί μυστική συνάντηση με Γερμανούς βιομηχάνους με σκοπό τη χρηματοδότηση της επικείμενης προεκλογικής εκστρατείας του Ναζιστικού κόμματος.
 
1962 - Πρόγραμμα Μέρκιουρι: ο Τζον Γκλεν γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη, πραγματοποιώντας τρεις περιστροφές σε 4 ώρες και 55 λεπτά.
 
1965 - Το Ρέιντζερ 8 συντρίβεται στη Σελήνη μετά από μία επιτυχημένη αποστολή φωτογράφησης πιθανών σημείων προσεδάφισης για τους αστροναύτες του προγράμματος Απόλλων.
 
1968 - Σε σωρούς ερειπίων μετατρέπονται όλα σχεδόν τα σπίτια του Αγίου Ευστρατίου, ο οποίος ισοπεδώνεται από καταστρεπτικό σεισμό. Οι νεκροί φτάνουν τους 20 και οι τραυματίες τους 18, ενώ άστεγες μένουν και οι 220 οικογένειες του νησιού. Η εικόνα της ολοκληρωτικής καταστροφής συμπληρώνεται από τα 5.000 νεκρά αιγοπρόβατα και τα 400 βοοειδή, που επίσης θάβονται στα ερείπια.
 
1979 - Σεισμός στην Ινδονησία δημιουργεί ρωγμές σε ηφαιστειακό κρατήρα και απελευθερώνει δηλητηριώδη αέρια σκοτώνοντας 149 χωρικούς στην κεντρική Ιάβα.
Με πληροφορίες από τη wikipedia

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