Το Α.Π.Θ. τιμά τον Ομότιμο Καθηγητή Χρίστο Τσολάκη

Το Α.Π.Θ. τιμά τον Ομότιμο Καθηγητή Χρίστο Τσολάκη

Tην Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, ώρα 6:30 το απόγευμα, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτηρίου Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σας προσκαλούν σε τιμητική εκδήλωση κατά την οποία θα επιδοθεί στον Ομότιμο Καθηγητή Χρίστο Τσολάκη Τιμητικός Τόμος που συνέγραψαν προς τιμήν του πανεπιστημιακοί πρώην μαθητές του, από τις εκδόσεις IANOS.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. Καθηγητής κ. Α. Μάνθος. Τον τιμώμενο θα προσφωνήσουν οι επιμελητές του τόμου κ. Π. Δόικος, Επίκουρος Καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Α.Π.Θ., κ. Ζ. Σαμαράς, Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Λ. Τριάρχου, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Μετά την επίδοση του Τόμου, θα ακολουθήσει αντιφώνηση-ομιλία του τιμωμένου.
Πρώην μαθητές του Ομότιμου Καθηγητή του Α.Π.Θ. Χρίστου Τσολάκη και νυν πανεπιστημιακοί, θα τον τιμήσουν για την ανεξίτηλη επίδραση και ανεξάντλητη έμπνευση που προκάλεσαν οι διδαχές του στην πορεία σχεδόν πέντε δεκαετιών αδιάκοπης προσφοράς στην ελληνική παιδεία μέσα από μία φωτισμένη ακαδημαϊκή πορεία.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα επιδοθεί στον Ομότιμο Καθηγητή Χρίστο Τσολάκη, Τιμητικός Τόμος με κείμενα που συνέγραψαν πανεπιστημιακοί και πρώην μαθητές του.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. Καθηγητής Αναστάσιος Μάνθος. Τον τιμώμενο θα προσφωνήσουν οι επιμελητές του τόμου, ο Επίκ. Καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Α.Π.Θ. Παναγιώτης Δόικος, ο Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Α.Π.Θ. Ζήσης Σαμαράς και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λάζαρος Τριάρχου.


Μετά την επίδοση του Τόμου, θα ακολουθήσει αντιφώνηση-ομιλία του τιμωμένου Καθηγητή. Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει δεξίωση.


Πρώην μαθητές του Καθηγητή Χρίστου Τσολάκη και νυν πανεπιστημιακοί: Συνεργάτης Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Α.Π.Θ. Η. Βουΐτσης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Αλέξανδρος-Αναστάσιος Γαρύφαλλος, Καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Α.Π.Θ. Σωκράτης Δεληβογιατζής, Επίκ. Καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Α.Π.Θ. Παναγιώτης Δόικος, Υπ. Διδάκτωρ Πα.Μακ. Ζ. Θεοδωρίδου, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Α.Π.Θ. Ελευθέριος Ιακώβου, Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Δημήτρης Ιωαννίδης, Καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Α.Π.Θ. Βασίλειος Κάλφας, Επίκ. Καθηγητής Πα.Μακ. Σ. Καμαρούδης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. Ανδρέας Κάππoς, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, , Υπ. Διδάκτωρ Πα.Μακ Δ. Κόνιαρη, Επίκ. Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ. Ευαγγελία Κουιδή, Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής Α.Π.Θ. Ιωάννης Μανωλόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. Χαράλαμπος Μπανιωτόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. Ιωάννης Μυλόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Καναδά Α. Πενλίδης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. Χρήστος Πυργίδης, Δρ. Μηχανολόγων Μηχανικών Α.Π.Θ. Μ. Ρωμανός, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Α.Π.Θ. Ζήσης Σαμαράς, Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Α.Π.Θ. Γεώργιος Σεργιάδης, Διδάσκων στο Πα.Μακ. Μ. Σταμπουλής, Καθηγητής Πα.Μακ. Λάζαρος Τριάρχου.



