Το «Μεζεδοπωλείον – Παντοπωλείον 53», δεν είναι ένα τυχαίο σημείο στη Νεάπολη. Στο νούμερο 53 της οδού Αμασείας, γωνιακό, είναι από το Μάιο του 2019 οπότε και πρωτοάνοιξε, ένα αγαπημένο σημείο συνάντησης κι αγορών για πελάτες που προέρχονται από την περιοχή κι όχι μόνο. Μέσα βρίσκουμε μια αγκαλιά προϊόντα της ελληνικής παραγωγής, αλλά και τραπεζάκια και καρέκλες μέσα κι έξω, για να καθίσουμε και να απολαύσουμε ότι μας αρέσει και σε πιάτα, σε έναν χώρο ζεστό, φιλόξενο και λίγο ρετρό, που ανακαινίστηκε το φθινόπωρο του 2020.
Το «53», άνοιξε «λιθαράκι – λιθαράκι» το Μάιο του 2019. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα παντοπωλείο που μετά την έκφραση αγάπης και την επιθυμία των πελατών του έχει βγάλει και τραπέζια. Έναν χώρο όπου κάθεσαι να απολαύσεις τις γεύσεις που προτιμάς κι όπου μπορεί την ίδια στιγμή, κάποιος άλλος πελάτης να μπει για να αγοράσει τυριά, λουκάνικα, παστά κι αλίπαστα, παστουρμά, καβουρμά, περέκ, αλοιφές ή άλλα προϊόντα. Οι ιδιοκτήτες αγαπούν τη δουλειά τους κι αυτό φαίνεται από κάθε τους λέξη κι από το μεράκι που έχουν βάλει στο χώρο τους. Για τους ίδιους, εξάλλου, «η ίδια η χώρα σου, σου δίνει τη βάση για να δημιουργήσεις». Δεν είναι τυχαίο, ότι έχουν κάνει μια πολύ καλή έρευνα, προκειμένου να σου προσφέρουν τα προϊόντα τους.
Προϊόντα ελληνικά και με όνομα
Το μενού του «53» είναι μια πολύ αντιπροσωπευτική εικόνα των προϊόντων που πωλούνται στα ράφια και τα ψυγεία του, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για γευστικούς συνδυασμούς, εφαρμοσμένους στην πράξη. «Γεύσεις Ανατολίας & Αρώματα Ελλάδος» λέει μπροστά – μπροστά ο κατάλογος κι αν ρίξεις μια καλύτερη ματιά, έτσι είναι.
Στους μεζέδες βρίσκεις φάβα Αιγαίου κίτρινη, πατάτες τσιγαριστές, μανιτάρια τηγανιά, κολοκυθοανθούς γεμιστούς όταν η εποχή το επιτρέπει, ντολμαδάκια γιαλαντζί, πίτα σφακιανή. Στα χειροποίητα αλείμματα, που κατά κύριο λόγο φτιάχνουν οι ίδιοι, έχουν ξύγαλο Σητείας, κοπανιστή χειροποίητη, μελιτζάνα καπνιστή με ταχίνι, αλλά και παραδοσιακό χειροποίητο τζατζίκι και χειροποίητο λευκό ταραμά. Στα ορεκτικά θαλάσσης γαύρο μαρινάτο, σκουμπρί καπνιστό και παστουρμά θαλάσσης Κομοτηνής, κολιό φιλέτο παστό Λέρου και τσίρο καπνιστό. Και τέλος, για τους μυημένους και μη, οι καραμανλίδικες γεύσεις Ανατολίας: παραδοσιακός παστουρμάς, μοσχαρίσιος καβουρμάς και ζεϊμπέκ σουτζούκ του Sary, ανατολίτικη ομελέτα, παστουρμαδοπιτάκια και άδανα μπαρούτ και σουτζούκι με αβγό.
Τα τυριά, είναι επίσης επιλεγμένα. Βρίσκεις μια ποικιλία ελληνικών Π.Ο.Π. τυριών όπως καλαθάκι Λήμνου και μανούρα γυλωμένη Σίφνου και αντίστοιχων Π.Ο.Π. τυριών για σχάρα, όπως μπάτζο Κοζάνης, μελίχλωρο Λήμνου, κ.ά.
Στις σαλάτες δροσερά, φρέσκα υλικά, δοκίμασε τη «Σαλάτα του Χωριού» με ντομάτα, τοματίνια Κρήτης, παξιμάδι χαρουπιού και κατσικίσιο τυρί, σφακιανό καύκαλο – παξιμαδόκουπα ολικής, ντομάτια, τοματίνια και ξύγαλο Κρήτης – ντάκο και σαλάτα Μεσογείου. Όλες οι σαλάτες, παρασκευάζονται με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Επιλέγεις, τέλος, ως κυρίως πιάτο, μεταξύ του παραδοσιακού χωριάτικου λουκάνικου Καρδίτσας και της καπνιστής σπαλομπριζόλας Καρδίτσας, δοκιμάζεις τα κεφτεδάκια της μαμάς στη σχάρα, τα βουβαλίσια σουτζουκάκια Κερκίνης στη σχάρα, αλλά και μπριζολάκια σχάρας, παϊδάκια κοτόπουλου, κότσι γάστρας και χοιρινή τηγανιά. Το ψωμί τους είναι πάντα ζυμωτό τριών αλεύρων και συνοδεύει το κάθε σου γεύμα.
Κρασιά και μπύρες ελληνικές
Μία ολόκληρη πλευρά του «53», είναι η κάβα του και μόνο. Δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις από την ποικιλία ούζων και τις μπύρες μικρών Ελλήνων ζυθοποιών. Την πρωτοκαθεδρία έχει η μπύρα «Corfu» της Κερκυραϊκής Ζυθοποιίας που, απαστερίωτη κι αφιλτράριστη, σερβίρεται απευθείας από το βαρέλι. Από εκεί και πέρα βρίσκεις μπύρες «Chios», «Yellow Donkey» σαντορινιά, «Ικαριώτισα» και «Corfu Red», την κόκκινη της Κέρκυρας.
Μπορείς επίσης να επιλέξεις μεταξύ χύμα ποτών και κρασιών όπως το ροζέ φρουτώδες Μοσχάτο Τυρνάβου και το αντίστοιχο κόκκινο ημίγλυκο, το λευκό αρωματικό Ασύρτικο Πελοποννήσου Κόρκα και το κόκκινο ξηρό Αγιωργίτικο Πελοποννήσου Κόρκα. Εκτός από τα χύμα κρασιά, υπάρχουν κι εμφιαλωμένοι οίνοι, μοναστηριακοί, αλλά κι από κτήματα από όλη την Ελλάδα. Θα βρεις εξαιρετικό «Μετόχι» Μυλοποτάμου Αγίου Όρους, βαθύ ρουμπινί ερυθρό ξηρό κρασί και το αντίστοιχο ροζέ της Ιεράς Μονή Χιλανδαρίου, αλλά και το ερυθρό ξηρό της ίδιας Μονής από το 2011, σκούρο πορφυρό με μωβ ανταύγειες. Θα βρεις επίσης Ερυθρό Ξηρό Χρυσοστόμου, Μουσαίο Ερυθρό και Μικρό Ζαρκάδι Syrah 2017. Όλα τα κρασιά, είναι μονοποικιλιακά. Στις ρετσίνες Βασιλική και Τυρνάβου βαρελίσια Βασδαβάνου.
Τα αποστάγματα στο «53», είναι ιδανικά για να συνοδέψεις τα περισσότερα πιάτα τους. Έχεις να επιλέξεις μεταξύ εμφιαλωμένων τσίπουρων με ή χωρίς γλυκάνισο – Τσιλιλή, Ηδωνικό, Μετέωρο, Μαύρο Ρόδο Χίου κ.ά. – και ούζα Μπαμπατζίμ Αγχιάλου, Ματαρέλη και Πιτσιλαδή Λέσβου και καζανιστό Στουπάκη Χίου.
Φυσικά, εκτός από να συνοδέψεις με κάποιο από τα παραπάνω τους μεζέδες σου, μπορείς να προμηθευτείς ότι προτιμάς, για το σπίτι σου ή για δώρο.
Εμάς το «Μεζεδοπωλείον – Παντοπωλείον 53» μας άρεσε πολύ και σίγουρα θα το κάνουμε στέκι για τις εξόδους μας στην περιοχή της Νεάπολης. Εσείς τι λέτε;
Tip 1: Φροντίστε να κάνετε οπωσδήποτε κράτηση, καθώς ο μικρός και γλυκύτατος αυτός χώρος, γεμίζει καθημερινά και από νωρίς. Η κουζίνα ανοίγει στις 12.00 και μένει ανοιχτή μέχρι τις 22.30 βράδυ. Αντίστοιχα, δουλεύει και το Παντοπωλείο. Με άλλα λόγια, μπορείς να ψωνίσεις μέχρι και την ώρα που θα σηκωθείς από το τραπέζι σου για να φύγεις.
Tip 2: Για τα πιάτα ημέρας, ρωτήστε το σερβιτόρο του καταστήματος. Θα χαρεί να σας εξυπηρετήσει!
Tip 3: Ζητήστε τους ιδιοκτήτες, να σας προτείνουν πιάτα για το τραπέζι σας. Οι ιδέες τους, είναι εξαιρετικές.
Διεύθυνση: Αμασείας 53, Νεάπολη
Τηλέφωνο: 231 400 0116
Instagram
Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 12.00 – 00.00
Κυριακή 12.00 – 18.00 Δευτέρα κλειστά
Διαβάστε επίσης: Garden Bar 53: Ένα μοντέρνο και ευχάριστο στέκι που αξίζει να γνωρίσεις!
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε
Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα
Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως