14.5 C
Thessaloniki
17.2 C
Athens

Time Magazine: Το πικρό «tweet εξώφυλλο» που αντικατοπτρίζει την διχασμένη κοινωνία των ΗΠΑ (βίντεο)

Η ανάρτηση του περιοδικού στο Twitter

Με μία ανάρτηση στο Twitter όπου παρουσιάζεται ουσιαστικά ένα «ζωντανό» αφιερωματικό εξώφυλλο, που αντικατοπτρίζει την σκληρή πραγματικότητα της διχασμένης αμερικανικής κοινωνίας, οι Times συνοψίζουν την κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
 
Το οβάλ γραφείο του Προέδρου στον Λευκό Οίκο είναι σε κακή κατάσταση, με στοίβες από έγγραφα σκορπισμένα παντού, γραμμένα συνθήματα στο γραφείο και στις κουρτίνες (όπου διαφαίνονται τα πρώτα γράμματα του ονόματος του Τραμπ) και τον νέο Πρόεδρο να κοιτάζει προβληματισμένος έξω από το παράθυρο του γραφείου, όπου αχνοφαίνονται οι αντανακλάσεις από τις φωτιές.
 
Σε ένα εκτεταμένο άρθρο για το τί μέλλει γενέσθαι από την επομένη μέρα της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου, οι Times γράφουν τα εξής:
 
“…Ο Μπάιντεν οδηγεί τώρα μια χώρα διαιρεμένη μεταξύ Αμερικανών που πιστεύουν σε γεγονότα και Αμερικανών που δεν τα εμπιστεύονται, μεταξύ εκείνων που θέλουν μια πολυφυλετική Δημοκρατία και εκείνων που επιδιώκουν να ακυρώσουν τις μη λευκές ψήφους, μεταξύ εκείνων με πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς και εκείνων που πιστεύουν μόνο στον Τραμπ.
 
Μια δημοκρατία είναι τόσο ισχυρή όσο η πίστη των συμμετεχόντων. Τουλάχιστον, αυτή η πίστη πρέπει να βασίζεται σε κάποια έννοια της κοινής πραγματικότητας, την προθυμία να συμφωνήσεις ή να διαφωνήσεις σύμφωνα με τους νόμους που ορίζονται από το Σύνταγμα. Την αυγή της προεδρίας του Μπάιντεν, όταν εκατομμύρια Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι  οι εκλογές έχουν κλαπεί, και χιλιάδες στράφηκαν στη βία για να «σταματήσουν την κλοπή», ακόμη και αυτό το απλό θεμέλιο φαίνεται ασταθές.
 
Ο Μπάιντεν επιδιώκει να ενώσει μια χώρα της οποίας οι διαφορές δεν είναι πολιτικές αλλά επιστημολογικές. «Οι άνθρωποι που πιστεύουν ακόμα ότι οι εκλογές έχουν κλαπεί και ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι νόμιμος Πρόεδρος, δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να τους πούμε», λέει ο Whitney Phillips, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Syracuse. 
 
Ο ιστορικός του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, Eric Foner, λέει ότι αυτή τη στιγμή του θυμίζει κάτι λιγότερο από την αρχή της τότε εμφύλιας σύγκρουσης και περισσότερο το τέλος της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης, μια αιματηρή περίοδο ένοπλης εξέγερσης και φυλετικής τρομοκρατίας.
 
Η άρνηση του Τραμπ να δεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών μοιάζει με την αφήγηση «Lost Cause», στην οποία οι λευκοί Νότιοι ρομαντικοποίησαν την ήττα τους, λέγοντας στον εαυτό τους: «Χάσαμε, αλλά ουσιαστικά, κερδίσαμε», εξηγεί ο Foner. «Όταν συμβαίνουν γεγονότα που δεν μας αρέσουν, πρέπει να βρεις κάποιον να φταίει, οπότε δοξάζεις την απώλεια. “Η αφήγηση της χαμένης αιτίας παρείχε τα συναισθηματικά θεμέλια για πάνω από έναν αιώνα λευκής- δοξασίας που διαρκεί μέχρι σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι μερικοί από τους εισβολείς στο Καπιτώλιο κυμάτιζαν συνομόσπονδιακές σημαίες”.
 
Η πολιορκία στο Καπιτώλιο μπορεί να είναι η αρχή μιας παρόμοιας περιόδου διαίρεσης που οξύνεται από την αυταπάτη. Το πώς θα χειρίστεί ο Μπάιντεν την κατάσταση, θα βοηθήσει στον προσδιορισμό της κληρονομιάς του. Η προσπάθεια ένωσης ενός έθνους τόσο “σπασμένου” μπορεί να είναι πέρα ​​από τις δυνάμεις οποιουδήποτε Αμερικανού Προέδρου…”
 
(φωτογραφία αρχείου)
Πηγή: Times

 
 

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
few clouds
14.2 ° C
15.6 °
12.8 °
47 %
6.7kmh
20 %
Σα
14 °
Κυ
9 °
Δε
13 °
Τρ
10 °
Τε
9 °