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΠΘ, ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΣΟΛΑΚΗ
Ο Χρίστος Τσολάκης γεννήθηκε στη Μόρνα (Σκοτεινά) Πιερίας το 1935. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Κατερίνης το 1952 ως αριστούχος. Την ίδια χρονιά εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1957 με το γενικό βαθμό «Άριστα». Είχε δασκάλους, μεταξύ άλλων, τους Εμμανουήλ Κριαρά, Απόστολο Βακαλόπουλο,  Νικόλαο Ανδριώτη, Ιωάννη Κακριδή και Λίνο Πολίτη.
Το 1959, αφού περάτωσε τη στρατιωτική του θητεία, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην ιδιωτική και στη δημόσια εκπαίδευση. Εργάστηκε αρχικά στο ιδιωτικό γυμνάσιο «Νέα Εκπαιδευτήρια» Βέροιας και το 1961 διορίστηκε στο Γυμνάσιο Θηλέων Βέροιας. Το 1963 μετατέθηκε στο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου εργάστηκε επί δυο δεκαετίες. Παράλληλα, είχε και την ευθύνη της επιμέλειας του περιοδικού «Χρονικά του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».
Το 1976 διορίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας μέλος των επιτροπών που σχεδίασαν και πραγμάτωσαν τη γλωσσική μεταρρύθμιση. Υπήρξε συνεργάτης του Υπουργείου Παιδείας για τη Μέση Εκπαίδευση στην εφαρμογή νέων μέτρων σε μία περίοδο καθοριστική για την ελληνική εκπαίδευση, τη μεταρρύθμιση του 1976–1978. Τα μέτρα αυτά αφορούσαν στη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας από μετάφραση.
Την επόμενη χρονιά, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας της Σουηδίας δίδαξε στη Στοκχόλμη σε Σουηδούς και ξένους εκπαιδευτικούς τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας. Στα επόμενα δύο χρόνια, με πρόσκληση των Πανεπιστήμιων Lund και Στοκχόλμης, δίδαξε Θεωρία της Γλώσσας και Μεθοδική στις Παιδαγωγικές Σχολές του Malmö και της Στοκχόλμης. Με επισκέψεις σε τοπικά σχολεία, ο Χρίστος Τσολάκης γνώρισε το επιμορφωτικό σύστημα της Σουηδίας και τις ιδιαιτερότητες του εκπαιδευτικού της συστήματος. Τις γνώσεις αυτές αξιοποίησε αργότερα, οργανώνοντας τη συγγραφή βιβλίων για τους Έλληνες δασκάλους και μαθητές στη Σουηδία, με την έγκριση και την ενίσχυση της Lararhogskolan του Malmö και του Πανεπιστημίου Lund. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Κλασικό Ινστιτούτο του Πανεπιστήμιο Lund υπό την αιγίδα του καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Stig Rudberg. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών ασχολήθηκε με επικούς και λυρικούς ποιητές, κείμενα της Αττικής περιόδου και μεταγενέστερα της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής εποχής (Οππιανός κ.τ.λ.).
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο Χρίστος Τσολάκης διορίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας μέλος της Επιτροπής που ρύθμισε το ζήτημα του μονοτονικού συστήματος της νεοελληνικής («Επιτροπή Κριαρά», 1982).
Τον Ιούνιο του 1982 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το βαθμό «Άριστα». Το θέμα της διατριβής του ήταν «Η πολυτυπία στο ρήμα της Κοινής Νεοελληνικής Γλώσσας».
Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους διορίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας μέλος της Επιτροπής συγγραφής διδακτικών βιβλίων για τη γλωσσική διδασκαλία στο Γυμνάσιο και ολοκλήρωσε με επιτυχία την επιμέλεια της σειράς του Ο.Ε.Δ.Β., Έκθεση-Έκφραση, διδακτικά βιβλία για τη Νεοελληνική Γλώσσα που άνοιξαν έναν δρόμο για την εφαρμογή της επικοινωνιακής διδασκαλίας της γλώσσας τόσο στη Δευτεροβάθμια, όσο και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Με το διδακτικό αυτό εγχειρίδιο έχουμε για πρώτη φορά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ένα βιβλίο για τη διδασκαλία της γραπτής  έκφρασης με οργανωμένες διδακτικές ενότητες για κάθε ποικιλία γραφής.
Ο Χρίστος Τσολάκης δίδαξε στη Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Δ.Ε.) «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», κατά τα έτη 1982–1989. Διορίσθηκε διευθυντής Σπουδών της Σ.Ε.Λ.Μ.Ε. για το διάστημα 1983–1987. Επίσης, δίδαξε στη Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Μ.Ε.) στο διάστημα 1987–1989.
Το 1983 διορίσθηκε σχολικός σύμβουλος. Τον Ιούνιο του 1986 εκλέχθηκε παμψηφεί Επίκουρος Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το 1988 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και Καθηγητής στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στο τελευταίο υπηρέτησε και ως Πρόεδρος.  
Διετέλεσε διευθυντής του Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου (Π.Ε.Κ.) Θεσσαλονίκης το 1993. Επίσης, υπήρξε αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και πρόεδρος του Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (1996).
Το όραμά του για τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος σε συνολική αναβάθμισή του από την προσχολική έως και τη δευτεροβ

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε