Το ΑΠΘ καινοτομεί και δείχνει το δρόμο της ανάπτυξης

Το ΑΠΘ καινοτομεί και δείχνει το δρόμο της ανάπτυξης

Με τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο συναντήθηκε η επιστημονική ομάδα του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., Μανασσή Μήτρακα την Τρίτη 19 Ιουλίου 2011, στην Πρυτανεία. Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. συνεχάρη την ομάδα που κέρδισε το πρώτο Βραβείο Καινοτομίας στο διαγωνισμό εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας για την εργασία, με τίτλο «Ανάπτυξη και μελέτη βιομηχανικής αξιοποίησης προσροφητικού Fe-Mn για την ταυτόχρονη απομάκρυνση As(III) και As(V) από το πόσιμο νερό».
Η ερευνητική ομάδα του Α.Π.Θ. ανέπτυξε ένα νέο υλικό απομάκρυνσης του αρσενικού από το πόσιμο νερό. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Α.Π.Θ. είναι ο Επίκ. Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., Μανασσής Μήτρακας.
Η ομάδα αποτελείται από τη Σοφία Τρεσίντση, τον Κωνσταντίνο Συμεωνίδη, τον Ιωσήφ Γεωργίου, το Γεώργιο Σταύροπουλο, τον Αναστάσιο Ζουμπούλη, τον Ιωάννη Τσιαούση και τη Μαρία Κατσικίνη. «Είναι μεγάλη η τιμή για το Α.Π.Θ. να αποσπά μία ερευνητική του ομάδα το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό καινοτομίας» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος και επισήμανε «η διάκριση αυτή έρχεται σε μία εποχή που γίνεται μία συστηματική προσπάθεια από διάφορες πλευρές να καταδειχθεί ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι δεύτερης κατηγορίας, υποβαθμισμένο και δεν έχει σχέση με την αγορά εργασίας και την καινοτομία.
Η βράβευση αυτή δείχνει τις μεγάλες προοπτικές συνεργασίας που έχουν τα Α.Ε.Ι. με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας, της πράξης και της εφαρμογής. Οι προοπτικές αυτές για την ώρα μένουν ανεξερεύνητες. Είναι η κατάλληλη στιγμή, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για να υπάρξει μία καλύτερη αξιοποίηση των θετικών πλευρών τόσο των πανεπιστημίων όσο και της αγοράς. Αυτό μας δείχνει και το δρόμο. Δεν είναι ο δρόμος της απαξίωσης κάθε τι του ελληνικού αλλά, αντίθετα, είναι ο δρόμος της ανάδειξης της καλής πλευράς της πατρίδας μας».
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Α.Π.Θ., Επίκ. Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., Μανασσής Μήτρακας δήλωσε «Crossing the valley of death είναι όρος που χρησιμοποιείται διεθνώς για να χαρακτηρίσει την απόσταση και τη δυσκολία που χωρίζει μια πολύ επιτυχημένη ερευνητική προσπάθεια από την εφαρμογή της. Έτσι, έχοντας κατά νου ότι εξίσου σημαντικό με την έρευνα είναι η εφαρμογή της, σχεδιάσαμε και κατασκευάζουμε μια πρωτότυπη πιλοτική μονάδα, η οποία μέχρι το τέλος Αυγούστου θα είναι σε θέση να παράγει έως και 1 τόνο υλικού την ημέρα. Το γεγονός ότι η πρότασή μας, εκτός από την ερευνητική πληρότητα και πρωτοτυπία, πέρασε αν όχι τη κοιλάδα του θανάτου τουλάχιστον το φαράγγι της Σαμαριάς συνετέλεσε στη κατάκτηση του 1ου βραβείου καινοτομίας».
Ο Διαγωνισμός με τίτλο «Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ!» διοργανώθηκε από τον ΣΕΒ και την Eurobank EFG. Η Τελετή Βράβευσης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Ιουλίου 2011, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Η εργασία αναφέρεται στην ανάπτυξη και παραγωγή σε βιομηχανική κλίμακα ενός κοκκώδους προσροφητικού υλικού χαμηλού κόστους με ακρωνύμιο AquAsZero, το οποίο αποτελείται από υδροξυ-οξείδιο σιδήρου-μαγγανίου και μπορεί να συγκρατήσει με επιτυχία το τρισθενές αρσενικό As(III), ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει σημαντικά υψηλότερη απόδοση στην απομάκρυνση πεντασθενούς αρσενικού As(V) από το πόσιμο νερό σε σχέση με τα αντίστοιχα εμπορικά προϊόντα. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια του προγράμματος «AquAsZero» που υποστηρίζεται από το 7ο πλαίσιο στήριξης για ενίσχυση της έρευνας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις Το ερευνητικό μέρος που περιλαμβάνει την εργαστηριακή παρασκευή και τεχνολογική αξιολόγηση, το φυσικοχημικό και δομικό χαρακτηρισμό και την αξιολόγηση της προσροφητικής ικανότητας του υλικού, πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. 
Στη φωτογραφία: (από αριστερά προς δεξιά) Συμεωνίδης Κωνσταντίνος Δρ Χημικός Μηχανικός, Μήτρακας Μανασσής Δρ Χημικός Μηχανικός Επικ. Καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών, Γεωργίου Ιωσήφ Χημικός Μηχανικός Επιστημονικός Συνεργάτης Εργ. Αναλυτικής Χημείας, Πρύτανης Α.Π.Θ. Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, Τρεσίντση Σοφία Χημικός Μηχανικός Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Χημικών Μηχανικών, Σταυρόπουλος Γεώργιος Δρ Χημικός Μηχανικός Επικ. Καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε