Site icon Cityportal.gr

Το διάσημο Χάραμα στο Αρκοχώρι Νάουσας (γαστρονομική εμπειρία)

Χάραμα Εστιατόριο Αρκοχώρι Νάουσας

Εστιατόριο Χάραμα

Χάραμα στο Αρκοχώρι Νάουσας: πολύ δημοφιλές και πολυβραβευμένο εστιατόριο, όπου το επισκέπτονται καλοφαγάδες από όλη την Ελλάδα. Είναι ένα απο τα καλύτερα στην Ελλάδα, έχει αναγάγει τη μαγειρική σε τέχνη, κάθε  πιάτο είναι ένα μικρό αριστούργημα.

Πόσο πιο ψηλά; πόσο πιο όμορφα; Χωμένοι στην αγκαλιά του Βερμίου ατενίζουμε τον κάμπο να χάνεται στα βάθη του ορίζοντα.

Το Αρκοχώρι είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στους Πρόποδες του Βερμίου, που απέχει μόλις δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο από τη Νάουσα. Αν το πετύχεις χιονισμένο, είναι μεν μια μοναδική εμπειρία, αλλά αξίζει πολύ να το επισκεφτείς όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι ένα γραφικό «πράσινο» ορεινό χωριό που περιστοιχίζεται από ένα ειδυλλιακό τοπίο, όπου μπορεί κανείς να δει και να ακούσει τη φύση. Πρόκειται για ένα αυθεντικό χωριό που διατηρεί την ελληνική ταυτότητα. Οι δρόμοι του είναι πλακόστρωτοι και τα σπίτια του ακολουθούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μακεδονίας. Ακόμα, πρόκειται για ένα ζωντανό χωριό με μόνιμους κάτοικους, που συχνά διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις και έθιμα, όπως το κουρμπάνι, το πανηγύρι του Προφήτου Ηλία και τον αγώνα ορεινού δρόμου. Αλλά κυρίως στο Αρκοχώρι πας για να γευματίσεις στο βραβευμένο εστιατόριο Χάραμα.

Τρυφερό Αγριογούρουνο με βελούδινη σάλτσα δαμάσκηνου.. ένα από τα πλέον αγαπημένα πιάτα.
Γεύσεις από το χθες παραδοσιακά πιάτα με συνταγές της περιοχής, φτιαγμένα από αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες. Γεύση και ποιότητα το μυστικό

Πρόκειται για μια κορυφαία γαστρονομική εμπειρία, καθώς εκεί μπορεί κανείς να δοκιμάσει υψηλής ποιότητας φαγητό με αριστοτεχνική παρουσίαση, τόσο από την τοπική κουζίνα, όσο και από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Πρόκειται για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με μερικές σύγχρονες γαστρονομικές πινελιές που ικανοποιεί και τα πιο απαιτητικά γούστα. Φημίζεται για τα εκλεκτά κρέατά του, που προέρχονται από ντόπιους κτηνοτρόφους, και για το κυνήγι, όπως ελάφι και αγριογούρουνο, σερβιρισμένο σε πολλές παραλλαγές. Το μενού μεταβάλλεται ώστε να περιλαμβάνει τοπικά εποχιακά λαχανικά και αρωματικά βότανα του Βερμίου.

Μπακλαβάς.. τρυφερό χοιρινό, τυλιγμένο σε τραγανό φύλλο κρούστας.. Ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα, καθώς δεν λείπει σχεδόν από κανένα τραπέζι.
Κρεατικά της ώρας.. επιλεγμένα αυστηρά, κομμάτι κομμάτι. Καθημερινά έχουν την τιμητική τους.. και δεν είναι τυχαίο καθώς ετοιμάζονται από τους καλύτερους ψήστες..
Τρυφερότητα και νοστιμιά απαράμιλλη, ρωτήστε όποιον θέλετε…

Το εστιατόριο είναι ένα μεγάλο πετρόκτιστο κτήριο σε στυλ ρουστικ στην άκρη του οικισμού. έχει τζάκι στον εσωτερικό του χώρο. Έχουν βέβαια και πανέμορφες βεράντες και υπαίθριους χώρους με σκαλιστά ξύλινα τραπέζια να κάτσεις έξω να απολαύσεις τη δροσιά όταν είναι καλός ο καιρός. Από τα μεγάλα παράθυρά του βλέπεις σαν ένα πίνακα  το δάσος με τις βελανιδιές, που αλλάζει χρώματα σε κάθε εποχή. Το βλέμμα σου χάνεται στις οροσειρές που εκτείνονται όσο φτάνει το μάτι από κάθε πλευρά. Σου δίνει την αίσθηση ενός ορεινού σαλέ με τις ξύλινες οροφές του και το τζάκι, καθιστώντας το πολύ ρομαντικό. Ταυτόχρονα, αποπνέει έναν αέρα πολυτέλειας με τα λευκά του τραπεζομάντηλα και τα κρυστάλλινα σερβίτσια, στα οποία καταφθάνουν τα φαγητά.

Η θέα του εστιατορίου, σου κόβει την ανάσα…

Όλα τα πιάτα στον κατάλογο είναι ένα κι ένα, ωστόσο θα σας δώσω μερικές προτάσεις. Στην τελευταία μου επίσκεψη έφαγα χοιρινό του οινοποιού στη γάστρα, τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα με λευκή σως. Το ζουμερό χοιρινό συνδυάστηκε αρμονικά με την φρεσκάδα των αμπελόφυλλων. Το επόμενο πιάτο που συστήνω είναι ανεπιφύλαχτα αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, κάστανα και ελιές, ένα πιάτο σήμα κατατεθέν του εστιατορίου, που το προτιμούμε πολύ συχνά. Για τα παιδιά μπορείς να διαλέξεις κοκκινιστά χοιρινά μάγουλα με λαζάνια στη γάστρα, είναι ένα πιάτο που θα το χαρούν πάρα πολύ. Και βέβαια δεν μπορείς να πεις όχι σε μια τηγανιά χοιρινή ριγανάτη. Άμα πας στο βουνό πρέπει να φας κρέας.

Τόση νόστιμη Μελιτζανοσαλάτα δεν έχετε ξαναφάει.. Ψημένη στο πήλινο στον φούρνο με φέτα, που την απογειώνει
Μπάτσιος, με μαρμελάδα ντομάτας, θα το βρείτε στα ορεκτικά και θα γίνει από τα αγαπημένα σας. Η αλμυρόγλυκη γεύση του θα σας τρελάνει.
Φέτα κουλούρι, ένα πεντανόστιμο ορεκτικό που μπορεί να συνδυαστεί με τα πάντα

Από ορεκτικά προτείνω τα τοπικά κεφτεδάκια στην άρμη και τα μανιτάρια φρυγανιστά με σάλτσα τυριών. Πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε και ένα πιάτο με μπάτσιο, το τοπικό τυρί της Νάουσας, με μαρμελάδα, πιπεριές ή παστουρμά. Πήραμε και μπακλαβά με χοιρινά φιλετάκια και μελί, ένα πρωτότυπο πιάτο που ήταν όμως πεντανόστιμο. Το κρέας ταιριάζει πολύ με μια πράσινη σαλάτα, εν προκειμένω ρόκα, μαρούλι και λιαστή ντομάτα. Το ψωμί που έρχεται ως συνοδευτικό είναι χειροποίητο και της ώρας (!!!), ψημένο στον ξυλόφουρνο του εστιατορίου. Πάντα τρώς και κερασμένο γλυκάκι στο τέλος, όπως συνηθίζεται εδώ στη Μακεδονία.

Ο ιδιοκτήτης, ο σεφ Στέφανος Λαφαράς, κατόρθωσε να καταστήσει το εστιατόριο ως ένα σταθμό και για λάτρεις του καλού κρασιού.

Διαθέτει ειδικό μεγάλο κελάρι φτιαγμένο με πορόπετρα για την διατήρηση παλαιωμένων οίνων, που περιλαμβάνει επιλογές από όλα τα οινοποιεία της Ημαθίας, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σας προτείνω να δοκιμάσετε σίγουρα μια ποικιλία ξινόμαυρο κρασί, που απαντάται μόνο στην Νάουσα.

ΠΡΕΠΕΙ να δοκιμάσετε όλες τις εκφάνσεις του ξινόμαυρου, της τοπικής ποικιλίας, μέσα από την επιλεγμένη κάβα
Ο sommelier του εστιατορίου θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο κρασί που η γεύση του να συνδυάζεται αρμονικά με το φαγητό σας και να συμφωνεί με τις προτιμήσεις σας.

Το Χάραμα έχει κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα εστιατόρια. Έχει αναγάγει τη μαγειρική σε τέχνη, και το κάθε τους πιάτο ένα μικρό αριστούργημα. Είναι μια παλιά επιχείρηση που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1992 ως μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, η οποία με τις συνταγές του σεφ ιδιοκτήτη και την αγάπη του κόσμου πήρε τη σημερινή της υπόσταση. Το 2018, το 2019 και το 2020 συγκαταλέχθηκε στα 65 καλύτερα εστιατόρια όλης της χώρας από το περιοδικό Αθηνόραμα και πήρε Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Πήρε το βραβείο «Αετοί της Γαστρονομίας» το 2020 και το 2021. Η αξιολόγηση του #Αlpha_Guide για το #Χάραμα: Μια γευστική πρόταση-έκπληξη σε ένα μικρό χωριό στο δρόμο που οδηγεί από τη Νάουσα στο χιονοδρομικό κέντρο. Η κουζίνα του #Στέφανου_Λαφάρα είναι στιβαρή, έχει χαρακτήρα και προσωπικότητα. Εξαιρετική θέα και δυνατότητα επιλογής κρασιού από μια μεγάλη λίστα με ενδιαφέρουσες ετικέτες. Δοκιμάστε: φασόλια τσιγαριστά με μπάτζο και αβγά, αγριογούρουνο με σάλτσα δαμάσκηνου και χοιρινό σε αμπελόφυλλο.

Χοιρινό του οινοποιού, αργοψημένο στη γάστρα με τρυφερά αμπελόφυλλα και λευκό κρασί. Τα αρώματα του θα σας απογειώσουν
Ένα ξεχωριστό μέρος δεν θα μπορούσε να μην έχει και ξεχωριστά πιάτα, όπως αυτό το αγριογούρουνο με κάστανα!
Τα πιάτα συνδυάζουν παραδοσιακές γεύσεις με μοντέρνο χαρακτήρα.

Η εξυπηρέτηση είναι κορυφαία ακόμα και όταν το μαγαζί είναι γεμάτο. Οι σερβιτόροι θα σας ενημερώσουν αναλυτικά για τα πιάτα ημέρας, τη διαθεσιμότητα των προϊόντων στον κατάλογο και τι περιέχει το καθένα, αλλά και θα σας δώσουν προτάσεις, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Ας αναφερθεί και πως η σχέση ποιότητας και τιμής είναι εξαίρετη. Η επίσκεψη στο Χάραμα είναι μια εμπειρία για όλες τις αισθήσεις.

Tips

Πολυτέλεια και μαγεία με θεϊκές γεύσεις

► Info

Εστιατόριο Χάραμα


Αρκοχώρι, Νάουσα


Χάρτης


Κρατήσεις: 2332 021125


Ωράριο:  Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή   01:00–20:00, Παρασκευή 01:00–21:00, Σάββατο 01:00–22:30, Δευτέρα  01:00–20:30


Website


Facebook

Αποδράσεις από Θεσσαλονίκη (και όχι μόνο) Γράφει (και δοκιμάζει) η Δέσποινα Καλοτάτου

Exit mobile version