πρατήριο καυσίμων

Την Τρίτη του Πάσχα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων

Την Τρίτη του Πάσχα Εβδομάδα θα ανοίξει τελικά η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, αν και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι τεχνικά έτοιμο να θέσει σε λειτουργία την πλατφόρμα, θα την αναβάλει για μετά το Πάσχα λόγω των τραπεζιών αργιών, καθώς ακόμα και αν υποβληθούν οι αιτήσεις των δικαιούχων, δε θα είναι η δυνατή η έκδοση της ψηφιακής κάρτας (voucher).

Πως θα υποβάλλεται το αίτημα

Σημειώνεται ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα είναι ιδιαιτέρα απλή.

Ο δικαιούχος αφού αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet, θα εισέρχεται στην εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη στο gov.gr και θα αιτείται είτε τη έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού σε αυτήν είτε την πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό.

Ο αιτών θα συμπληρώνει και θα επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας και ειδικότερα τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του.

Για την επαλήθευση των στοιχείων του, το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής θα διαλειτουργεί με το Φορολογικό Μητρώο και το Μητρώο Αυτοκινήτων της ΑΑΔΕ για τον έλεγχο της ιδιοκτησίας ιδιωτικληγς χρήσης οχήματος και μοτοσικλέτας, ασφάλισης και πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης του δικαιούχου και εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, θα διαβιβάζονται στην τράπεζα τα στοιχεία του δικαιούχου και ιδίως το όνομα, το επώνυμο, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, τα οποία είναι απαραίτητα για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας.

Στη συνέχεια, θα πιστώνεται το χρηματικό ποσό στην πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων, ενώ δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τροπολογία που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, για όσους κάνουν χρήση της ψηφιακής προπληωμένης κάρτας προβλέπεται bonus έως και 5 ευρώ στην επιδότηση καυσίμων.

Δικαιούχοι και ύψος επιδότησης

Δικαιούχοι της επιδότησης για τη βενζίνη είναι κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ, προς κάλυψη μέρους του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.

Η οικονομική ενίσχυση για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου θα ανέλθει συνολικά στα εξής ποσά:

  1. 50 ευρώ για δικαιούχους – ιδιοκτήτες οχημάτων (πλην μοτοσυκλετών –μοτοποδηλάτων) με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
  2. 40 ευρώ για δικαιούχους- ιδιοκτήτες οχημάτων (πλην μοτοσυκλετών –μοτοποδηλάτων) με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,
  3. 35 ευρώ για δικαιούχους – ιδιοκτήτες μοτοσικλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και
  4. 30 ευρώ για δικαιούχους – ιδιοκτήτες μοτοσικλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, κάθε όχημα και μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει και την πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Σημειώνεται δε ότι κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα -μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Σχετικά με την ψηφιακή χρεωστική κάρτα που θα εκδοθεί, θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως την 31η.7.2022 και μετά το πέρας αυτής, θα καταργηθεί. Εναπομείναν υπόλοιπο αυτού επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται ο χρόνος έναρξης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος, ενώ με την ην ίδια απόφαση μπορεί να προσαυξάνεται το ποσό της ενίσχυσης έως και 5 ευρώ για δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε επίσης:

Καταβάλλεται σήμερα 20/4 η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως