Το 10ο γιαννιjazz Open Air Party είναι «φρέσκο», είναι δωρεάν και απευθύνεται σε όλους

Το γιαννιjazz Open Air Party, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, επιστρέφει ανανεωμένο και παρουσιάζει την 10η και επετειακή διοργάνωσή του με πλούσιο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους.

Ζωντανή μουσική, παιδικά εργαστήρια, θεματικοί παιχνιδότοποι, μαθήματα, εκθέσεις, προβολές ταινιών, μπαζάρ και πολλές δράσεις ακόμα, για μικρούς και μεγάλους με δωρεάν συμμετοχή για το κοινό, στη μεγαλύτερη καλοκαιρινή γιορτή των Γιαννιτσών από τις 22 ως τις 26 Ιουνίου, στο πάρκο του Άη Γιώργη με δωρεάν είσοδο. 

No description available.

Το γιαννιjazz Open Air Party διοργανώνεται κάθε χρόνο το τελευταίο ΠΣΚ του Ιουνίου και πλέον αποτελεί θεσμό για τα Γιαννιτσά και το μεγάλο καλοκαιρινό πάρτι της πόλης τους.

Ο Θανάσης Ξιούφης, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος των γιαννιjazz μίλησε αποκλειστικά στο CityPortal για τον σύλλογο, το φεστιβάλ και τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να χάσουμε την μεγάλη επετειακή έκδοσή του.

-Πες μας λίγα λόγια για τους Γιαννιjazz, πώς ξεκίνησε η ιδέα;

Οι γιαννιjazz ξεκίνησαν ως μια παρέα που αγαπά τη μουσική και θέλει να ακούει ζωντανή μουσική στην πόλη της. Αρχικά διοργανώναμε ζωντανές εμφανίσεις σε μαγαζιά γιατί ουσιαστικά είχαμε βαρεθεί να μη συμβαίνει τίποτα στην πόλη μας. Μέχρι τότε δεν είχαμε καμία εμπειρία από διοργάνωση παρά μόνο σαν θεατές. Φέρναμε στα Γιαννιτσά καλλιτέχνες που υπό άλλες δεν θα έπαιζαν ποτέ εδώ, με μουσικές όπως jazz, rock ή balkan.

Η παρέα των γιαννιjazz σιγά σιγά άρχισε να μεγαλώνει και το 2010 έγινε πολιτιστικός σύλλογος και διοργανώθηκε το πρώτο Open Air Party στην πλατεία του Άη Γιώργη. Ένα αυτοσχέδιο πάρτι με κουτάκια μπύρες και dj set, 2-3 ώρες. Αυτή ήταν η αρχή. Το 2ο Open Air έγινε με ζωντανή μουσική ενώ την τρίτη χρονιά μπήκαν στο πλάνο και τα παιδιά, γιατί εφόσον γινόταν σε πάρκο οφείλαμε να τα λάβουμε υπόψη μας, ούτως ή άλλως το πάρκο ανήκει κατ’ αρχήν στα παιδιά. Όταν ξεκινήσαμε ήμασταν μια παρέα 5-6 ατόμων και σήμερα αριθμούμε πάνω από 100 ενεργά μέλη. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

No description available.

-Πώς προέκυψε το όνομα γιαννιjazz;

Το όνομα είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Προέρχεται από τις λέξεις Γιαννιτσά και τζαζ. Το τζαζ όμως με διττή έννοια: αναφέρεται φυσικά στη μουσική μιας και είναι μεγάλο κομμάτι μας αλλά και τη φράση «είσαι τζαζ», που χρησιμοποιείται συχνά στα Γιαννιτσά .Τζαζ όπως λέμε δηλαδή… αλλιώς.

-Πώς αντιμετώπισε η τοπική κοινωνία το φεστιβάλ;

Πολύ θετικά. Η τοπική κοινωνία το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή και το περιμένει πως και πως. Το ζητάει ο κόσμος και η κοινότητα το στηρίζει έμπρακτα. Φέτος σκέψου θα είμαστε γύρω στους 80 εθελοντές μόνο για το φεστιβάλ.

No description available.

-Με ποιανού την υποστήριξη διοργανώνεται το φεστιβάλ;

Η μεγαλύτερη υποστήριξη του φεστιβάλ προέρχεται από τους χορηγούς, που ουσιαστικά είναι επιχειρήσεις από την τοπική κοινωνία. Πρόβλημα δεν μας δημιούργησε ποτέ κανένας φορέας, ίσα ίσα το αντίθετο, υπήρχε στήριξη. Ο Δήμος μας βοηθά πολύ καθώς δίνει τεχνικό εξοπλισμό, παραχωρεί το πάρκο και παρέχει στήριξη με ό,τι μπορεί.

– Τι άλλες δράσεις κάνουν οι γιαννιjazz όλη τη χρονιά;

Κυρίως ζωντανές εμφανίσεις σε μαγαζιά, συνεργαζόμαστε όμως και με άλλους συλλόγους. Διοργανώνουμε εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες και άλλα. Χαρακτηρισικά θυμάμαι την εκδήλωση «Από τη Γαλλία στην Ελλάδα με ποδήλατο». Μια οικογένεια Γάλλων διανύει 5.000 χιλιόμετρα με δύο ποδήλατα από τη Lille στα Γιαννιτσά. Ήρθαν και μας μίλησαν για την ιστορία τους και το ταξίδι τους.

No description available.

Επιπλέον κάθε χρόνο διοργανώνουμε το Jazzoκάζανο: επισκεπτόμαστε δηλαδή ένα «καζάνι»’ που βράζουν τσίπουρα και προσκαλούμε κάποιους μουσικούς για να διασκεδάσουμε παρέα!
No description available.

-Πώς επιλέξατε την συγκεκριμένη τοποθεσία;

Το πάρκο του Άη Γιώργη ένα κεντρικό σημείο της πόλης με εύκολη πρόσβαση για όλους. Στο πάρκο έγινε ανάπλαση το 2010 και η τοπική κοινωνία δε θα λέγαμε ακριβώς ότι το αγκάλιασε εξ αρχής γιατί προτιμούσε το παλιό. Έτσι εμείς αποφασίσαμε να το αξιοποιήσουμε και με αυτό τον τρόπο νομίζω συυμβάλλαμε στο να το αγαπήσει ο κόσμος λίγο παραπάνω.

No photo description available.

-Με τι κριτήρια επιλέγετε τους καλλιτέχνες που θα παίξουν;

Να μας αρέσουν (γέλια). Πέρα από την πλάκα, θέλουμε να φέρνουμε καλλιτέχνες οι οποίοι κατ’ αρχήν έχουν κάτι να πουν. Επίσης προσπαθούμε να δώσουμε βήμα σε νέους καλλιτέχνες αλλά και σε όσους «δεν ακούγονται» όσο θα πρεπε κατά τη γνώμη μας.

-Ποιό ήταν το πιο πετυχημένο Open Air Party μέχρι τώρα;

Αυτό που θα γίνει φέτος.

May be an image of 6 people

-Ποιο είναι το όραμα των Γιαννιjazz;

Θέλουμε αρχικά να περνάμε καλά στην πόλη μας. Από κει κι έπειτα θέλουμε οι νεότεροι και τα παιδιά μας να συνηθίσουν στην ιδέα του φεστιβάλ, της μουσικής, του παιχνιδιού και της παρέας αλλά και να αναπτύξουμε το πνεύμα του εθελοντισμού. Εργαζόμαστε τόσα άτομα χωρίς οικονομικό όφελος για να φτιάξουμε κάτι όλοι μαζί, για μας, και αυτή τη λογική θέλουμε να περάσουμε και στις επόμενες γενιές.

Επιπλέον αναδεικνύονται και τα Γιαννιτσά. Μετά από 12 χρόνια, είναι χαρά μου όταν πλέον μιλάω με κόσμο ή καλλιτέχνες και μας γνωρίζουν ή μας στέλνουν από μόνοι τους μήνυμα για να συμμέτέχουν στο φεστιβάλ.

No photo description available.

-Τι να περιμένουμε να δούμε φέτος στο φεστιβάλ;

Φέτος για πρώτη φορά θα είναι 5ημερο το φεστιβάλ λόγω της επετείου των 10 χρόνων. Είναι επίσης και το πρώτο Open Air Party μετά την πανδημία, οπότε γιορτάζουμε για διπλό λόγο.

No photo description available.

Το πρόγραμμα φέτος είναι πολύ πλούσιο με πολλές συναυλίες και διάφορες παράλληλες δράσεις κυρίως για παιδιά. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και μουσικά, το φετινό line up πιστεύω είναι ένα από τα καλύτερα του φεστιβάλ μέχρι τώρα. Πέρα από τη ζωντανή μουσική, θα έχουμε από εργαστήρια, μαθήματα χορού, προβολή ταινίας, θεματικούς παιχνιδότοπους, επιτραπέζια, συζητήσεις μέχρι και κλόουν!

Επιπλέον φέτος θα λειτουργήσει διαδραστική έκθεση έργων που έγιναν από τους νέους του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Γιαννιτσών στο Εργαστήρι Κεραμικής του Κέντρου, με τίτλο: “Κοίτα με, Άκου με, Άγγιξέ με”.

Και όλα αυτά δωρεάν για όλους.

Γενικά, μετά από δυο χρόνια «αποχής», φέτος περιμένουμε να περάσουμε καλύτερα, να διασκεδάσουμε περισσότερο, να βρεθούμε με όσους χαθήκαμε και να ξαναγίνουμε λίγο… τζαζ!

-Τι να περιμένουμε από τους γιαννιjazz στο μέλλον;

Να μεγαλώσει η παρέα των γιαννιjazz και φυσικά, το 11ο Open Air Party, καλύτερο και μεγαλύτερο!

Μέχρι τότε, τα λέμε από τις 22 μέχρι τις 26 Ιούνη στο Πάρκο του Άη Γιώργη στα Γιαννιτσά. 

10th Open Air Party γιαννιjazz

 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως