Το 8ο Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης [ΚΛΘ] παρουσιάζει στην 2η ανοιχτή προβολή της για την περίοδο 2022-2023 τις βραβευμένες και επιλεγμένες ταινίες του προγράμματος Το 8ο Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας ταξιδεύει. Η προβολή γίνεται στον πολυχώρο To Pikap kato τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 20:00.

Θα προηγηθεί εισήγηση από μέλος της Λέσχης Κινηματογράφου & Πολιτισμού Αλεξάνδρειας Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με άξονα την κλιματική αλλαγή.

Για 5η συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ στην Ελλάδα και τον κόσμο. Το πρόγραμμά του ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ με βραβευμένες και επιλεγμένες ταινίες από το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, αποτελεί μια πολυθεματική σύνθεση εξαιρετικών ταινιών με αιχμηρά, πρωτότυπα, ατμοσφαιρικά καρέ που γοητεύουν το κοινό, ενώ πλαισιώνουν τη συνάντηση της τέχνης του κινηματογράφου με τρέχοντα κοινωνικά ζητήματα.

Ο θεσμός “Ταξιδεύει” στηρίζεται στην αγάπη για τον κινηματογράφο και την τέχνη αλλά και την ανάγκη να συνομιλήσουμε μέσω αυτού για τις αξίες και τις ανησυχίες μας για την 7η τέχνη και τα ζητήματα της εποχής μας.

Η καρδιά του προγράμματος συντονίζεται με την αιχμή των εξελίξεων, θέτοντας στο επίκεντρο το θέμα του Περιβάλλοντος. Δεν θίγεται απλά το ζήτημα του Περιβάλλοντος. Άλλαξε με συνέπεια η λειτουργία του φεστιβάλ με στόχο την καθιέρωση μόνιμων πρακτικών που εναρμονίζονται με τις ανάγκες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Το πρόγραμμα ΤΟ 8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ στην Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει εννέα [9] σύντομες ταινίες συνολικής διάρκειας 112 λεπτών.

Ο χώρος προβολής διαθέτει 48 θέσεις, αυστηρά. Τηρούνται τα τρέχοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στοιχεία των ταινιών του προγράμματος Το 8ο Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ [iASFF8 travels]

 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ /L’effort commercial /Store Policy [2020 Γαλλία, 16:58] Sarah Arnold Βραβείο καλύτερης διεθνούς ταινίας & Βραβείο κοινού́. Περίληψη: Η Λεά εργάζεται σε ένα άδειο και κρύο περιβάλλον. Σύντομα θα ανακαλύψει την υποκείμενη βία του εργασιακού́ χώρου.
 • ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ /Painting by Numbers [2020 Αυστραλία, 04:23] Radheya Jegatheva Περίληψη: Η συνάντηση ενός παιδιού́ με κλασικά́ αριστουργήματα ζωγραφικής πυροδοτεί́ μια συγκρουσιακή́ έμπνευση. Επτά πίνακες και επτά θανάσιμα περιβαλλοντικά αμαρτήματα.
 • ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ /The Request [2020 Ιράν, 14:58] Mahyar Shahmoradi Περίληψη: Ένας άνδρας φροντίζει τον άρρωστο πατέρα του έως ότου προκύψει ένα ηθικό́ δίλημμα. Τι πρεσβεύει περί αυτού η σαρία;
 • ΝΕΡΑΪΔΟΠΛΗΚΤΟΣ /Féeroce /Fairyocious [2019 Γαλλία, 13:21] Fabien Ara Βραβείο πρωτότυπου σεναρίου. Περίληψη: Ο 8χρονος γιος της Αλμά θέλει να ντύνεται σα νεράιδα για να πηγαίνει στο σχολείο. Το ταξίδι ανάμεσα στα φύλα αρχίζει.
 • ΣΕ ΦΙΛΩ ΣΤΟ ΜΕΛΙ /T’embrasser sur le miel /Kissing You on the Honey [2021 Γαλλία, 19:40] Khalil Cherti Περίληψη: Η Σιουάν μένει κάπου στη Συρία. Ο Ραουάντ μείνει κάπου αλλού́ στη Συρία. Παρά το χάος, αποφασίζουν να επικοινωνήσουν μέσω βίντεο. Η φαντασία στην εξουσία.
 • ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΞΗ /Now that Spring is Here [2020 Ελλάς, 05:10] Χριστίνα Γαρμπή Ειδική μνεία. Περίληψη: Σε μια αστική́ παραλία η Κ. βλέπει το ηλιοβασίλεμα όταν ένας περίεργος επισκέπτης την πλησιάζει. Μια ταινία χωρίς λέξεις για τους ανθρώπους που ψάχνουν συνεχώς κάτι.
 • 2030 [2020 Γαλλία, 08:22] Pierre Dugowson Βραβείο καλύτερης περιβαλλοντικής ταινίας. Περίληψη: Νοέμβριος 2030, και μέσα στην τάξη η θερμοκρασία αγγίζει τους 48°C. Είναι αδύνατον να γίνει μάθημα. Όλα παν καλά, ως τώρα! [λέει ένα σκωπτικό τραγουδάκι]
 • ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ /In the room [2019 Ελλάς, 13:47] Γεωργία Σωτήρχου Βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας. Περίληψη: Όταν ο θεός απουσιάζει, κάποιος πρέπει να πάρει τη θέση του. Τρυφερά τραγικό και επίκαιρο. Τέτοιο δίλημμα ζωής δεν είναι μόνον περσικό προνόμιο.
 • ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣ /Deppa inte /Don’t Give Up [2020 Σουηδία, 04:47] Janne Tavares
  Περίληψη: Τρεις γονείς σε απόγνωση λόγω της κλιματικής αλλαγής συναντούν χορευτές – μουσικούς, και ανακαλύπτουν τη χαρά́ του να αναλαμβάνεις δράση, διότι όλοι μαζί μπορούμε.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης ευχαριστεί θερμά τη Λέσχη Κινηματογράφου & Πολιτισμού Αλεξάνδρειας ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ για την παραχώρηση του προγράμματος και τον πολυχώρο To Pikap [Ολύμπου 57] για τη διάθεση της αίθουσας.


► Info

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
[15η ΠΕΡΙΟΔΟΣ / ΔΕΥΤΕΡΑ 10-10-2022 / ώρα 20:00,
αίθουσα: To Pikap kato, Ολύμπου 57]
8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ στην Θεσσαλονίκη
iASFF8 travels to Thessaloniki
Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο
[είσοδος ελεύθερη]